Албанци записват незаконно българи в България

На България са нужни повече български граждани, но не и на всяка цена!

Според последното преброяване, населението на България към 07.09.2021г. е 6 519 789 души, обявиха от НСИ. Тази цифра няма как да не ни тревожи. България трябва да предприеме спешни мерки за подобряване на демографската криза за да можем един ден отново да наброим поне 9 милиона, толкова колкото сме били през далечната вече 1985г.

Като част от борбата с безпрецедентната демографска криза е и възможността държавата ни да натурализира по произход голяма част от сънародниците ни в чужбина. Но този процес трябва да бъде изключително внимателно следен и контролиран на всички етапи от компетентните органи с цел недопускане на кандидати с престъпно самосъзнание. А за съжаление, такива не липсват.

Албанци, желаещи да станат българи, потъпкват българските закони и демократични ценности

Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България

За съжаление получаваме все повече и повече сигнали за противоправни действия и измами, извършвани от албански граждани. Но докато най-често до нас достигат сигнали за измамни схеми за продажба на български паспорти, този път албанските граждани стигат и по-далеч. А по-конкретно, албанци (кандидатстващи за българско гражданство) посягат на конституционните права на българи, като ги записват незаконно с вероятна цел – финансова изгода.

Деянието

Албански гражданин се свързва с реномирана кантора в България за да получи съдействие по процедурите за получаване на българско гражданство по произход. В процеса се намесва и друг албански гражданин, претендиращ да действа като адвокат(?) на сънародника си. След като процедурата е на практика завършена, албанците вероятно решават, че могат да получат и финансова изгода от българската фирма.

Те първоначално, напълно противоправно, изискват кантората да им предостави информация за направените разходи по процедурите. А след това стигат и по далеч – заявяват, че са направили таен звукозапис в кантората в България и ще използват този запис в ущърб на българската фирма.

Последствията

Не знаем дали албанският гражданин, желаещ да стане българин, познава разпоредбите на Наказателния Кодекс и българската Конституция. Не знаем и дали кандидат българинът от Албания все още вярва, че има морално право да получи българско гражданство.

Ние не смятаме, че страната ни се нуждае именно от такива бъдещи граждани. Ние не смятаме, че хора с подобно поведение трябва да получат привилегията да носят български паспорт.

Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

чл. 339а от Наказателния Кодекс

Но ние не сме законът. И не ние решаваме кой има право да бъде българин или кой трябва да отговаря пред закона за престъпление. Но ние смятаме, че държавните органи в България ще си свършат работата и ще дадат отговори на всички тези въпроси. Затова, ние смятаме, че ще трябва да бъдат предприети следните стъпки:

  • Най-напред за деянието ще бъде сезирана Прокуратурата на РБ. Тя ще прецени дали има основания да се предположи, че е извършено престъпление по чл. 339а от НК, както и за други състави (например изнудване);
  • Сигналът до Прокуратурата ще бъде изпратен и до ДАНС, Съвета по гражданство и Президента на РБ. Всички тези институции ще проверят основателността на заявлението за придобиване на българско гражданство на албанския кандидат. ДАНС ще провери дали подобни действия не представляват заплаха и за националната сигурност. Те ще проверят и дали документите, подадени в процеса на кандидатстване, са автентични. В случай, че указът за българско гражданство за кандидатът е вече подписан, но се установят нередности, то гражданството може да бъде отнето в съответствие с чл. 22 от ЗБГ.

Епилог

Ние винаги сме били поддръжници на това държавата ни да предоставя българско гражданство по-лесно. Но всичко си има мярка и граници. Нито ние, нито обществото ни не трябва да търпи нагло и неадекватно потъпкване на законите ни от чужденци, дори още преди да са станали българи. Само можем да си представим какво поведение ще имат тези хора ако получат български паспорти и всички права на граждани на ЕС. И ние сме твърдо решени подобно противоправно поведение да бъде спряно възможно най-бързо и със цялата строгост на закона.

Български паспорт или бай Ставри?

В края на краищата, българското законодателство не позволява натурализацията, в случай, че лицето е осъждано или подсъдимо:

Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, ако към датата на подаване на молбата за натурализация не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер от български съд и срещу него няма образувано наказателно производство за такова престъпление, освен ако е реабилитирано;

чл. 12, ал. 1, т. 3 от ЗБГ

А незаконното подслушване на български граждани е нещо сериозно, нещо много сериозно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *