Българско гражданство по произход – какво трябва да знаем

Българското гражданство нерядко е било обект на ожесточени политически дебати. За съжаление обаче, политиците ни изглежда все още не са успели да дефинират ясно разликата между основни правни понятия, свързани с българското гражданство. Повече по темата може да прочетете в материала на Александър Добринов – българин, български гражданин или лице от български произход.

Огромен наплив от чужденци, желаещи да получат българско гражданство по произход

След изменението на Закона за българското гражданство през 2021, позволяващо придобиване на гражданство при доказана родствена връзка с лице от български произход до трето коляно, напливът от желаещи да кандидатстват за български паспорт постави нови рекорди. Същевременно обаче, процедурите остават сложни, а отказите за издаване на указ – все повече. Колегите от Posolstvo.eu са обособили специален раздел с публикации относно проблемите и възможностите за придобиване на българско гражданство по произход. Също така, можете да прочетете детайлна информация за изискванията и процедурите по придобиване на българско гражданство по произход.

Ако сте в процес по кандидатстване за българско гражданство и не знаете откъде да започнете, можете да се свържете с нас или с професионален имиграционен офис/адвокат.

4 thoughts on “Българско гражданство по произход – какво трябва да знаем

 1. Здравейте,

  Съпругът ми не е роден в България, но има родител от български произход и е регистриран в България преди 38 години, и съответно притежава валидни ЕГН и Акт за Раждане,. Той никога не е живял в България и бихме искали да знаем дали трябва да издадем удостоверение за установяване на българско гражданство от Министерството на Правосъдието?

  Благодаря Ви предварително

  1. Здравейте,
   Ако желаете безплатна консултация Ви съветваме да се обърнете към посолството ни в държавата, където пребивавате или към МнВР, откъдето ви пожелаваме да ви отговорят по същество. Ако желаете професионална консултация, можете да се обърнете към Posolstvo.eu.
   На базата само на написаното от Вас, няма как да ви дадем изчерпателен отговор.
   С уважение,
   Адвокати.net

 2. Здравейте,

  Бях на интервю за Българско гражданство на 16.01.2020
  Имам Български Произход, ЕГН, постоянно пребиваване в България …
  Последно от Дирекция „Българско Граждантво“ по номера на молбата получих следващото съобщение:
  „Съветът по гражданство не е уважил молбата. Не е удостоверено изпълнението на § 2, т. 1 от ДР на ЗБГ. Лицето не е представило и копие на актуален документ за самоличност в предоставения срок.“

  Какви са следващите стъпки? Има ли възможност по-натам в процедурата да получа гражданство?

  1. Здравейте,
   Съветваме Ви да се обърнете незабавно за съдействие към Posolstvo.eu, които евентуално биха могли да Ви помогнат.
   Поздрави,
   Адвокати.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *