Брак между българин и чужденец

Възможности за придобиване на българско гражданство

Бракът с български гражданин не осигурява автоматично българско гражданство. Той обаче е предпоставка за получаване на такова. Следва обаче да се извърви дълга процедура, за която Ви съветваме да ползвате услугите на специалист в областта на миграционното право.

Стъпки за получаване българско гражданство от чужденец, сключил брак с български гражданин

1. Получаване виза тип „Д“

Процедурата започва с подаване заявление за виза тип „Д“ в посолството на държавата, където е роден чужденеца. Важно е да се сдобиете с необходимите документи за кандидатсване за виза тип „Д“. Още на тази първа стъпка обаче може да се сблъскате с проблеми, затова Ви съветваме още в самото начало да използвате услугите на специалист, тъй като към момента отказите за издаване на виза се срещат изключително често.

Може да получите право на продължително пребиваване и без виза тип „Д“.

2. Получаване на продъжително пребиваване

За получаване право на продължително пребиваване на основание чл. 24, ал. 1, т. 18 ЗЧРБ чужденецът прилага документите по чл. 14, ал. 1 и:

 1. удостоверение за брак или удостоверение за раждане;
 2. документи за наличието на родствени връзки по чл. 2, ал. 6 ЗЧРБ;
 3. медицински документи относно наличието на сериозни здравословни причини, които налагат полагането на лични грижи;
 4. документи за доходите и издръжката на членовете на семейството по чл. 2, ал. 6, т. 3, 4 и 5 ЗЧРБ.

По заявлението за издаване на разрешение за продължително пребиваване решаващия орган разрешава или отказва исканото пребиваване. Имайте предвид че отказа подлежи на обжалване пред съда.

3. Получаване на постоянно пребиваване

За получаване право на постоянно пребиваване чужденецът подава лично в дирекция „Миграция“ или в ОДМВР заявление по образец съгласно приложение № 4, към което прилага:

 1. документ за платена държавна такса по чл. 12, ал. 4 от Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на Министерството на вътрешните работи по Закона за държавните такси;
 2. копие на редовен паспорт или заместващ го документ със страниците на снимката, личните данни, виза по чл. 15, ал. 1 ЗЧРБ, когато такава се изисква, и печата за последното му влизане в страната; за сверяване автентичността на копието се представя и оригиналът на паспорта или заместващия го документ;
 3. доказателства за осигурено жилище;
 4. доказателства за стабилни, редовни, предвидими и достатъчни средства за издръжка, без да се прибягва до системата за социално подпомагане, в размер, не по-малък от минималната месечна работна заплата или минималната пенсия за страната;
 5. свидетелство за съдимост, издадено от държавата, чийто гражданин е чужденецът, или от държавата на обичайното му пребиваване – при първоначално подаване на заявлението;
 6. удостоверение за сключен брак.
 7. Към заявлението службите за административен контрол на чужденците прилагат служебно удостоверение за непрекъснатост на пребиваването на чужденеца в страната през последните пет години.

4. Получаване на гражданство

За да получи българско гражданство лицето, съпруг на български гражданин, ако лицето:

 1. е пълнолетно;
 2. преди не по-малко от 5 години е получило разрешение за постоянно или дългосрочно пребиваване в Република България;
 3. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер от български съд и срещу него няма образувано наказателно производство за такова престъпление, освен ако е реабилитирано;
 4. има доход или занятие, което му дава възможност да се издържа в Република България;
 5. владее български език, което се установява по ред, определен с наредба на министъра на образованието и науката,
 6. е освободено от досегашното си гражданство или ще бъде освободено от него към момента на придобиване на българско гражданство;
 7. не по-малко от 3 години има и продължава да е в законно сключен брак с български гражданин.

“Ситизеншип енд инвесмънтс” ООД, предоставя услугата по правна защита и съдействие при цялостната процедура за получаване българско гражданство. В случай, че се нуждаете от правен съвет или съдействие, не се колебайте да се обърнете към нас. Можете да отправяте запитванията си на имейл адрес: info@bglaw.eu и на телефон: 02/4260393 и наш адвокат ще се свърже с Вас.

375 thoughts on “Брак между българин и чужденец

 1. Здравейте имам бряг със чужденец преди това има деца от българин и защо немога да получавам детоки или помощи от държавата

  1. Здравейте Анелия,
   Получаването на детски помощи е най-вече свързано с размера на дохода на семейството ви. От написаното от вас не можем да направим извод, нито дори предположение, защо не можете да получавате детски помощи?
   Ако имате нужда от по-нататъшно съдействие сме насреща.
   Авдокати.net

   1. Zdr s turski grajdanin ima sestrsmi brak obache braka napraven v Türkiye I da kov drabva da napravim dadı zemi vıza mojeli telefon za vriska s vas ili invormaciya

     1. Здравей те аз сам българска гражданка и искам да включа граждански брак в Италия той е италянец но не знам какви докоменти се изискват от България!

     2. здравейте. аз съм с руски паспорт и карта за временно пребиваване в българия. живея тук откакто сам роден.в момента сам в лагер любимец защото ми изтекоха и двата паспорта.наех адвокат…но впоследствие се оказа че той не се е занимавал с такива дела.сестра ми направи всички документи които искат в служба миграция но вече стоя тук 35 дена.интересува ме какво следва оттук нататък. сестра ми е българска.

     3. Здравейте,
      Свържете се с Posolstvo.eu . Те най-добре разбират от тези казуси. И не наемайте адвокат, който не е специалист в имиграционното право (такива са рядкост).
      Поздрави,
      Адвокати.net

     4. Здравейте
      Аз съм българка омъжена за турчин живеем в Турция искаме да отидем в България на гости виза ли му трябва или покана от моето семейство

     5. Здравейте,
      Трябва му виза. Помислете дали да не кандидатствате за виза Д, тъй като това ще Ви реши проблема с визите в дългосрочн план.
      Поздрави,
      Адвокати.net

  2. Синът ми е женен за американка и живее постоянно в Щатите. Държи обоче детето му да има и българско гражданство и се кани да пристегне и да прави постъпки. Къде трябва да отиде и как да действа?

   1. Здравейте,
    Синът ви следва да се свърже с общината по местоживеене, откъдето би трябвало да му съдействат по процедурите. Ако жеклаете всичко да мине бързо и безпроблемно, можете да се свържете с колегите от Posolstvo.eu, които най-добре са запознати с процедурите.
    Поздрави,
    Адвокати.net

    1. zdraveite az sam vklychila brag s makedonec ot 8 godini i v momenta jiveeme v germaniq kak moje da podadem za balgarska parva lichna karta tyk v germaniq kakvo trqbva da napraviq?

     1. Здравейте,
      За подобни услуги е най-добре да се обърнете към Posolstvo.eu.
      Поздрави,
      Адвокати.net

  3. Здравей аз сам женена за италианец и имам от предишният ми брак дете и взимам децки как така ти не взимаш ???

 2. Как да озакони пребиваването си моя мъж италианец в град Плевен ,като е регистриран в Варна. Там сключихме брак. Той е с постоянно пребиваване от 6 години.

  1. Здравейте,
   В случай, че съпругът ви е с постоянно пребиваване от 6 години, то престоят му в България е напълно законен. Може би не сме разбрали правилно въпроса ви?

   1. Трябва ли да сменя карта за чужденеца с нов адрес в Плевен и номера на колата ?Или може само да вземе декларация за настоящ адрес? В ВАРНА е живял на квартира.

   1. Здравейте,
    Ако имате вече постановен отказ за виза ви препоръчваме да пишете на visa@posolstvo.eu за обжалване и съдействие.
    Поздрави,
    Адвокати.net

 3. Трябва ли да сменя карта за чужденеца с нов адрес в Плевен и номера на колата ?Или може само да вземе декларация за настоящ адрес? В ВАРНА е живял на квартира.

 4. Здравейте,
  Аз съм сръбски гражданин и имам постоянно пребиваване в Република България.
  Кандидатствах за българско гражданство чрез обща натурализация (бракът с български гражданин 2018 год.)и едно от условията е, че имам удостоверение от работодателя, че лицето работи по трудова или служебно правоотношение. Последната информация за моя преписка е публикувана на уебсайта https://publicbg.mjs.bg/ е „Кореспонденцията ви трябва да бъде финализирана, преди да бъде разгледана от Гражданския съвет“. Въпросът ми е, на този етап трябва ли да изпратя отново документ (удостоверение на работодателя), защото смених работата?
  С уважение

  1. Здравейте,

   Има определен ред за предоставяне на документи във връзка с кандидатстване за българско гражданство по Закона за българското гражданство. За съжаление нямаме достатъчно данни за да дадем конкретен отговор. Моля обърнете се към нас за консултация.

   Поздрави,
   Екипът на Адвокати.net

 5. Здравейте!
  Интересува ме следният вопрос:
  Дъщеря ми, която е българска гражданка иска да сключи брак с гражданин на трета държава на територия на България.
  За целта господина трябва да извади документ от неговата държава, който удостоверява, че няма законови пречки той да встъпи в брак. Валидността на този документ (в неговата държава) е 3 месеца.
  Ако чужденеца ще завери (легализира) „документа за липса на пречки” в Българско консулство на територия на неговата държава в рамките на 3 месеца от издаването му, а бракът на територия на България ще бъде сключен в рамките на 6 месеца (по Законите на РБ), дали ще бъде законен или бракът трябва да бъде сключен в рамките на 3 месяца докато неговият документ е валиден?
  Благодаря Ви предварително

  1. Здравейте,
   Срокът на валидност на документа за липса на пречки за сключване на брак не зависи (и съответно не се удължава) от заверката му в българското посолство. Ако на документа е отбелязано, че е валиден само 3 месеца, то бракът трябва да се сключи в този срок.
   С уважение,
   екипът на Адвокати.net

  2. Здравейте,
   За да получи разрешение за продължително пребиваване в България, необходимо ли е лице от трета страна, което вече е сключило брак с български гражданин, да пребивава на територията на Република България през целия период на продължителното пребиваване?

   1. Здравейте,
    Предполагаме, че въпросът ви е дали след получаване на разрешение за продължително пребиваване, лице от трета страна (сключило брак с български гражданин) трябва да пребивава непрекъснато в България за да поддържа статута си.
    Не, гражданинът на трета страна не е задължен да пребивава в България през целия период. Имайте обаче предвид разпоредбата на чл.40, ал.1, т.5 от ЗЧРБ, коят постановява, че разрешението за пребиваване се отнема ако:

    в едногодишен срок след разрешението чужденецът не се е установил и не пребивава на територията на страната, освен в случаите по чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8, 13, 16 и чл. 25г, както и по отношение на членове на семейство на чужденец по чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8, 13 и 16;

    Ако имате допълнителни въпроси, моля да се свържете с нас.
    С уважение,
    Адвокати.net

 6. Здравейте, съпругът ми е Португалец искаме да му извадиме карта за пребиваване в България, но от Миграция ни искат пълен комплект документи и твърдят че само граждански брак и декларация за адрес не са достатъчни и гражданския брак не е основание. Наистина ли е така или сме попаднали на некомпетенти служителки?

  1. Здравейте Маня,
   За съжаление служителката от Миграция е интерпретирала правилно разпоредбите на закона, които са (меко казано) дискриминационни. Препоръчваме ви да прочетете интресен материал относително темата – https://posolstvo.eu/bg/blog/suprug-na-grajdanin-na-es/. Имайте предвид, че съпругът ви е гражданин на ЕС и нормите се различават.
   Можете да се свържете с Posolstvo.eu, които евентуално биха могли да ви съдействат да получите раьрешение за пребиваване в дадената ситуация.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 7. Значи се оказва че навсякъде сме европейски граждани само в България не сме, доста абсурдно. Благодаря за отговора.

 8. Приятелката ми е от ЮАР . Искам да дойде тук в България и да сключим брак . Какви са стъпките по които трябва да тръгна,за да стане това възможно? Моля изпратете ми на имейл или дайте координати ако имам допълнителни въпроси.

  1. Здравейте,
   Приятелката ви следва да получи първо виза Д и след това да пристигне в България за да кандидатства за разрешение за продължително пребиваване. Препоръчваме ви да прочетете статиите в раздела на https://posolstvo.eu/bg/posts/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%ba-%d1%87%d1%83%d0%b6%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%86/
   За съдействие може да се обърнете към колегите от http://www.posolstvo.eu, които най-добре ще ви съдействат.
   Поздрави,
   екипът на Адвокати.NET

 9. Здравейте, приятелят ми е украински гражданин и ще сключим брак на територията на България. Искам да разбера къде е необходимо да кандидатства той за виза Д, какви документи са му необходими при кандидатстването , в какъв срок трябва да кандидатства и за колко време може да получи виза Д?

  1. Здравейте,
   Бъдещият ви съпруг трябва да кандидатства за виза Д в посолството ни в Киев или Одеса. Няма определен срок, в който трябва да подаде заявление, защото получаването на право на пребиваване в България (вкл. виза Д) не е императивно, а е по желание на чужденеца. Визата, ако му бъде издадена, ще е със срок на валидност до 6 месеца, като в този период той може да кандидатства за разрешение за пребиваване.
   Ако имате още въпроси сме на разположение.
   Поздрави,
   Адвокати.NET

   1. А какви документи са необходимо при кандидатстването за виза Д?

     1. Здравейте,
      От уважение към другите читатели на този форум, ще Ви помолим да пишете на български или друг език, но така, че да Ви разбират всички.
      Поздрави,
      Адвокати.net

 10. Здравейте, аз съм украински гражданин и сключих брак с приятелката ми българка в България. Какви документи са ми необходими при кандидатстването за виза Д в българското посолство в Киев?

  1. Здравейте,
   За най-актуална информация относно изискванията на посолството ни в Киев, моля да се свържете с представителя ни на тел/viber 0684911713 (Киевстар).
   С уважение,
   Адвокати.NET

 11. Здравейте ,
  Само online ли давате консултации ? Бих искала да получа информация , стъпка по стъпка , какви документи са необходими на зет ми – американски гражданин , женен за дъщеря ми от 17 г. с българско и американско гражданство , за да кандидатства за българско гражданство . Много моля да е на живо срещу определено от вас заплащане за услугата .
  Иванова

  1. Здравейте,
   Относно придобиване на българско гражданство ви препоръчваме консултация с адвокатите от VD&A, с които можете да се свържете на info@bglaw.eu . Ако имате още въпроси, не се колебайте да ни пишете.
   Поздрави,
   Адвокати.NET

 12. Здравейте аз съм български гражданин живея в Германия от 6 години. Искам да сключат брак с азербайджанска гражданка която бих искал да дойде да живее при мен в Германия. Какво би трябвало да направя да сключа брак в посолството в Баку или тя да дойде в България за сключване на граждански брак в България. Бихте ли ме посъветвали Какви стъпки да направя….?

  1. Здравейте,
   Можете да сключите брак, както в посолството ни в Баку, така и в България. Служителите на посолството ще ви информират какви документи са ви необходими. Това е най-лесната фаза, но ако имате нужда от помощ ни пишете за да ви съдействаме.
   След това обаче бъдещата ви съпруга ще трябва да кандидатства за виза Д, а след това и за дългосрочно пребиваване. Има определени варианти за улесняване на процедурата, с позоваване на законодателството на ЕС. Ако искате можем да ви препоръчаме кантори, които да ви съдействат в процеса, ни пишете.
   Поздрави,
   Адвокати.NET

 13. Здравейте искам да попитам моята приятелка е румънска гражданка и е женена за българин от 2006 година имат 4 деца. Тя е с постоянно прибиваване в Плевен по документи, а съпруга й е с постоянен адрес Пловдив децата им на какъв адрес / постоянен и настоящ /трябва да са.

  1. Здравейте,
   Постоянният и настоящият адрес на децата е при майката към момента на раждането им. Това може да бъде променено впоследствие от родителите по тяхно желание.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 14. Здравейте .
  Омъжена съм за Тунизиец .
  Но не съм регистрирала бряка си в българия .Има ли някякви срокове за регистриране .Освен документите от Тунизийска страна преведени на френски и заверени с апастолит трябва ли да заверя отново след превода на български с апостолит в нашата страна .
  Благодаря.

  1. Здравейте,
   Можете да регистрирате брака си в България по всяко време. След като преведете документа на български трябва да заверите превода и подписа на преводача.
   Ако имате нужда от допълнително съдействие ни пишете.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 15. Имам сключен брак с момиче в Буркина Фасо ( най близкото БГ посолство е в Нигерия) какви документи трябва да представи за виза тип D и как да сложи апостил на брачното свидетелство след като там нямат такъв и никога са нямали?

  1. Здравейте,
   Можете да прочетете повече за това как да легализирате документите си на https://posolstvo.eu/blog/apostille/. Моля да имате предвид, че Буркина Фасо не е страна по Хагската Конвенция и не издава апостил.
   Процедурата по кандидатстване за получаване на виза Д е сложна и процентът на постановените откази е отчайващо висок. Препоръчваме ви да се свържете с професионална кантора за предварителна консултация с цел да си спестите проблеми и разочарования. Ако имате нужда от съдействие или препоръка ни пишете.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Да имам нужда от консултация ! Как мога да се свържа с вас? Аз съм от Пловдив !

    1. Здравейте,
     Всички документи необходими за издаването на виза Д от българското посолство в Нигерия трябва да бъдат заверени от Министерството на Външните работи на Буркина Фасо ако няма българско посолство в Буркина Фасо и посолството в Нигерия обслужва граждани на Буркина Фасо. След тази заверка посолството трябва да легализира всички въпросни документи с печат и подпис. Съпругата Ви не е задължена да кандидатства за виза Д, за да получи разрешение за пребиваване. Тя може да кандидатства за туристическа виза и след това да урежда пребиваването си в България. Независимо от всичко, което казах по-горе, Ви съветвам да направите лично проучване на въпроса.
     Поздрави,
     Ваня

     1. Здравейте,
      Следва все пак да уточним, че получаване на виза Д е задължително за да може да се „уреди пребиваването в България“. Това няма как да стане на база на туристическа виза C.
      Поздрави,
      Адвокати.нет

   2. Здравей те Адвокат София имам нужда от консултация, аз съм български гражданин съпругата ми е турски,имаме сключен брак и дете на 3 г.на когото успях да взема Българско гражданство и паспорт,бракът ни е легализиран в бг и не ни дадоха гражданство?Благодаря ви предварително.!

    1. Здравейте,
     Колегите ще се свържат с вас за да се разберете за удобен час и място на консултацията.
     Поздрави,
     Адвокати.net

 16. Здравейте, до колко време да чакам резултат за българско гражданство, давах документи през 2018 и сега статусът е по финален преглед. Второто, ако ще давам молба за развод, ще има ли ефект за моята кандидатура?

  1. Здравейте,
   Относно чакането нямате голям избор и ще трябва да изчакате решението, колкото и време да отнеме. От друга страна, щом до момента нямате резултат е много вероятно да получите отказ. Ако това се случи можете да се свържете с нас за съдействие.
   Относно развода (евентуален), бракът ви с български гражданин ли е сключен или с чужденец с право на пребиваване в България?
   Поздрави,
   Адвокати.net

 17. Здравейте, имам сключен брак, съпруга ми е от Ирак и е с туристическа виза. Може ли да кандидадства за продължително пребиваване докато е тук и по какъв начин, след като не е влязъл с виза Д?

  1. Здравейте,
   Казусът е изключително сложен, както предполагаме сте чели вече в интернет.
   По подобен казус могат да ви съдействат евентуално колегите от Posolstvo.eu, като може да им пишете на имейл visa-d@posolstvo.eu.
   С уважение,
   Адвокати.net

  2. Здравейте, Таня! Мен ме интересува абсолютно същият въпрос. Получихте ли отговор от някъде?

   1. Здравейте Тихомира и Таня,
    По закон съпругът ви не може да кандидатства за продължително пребиваване след като не притежава виза Д (след като е влязъл с туристическа виза). Колегите от Posolstvo.eu са сезирали Комисията за защита от дискриминация по казуса, за което доколкото знаем вече е образувана преписка. За повече информация, моля посетете https://posolstvo.eu/bg/blog/%d0%ba%d0%b7%d0%b4-%d0%b7%d1%87%d1%80%d0%b1/ или се свържете с нас или колегите ни.
    Поздрави,
    Адвокати.net

 18. Здравейте,
  Имам гражданство на Босна и Херцеговина. Омъжена съм за български гражданин от февруари 2017.г. Имам продължително пребиване от август 2017г (издадена лична карта). Коя е следвашата стъпка за придобиване на българско гражданство?
  Предварително ви благодаря!

  1. Здравейте,
   За момента трябва просто да чакате и след известно време (времето зависи от това дали имате дете) да получите постоянно пребиваване, а след още време, можете евентуално да кандидатствате за българско гражданство.
   Имайте предвид, че законът предвижда определени условия за да можете да кандидатствате за постоянно пребиваване, както и за гражданство.
   Ако имате нужда от съдействие ни пишете.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 19. Какво имате предвид под „известно време“ и от коя дата се счита – от датата на сключване на брак или от началната дата на получаване на разрешение за продължително пребиване? Благодаря

  1. И двете. За получаване на постоянно пребиваване се смята от датата на получаване на продължително пребиваване, но ако ако имате дете, е възможно срокът да бъде съкратен до 3 години, като тогава се счита датата на брака.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Имам допълнителен въпрос към обясненото за периода, който се броят 3 години за постоянно пребиваване. С моя съпруг (гражданин на страна извън Европейския съюз) сме сключили брак през 2003г. Той от началото на 2020 е с документа за продължително пребиване, който трябва да подновява всяка година. Как се броят 3те години при него за да получи постоянно пребиваване и след това и БГ гражданство?
    Имаме деца, които са под 18г – как се счита датата от брака както сте отговорили на Йелена?
    Също за 3те години – календарните месеци, които той е прекарал в страната ли се броят? Ако е извън България за повече от 6 месеца в една календарна година може ли да загуби тази карта за продължително пребиване и да трябва да започва отново с Д виза?

    1. Здравейте,
     В този форум се стараем да отговаряме на въпроси от общо естество. Вашите въпроси изискват задълбочен правен анализ на ситуацията ви, какъвто не сме състояние да направим на публичен домейн. Препоръчваме ви да се свържете с адвокатите ни за да ви запишат час за консултация.
     Ако предпочитате, можем да ви препоръчаме да се свържете с отдела за бизнес имиграция на http://www.ey.com или http://www.posolstvo.eu.
     Поздрави,
     Адвокати.net

 20. Здравейте!Аз съм руска гражданка,с постоянно жителство в България от 23 години.Имах брак почти 16 години и развод.Преди половин година сключих втори брак.Искам да кандидатствам за българско гражданство и записах час за интервю за октомври.Но сега чета,че е нужно минимум 3 години брак,за да получа гражданство..Имам и пълнолетно дете от първи брак,родено тук. Трябва ли да чакам да минат 3 години от брака или мога да кандидатствам за гражданство,като предоставя останалите документи?Благодаря.

  1. Здравейте,
   Не е нужно да чакате 3 години брак 🙂 Това разбира се не е карт-бланш от наша страна да тръгнете да се развеждате отново, напротив!
   Това е най „сладкият“ въпрос, който сме получавали за 2021г. Вие живеете 23 години в България, не чакайте повече и получете българско гражданство.
   Пишете ни ако имате нужда от съдействие, защото има определени нюанси в процеса за кандидатстване, дори в хипотезата на вашия случай.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 21. Здравейте,
  Как е редно да тълкувам текста на Закона „в едногодишен срок след разрешението чужденецът не се е установил и не пребивава на територията на страната“ – по време на годината на разрешение за продължително пребиваване може ли да напускам страната и за какъв срок ?
  И също, за да получа право на дългосрочно пребиваване, законът казва „непрекъснатост на пребиваването“ – има ли някакви конкретни и обективни параметри ?

  Сърдечни благодарности !

  1. Здравейте,
   ЗЧРБ не ви вменява задължение да не напускате България, с цел да запазите правото си на пребиваване. За целта обаче трябва да сте се установили, да имате адрес и т.н.
   Относно втория ви въпрос, за кой точно член от ЗЧРБ става въпрос? Защото терминът „непрекъснатост“ се употребява в контекста на получаване на постоянно, а не на дългосрочно пребиваване?
   Поздрави,
   Адвокати.net

 22. Аз съм български гражданин със съпруга ми (канадски гражданин) имаме две деца под 18г. и се установяваме в България.
  Съпруга ми след виза Д е от март 2020 с „РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРЕБИВАВАНЕ“ – RESIDENCE PERMIT вид разрешение -PROLONGED RESIDENCE като член на семейство на бг гражданин.
  Кога може да подаде документи за българско гражданство (след 3 години с това разрешение за продължително пребиваване или трябва да си вади първо разрешение за постоянно пребиваване и чак 3 години по-късно да кандидатства за граждаство и български паспорт?)
  Какви са изискванията за престой извън България като продължителност за да не си загуби статута на продължително пребиваване и за да може да кандидатства за жителство?

  1. Здравейте,
   След 3 години ще има право да получи постоянно пребиваване и след това, при определени условия, след още 3 години ще има право да кандидатства за българско гражданство.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. А какви са изискванията за престой извън България за да не загуби документа за продължително пребиваване?
    И за тези 3 години преди да получи право за постоянно пребиваване може ли да е отсъствал повече от 10 месеца на 3 години?
    Какви са изискванията за престой в страната след като има документ за постоянно пребиваване?

    1. Здравейте Яна,

     Приложимите законови текстове постановяват кога се отнема правото на пребиваване (във вашата хипотеза), а именно когато:

     – в едногодишен срок след разрешението чужденецът не се е установил и не пребивава на територията на страната, и/или
     – се установи, че чужденецът, получил разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване, е отсъствал от територията на държавите – членки на Европейския съюз, за период от 12 последователни месеца…

     Същевременно не смеем да се ангажираме правно с конкретен отговор на въпроса ви, тъй като съдебната практика е непоследователна. Има ред ситуации, при които законовите разпоредби не се тълкуват буквално. Ако ви е необходима правна консултация ви съветваме да се свържете с нас или някои от партньорите ни.

     Поздрави,
     Адвокати.net

     1. Ако чужденецът е с едногодишна карта за продължително пребиваване има ли ограничаване за времето, което може да е извън България и страна на Европейския съюз? Например ако е бил над 6месеца извън България ще му подновят ли картата за продължително пребиваване?

     2. Здравейте,
      Ограничения има, като необходимото пребиваване зависи от много фактори. Имайте предвид и промените във връзка с извънредното положение.
      Поздрави,
      Адвокати.net

 23. Здравейте ! Чужденец (с придобито право на пребиваване в България) с развод в България ако иска да сключи брак отново в страната трябва ли удостоверение за семейно положение от страната,от която е или става само с решението за развод в България ?

  1. Здравейте,
   Какво пребиваване има чужденецът (продължително, постоянно)? Колко време е продължил бракът му преди да се разведе и кога се е развел?
   Поздрави,
   Адвокати.net

 24. Здравейте и благодаря за отделеното внимание!
  Нужна ми е декларация по смисъла на параграф 1, точка 20 от допълнителните разпоредби на ЗЧРБ, с която декларирам, че съпругата ми от чужбина, която кандидаства за Виза Д има осигурено жилище за престоя си в България. Въпросът ми е,тъй като апартаментът е съсобственост на 2ма души – единият с 90% идеални части, другият с 10 – възможно ли е декларацията, с която се дава позволениетo за ползване да се извърши само от съсобственика с 90те процента.
  Сърдечни благодарности !

  1. Здравейте,
   По закон, предоставянето на жилище за ползване не представлява разпореждане със собственост и затова съгласието на съсобствениците не е необходимо. За съжаление голям брой от общините не се съобразяват с това и изискват съгласието на всички съсобственици. Пожелаваме ви да попаднете на община, която ще приложи правилно законовите разпоредби и няма да иска съгласието и на двамата съсобственици.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. А всъщност разрешението за Виза не идва ли от Дирекция Миграция? Или и общината е замесена под някаква форма?
    Проблемът е, че единият съсобственик (родител) не е в България.

    Благодаря за изчерпателния отговор

    1. Здравейте,
     Общината не взема решения за издаване на виза.
     Поздрави,
     Адвокати.net

 25. Здравейте,приятелят ми е сириец живеем в Дания той има продължително пребиваване в Дания ,сега очакваме дете и то ще бъде с българско гражданство като мен ,има ли вообще някакъв шанс той също да стане български гражданин когато сключим брак,но по принцип за сега не живеем в България (сложно е сигурно)

  1. Здравейте,
   Трябва да започнете с процесът на получаване на право на пребиваване в България, което след 6 години може да му даде възможност да получи българско гражданство. Ако имате нужда от съдействие ни пишете.
   Поздрави,
   Адвокати.net

    1. Най-напред трябва да получи виза Д, след това право за продължително пребиваване. Имайте предвид, че процедурите са сложни и процентът на постановени откази е смущаващ.
     Поздрави,
     Адвокати.net

     1. Наистина е смущаващо защо ако са изрядни виза Д и останалите документи ще се отказва на желаещите разрешение за продължително пребиваване?
      А ако вече са издали такова разрешение какви са условията да се запази и да не се отнеме от чужденеца или да му откажат подновяване при изтичане след година?

     2. Здравейте,

      Хипотезите за отнемане разрешение за пребиваване са изброени в чл.40 от ЗЧРБ, а именно:
      (Ако имате съмнения или притеснения, че разрешението ви може да бъде отнето, можете да се свържете с нас за съдействие)

      1. са отпаднали основанията по чл. 24, 24а, 24б, 24в, 24е, 24з, 24и, 24к, 24м, чл. 24н, 24о, чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8, 13, 16 и 17, 25в, 25г, 33а, 33г, 33к и 33л, 33п и 33т, както и когато вложението, за което чужденецът е получил постоянно пребиваване, бъде прекратено или прехвърлено на друго лице преди изтичането на определения от закона срок, независимо от основанията за прекратяването или прехвърлянето;
      2. са налице основанията по чл. 10, ал. 1, т. 1 – 4, 6 – 11, 14, 16, 20 – 22, както и в случаите по чл. 26, ал. 3;
      3. се установи, че данните, представени за получаването му, са неверни;
      4. бракът е прекратен преди изтичането на 7 години от сключването му в случаите по чл. 25, ал. 1, т. 2;
      5. в едногодишен срок след разрешението чужденецът не се е установил и не пребивава на територията на страната, освен в случаите по чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8, 13, 16 и чл. 25г, както и по отношение на членове на семейство на чужденец по чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8, 13 и 16;
      6. се установи, че чужденецът, получил разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване, е отсъствал от територията на държавите – членки на Европейския съюз, за период от 12 последователни месеца, освен в случаите на обявено извънредно положение или на разрешено постоянно пребиваване по чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8, 13, 16 и чл. 25г, както и по отношение на членове на семейство на лице по чл. 25, ал. 1, т. 6, 7, 8, 13 и 16 за срока на обявено извънредно положение не се счита за отсъствие отсъствието на чужденеца, получил разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване, от територията на държавите – членки на Европейския съюз, за период от 12 последователни месеца;
      7. предоставеният статут на бежанец или хуманитарен статут или предоставена временна закрила по Закона за убежището и бежанците бъдат отнети или прекратени;
      8. предоставеното убежище по Закона за убежището и бежанците бъде отнето;
      9. чужденецът, получил разрешение за дългосрочно пребиваване, е придобил статут на дългосрочно пребиваващ в друга държава – членка на Европейския съюз;
      10. се установи, че бракът с български гражданин е прекратен преди изтичането на 5 години от сключването му, с изключение на случаите по чл. 24м и чл. 25г;
      11. притежател на синя карта на ЕС, получил разрешение за дългосрочно пребиваване в Република България, или членовете на неговото семейство, получили разрешение за дългосрочно пребиваване, са отсъствали 24 последователни месеца от територията на държавите – членки на Европейския съюз;
      12. се установи, че притежателят на синя карта на ЕС или на разрешение за лице, преместено при вътрешнокорпоративен трансфер, пребивава с цел, различна от тази, за която е получил разрешение за пребиваване, както и когато притежателят и е нарушил условията за достъп до пазара на труда съгласно Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност;
      13. член на семейството на български гражданин с предоставено право на постоянно пребиваване по реда на чл. 25г отсъства от Република България за срок, по-дълъг от две последователни години.
      (2) В случаите по чл. 10, ал. 1, т. 19 може да бъде отнето правото на пребиваване след провеждане на консултации с държавата членка, подала сигнала за отказ за влизане.
      (3) Правото на дългосрочно пребиваване се отнема в случаите по ал. 1, т. 3, 6, 9 и 11 и чл. 42, ал. 1, когато чужденецът представлява реална и сериозна заплаха за националната сигурност и обществения ред.
      (4) Във всички случаи след 6-годишно отсъствие от територията на Република България се отнема предоставеното право на дългосрочно или постоянно пребиваване, с изключение на случаите по чл. 25г.
      (5) Правото на пребиваване на чужденец, получил разрешение за пребиваване в Република България по реда на глава трета „а“, и на членовете на неговото семейство се отнема в случаите по ал. 1, т. 1 и 2 с изключение на случаите по чл. 10, ал. 1, т. 8 и когато лицата не пребивават законно на територията на страната.
      (6) Препис от влязлата в сила заповед за отнемане правото на дългосрочно или постоянно пребиваване на чужденец в Република България се изпраща на общината по постоянния му адрес за отбелязване в регистъра на населението.

      Поздрави,
      Адвокати.net

 26. Здравейте,
  Аз съм омъжена за египетски гражданин, който от четири години е със статут постоянно пребиваващ в РБ. След още една година ще подадем заявление за документ, който ще бъде със срок на валидност 5 години. Казвам го по този начин защото миграционна служба не можаха да ни обяснят разликата между двата документа. Може ли да ни кажете точно какъв ще му бъде статута след като е бил постоянно пребиваващ в РБ за 5 години и какви права получава с този досумент за 5 години като член на семейство на български гражданин.

  1. Здравейте,
   Реално почти нищо няма да се промени относно правата му в България.
   И все пак:
   Съгласно директива 2003/109/EO, той ще има някои допълнителни „права“.
   С право на постоянно пребиваване за него ще се прилагат и различни правила за отсъствие от България преди да загуби правото си за пребиваване. Препоръчваме ви да прочетете (на английски): https://posolstvo.eu/blog/permanent-residence-and-bulgarian-citizenship/
   Статусът на постоянно пребиваващ също така ще даде възможност на съпруга ви да кандидатства за българско гражданство след 3 или 5 години.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Благодаря ви да бързия отговор. Бих искала да знам също дали с този документ ще може да пътува без мен в държави от ЕС без виза? И още един въпрос имам-ние имаме и детенце, ако той е със статут постоянно пребивавщ чужденец родител на БГ гражданин правата му променят ли се или ще бъдат същите? Благодаря за вниманието?

 27. Благодаря ви да бързия отговор. Бих искала да знам също дали с този документ ще може да пътува без мен в държави от ЕС без виза? И още един въпрос имам-ние имаме и детенце, ако той е със статут постоянно пребивавщ чужденец родител на БГ гражданин правата му променят ли се или ще бъдат същите? Благодаря за вниманието?

 28. Здравейте!
  Моля за съвет и съдействие!
  Аз съм гражданин на Армения, пребивавам в България от 1995-та година като последните близо 10 години с хуманитарен статут. Имам брак с българка от 4 години и две деца – български граждани. Искам да сменя хуманитарния статут с разрешение за постоянно пребиваване в България, тъй като хуманитарният статут не ми е удобен, а след време и българско гражданство. Можете ли да ми съдействате? И как да се свържа с вас?

  1. Здравейте,
   Най-добре е да се свържете с колегите от Posolstvo.eu. На адреса на сайта им са контактните им данни, можете да им се обадите или да им пишете за съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 29. Здравеите, аз сьм бьлгарска гражданка, може ли моят приятел индиец да доиде с туристическа виза И по време на нея да сключим брак?

  1. Здравейте,
   Може, и това е правилният подход по принцип, тъй като в България не съществува виза тип „годеник“, както например в САЩ. Същевременно обаче този подход има рискове и неудобства, а именно:
   – По време на противоепидемичните мерки, туристическа виза най-вероятно няма да му бъде издадена изобщо;
   – Ако приятелят ви получи отказ за туристическа виза, а вероятността да му бъде отказана е голяма, той няма да има много правни варианти да обжалва този отказ. Същевременно след това, дори да се омъжите за него другаде (например в Индия), след постановеният отказ ще бъде почти невъзможно да получи виза Д (като ваш съпруг);
   – Дори приятелят ви да получи туристическа виза, той ще трябва да дойде в България, където ще се ожените, след което той ще трябва отново да се върне в Индия, откъдето да кандидатства за виза Д, и чак след това отново да дойде в България. Във времената на ковид, това разбира се не е удобно и безопасно.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 30. Здравейте,
  Аз съм българска гражданка и в момента се сгодявам с мъж с турско гражданство. Планираме да направим свадбата в края на лятото в Турция.
  По принцип планираме през повечето време да пребиваваме в Турция, но все пак след време бих искала той да получи българско граждансто. От вашата статия по-горе разбрах какви са стъпките за получаване на българско гражданство, но бих искала да попитам имали ли определени срокове или минимални дни в годината, през които той да трябва да пребивава в българия с оглед получаване на българско граждансво след няколко години?
  Възможно ли е също така да се получи българско граждансто чрез извършване на инвестиция в България?

  1. Здравейте,
   След като получи българско гражданство, вече няма изисквания за престой/пребиваване в България. Докато го получи обаче има определени изисквания за минимално пребиваване в България, както за периода на продължително пребиваване, така и за периода на постоянно пребиваване.
   Относно гражданство за инвестиции, от 15.03.2021 действат нови разпоредби в ЗБГ и ЗЧРБ, като е възможно получаване на инвестиционно гражданство при дори по-добри условия, отколкото беше преди. Препоръчваме ви да се запознаете с новата инвестиционна програма на сайта на VD&A, както и специализираният сайт за българско гражданство чрез инвестиции.

   1. Благодаря ви много за подробният отговор. Непременно ще проверя и допълнителната информация във връзка с получаване на българско гражданство чрез инвестиции.

 31. Благодаря ви много за подробният отговор. Непременно ще проверя и допълнителната информация във връзка с получаване на българско гражданство чрез инвестиции.

 32. Здравейте
  Аз съм българка, а съпругът ми нигериецът. Живеем в Германия вече пет години. Имаме две деца и сключен граждански брак вече повече от 3 години. Интересуваме се от това, възможно ли е той да придобие българско гражданство. Аз и децата съответно сме с българско гражданство. Разбрах че трябват минимум 3 години брак, имаме го. Изчетох доста, но все пак не намирам какво точно ще ни е нужно.

  Поздрави Снежана

  1. Здравейте,
   Съпругът ви получил ли е вече продължително или постоянно пребиваване в България?
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Не сме продавали абсолютно никакви документи за нищо в България до този момент. Бракът е сключен в Германия и сме с немско удостоверение за брак.

    1. Сега обаче прочетох, че трябва да се свържа с консулските служби за признаване на удостоверението за сключен брак и от там съпругът ми ще получи документ за пребиваване, може би.

     1. Здравейте,
      Няма да получи право на пребиваване, освен ако не кандидатствате. Процедурите са сложни и в никакъв случай не автоматични. Ако имате нужда от съдействие ни пишете.
      Поздрави,
      Адвокати.net

   2. Hello,
    I am an SriLankan citizen currently living in Italy but I live here in Italy illegally,I came to Italy nearly 2 years ago.I was in love with a Bulgarian lady since last 8 years and now she wants to come to Italy and marry me.can you please advise me the process,and also after I marry her if I get the resident permit in Bulgaria can I come to Italy with the identity card which Bulgarian government issues?

 33. Здравейте, аз съм БГ гражданин, съпругът ми е руски, живеем в Русия, и наскоро разбрахме за закон в ЕС за събиране на семейство, че има възможност с този закон той да кандидатства за постоянно жителство в България без да живее там, важи ли това за България или само за определени страни в ЕС? Благодаря!

  1. Здравейте,
   Важи, но не бъркайте право на продължително пребиваване с право на постоянно пребиваване. Освен това, има определени критерии за необходимо пребиваване в България. препоръчваме ви да прочетете https://posolstvo.eu/bg/blog/postojanno-produljitelno-prebivavane/
   Поздрави,
   Адвокати.net

 34. Здравейте.

  Може ли да поясните долното? Какъв точно е процесът?

  „Може да получите право на продължително пребиваване и без виза тип „Д“.“

  1. Здравейте,
   Процесът е сложен и e извън нашата компетентност в момента. Ако желаете, можете да се свържете с колегите от Posolstvo.eu, които евентуално ще могат да ви съдействат по този казус.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 35. Здравейте,
  Мъжът ми е от Мавриций, имаме сключен брак в България през 2015 и син на 9 месеца, може ли да му удължа престояв България повече от 3 месеца и как….

  1. Здравейте,
   Съпругът ви притежава ли виза Д или разрешение за продължително пребиваване в България?
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Здравейте, съоругът не притежава нито един ит двата документа, може ли да му удължим престоят, ако имаме дете…и това да е причината…? Благодаря ви.

 36. Здравейте, съпругът ми е от страна извън ЕС и притежава постоянно пребиваване на основание сключен брак през декември 2013г. Предстои ни развод, има ли опасност да загуби разрешението си за пребиваване след развода? Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   Законово разводът ви няма да попречи на разрешението му за пребиваване, тъй като бракът ви съществува вече 7 години и половина.
   Горещо ви препоръчваме да прочетете статията по темата (на английски) относно отнемане на право на пребиваване на чужденец при развод.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 37. Здравейте , има ли начин след отказ за издаване на виза ,, Д ,, с цел събиране на семейства да се обжалва в посолството на България в страната на подаване на документите ,.И може ли без да се обжалва без да минава жалбата през съда съда да се подаде жалба от единият от съпрузите в съда . Може ли да се подаде жалба според А П К.

 38. Здравейте , има ли начин след отказ за издаване на виза ,, Д ,, с цел събиране на семейства да се обжалва в посолството на България в страната на подаване на документите ,.И може ли без да се обжалва без да минава жалбата през съда съда да се подаде жалба от единият от съпрузите в съда . Може ли да се подаде жалба според А П К.

  1. Здравейте,
   Трябва да обжалвате по съдебен път. Препоръчваме ви незабавно да се свържете с опитен имиграционен адвокат, който да ви съдейства. Можете да се свържете и с visa@posolstvo.eu за съдействие.

 39. Здравейте предстои ми сватба в Тунис с тунизиец. Въпроса ми е има ли рискове за мен като сключа брак там и може ли да се получи така, че той да не може да дойде да живеем заедно в България?!
  Благодаря предварително

  1. Здравейте,
   Не знаем за какви точно рискове говорите, но такива разбира се има.
   Най-големият риск разбира се р точи, че бъдещият ви съпруг няма да може да получи виза Д и право на пребиваване в България. Препоръчваме ви да прочетете статията Войната на Гергана.
   Ако имате нужда от съдействие ни пишете.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 40. Здравейте,

  Мъжът ми е малтиец, съответно гражданин на ЕС. Бихме искали да му извадим документ за временно/ продължително пребиваване в България. Имаме свидетелство за сключен брак, което е регистрирано в България. Също така аз имам адресна регистрация в страната. Много съм объркана, защото мислех че това е достатъчно? Ако ли не.. какво друго е необходимо? Не става дума за гражданство или постоянно пребиваване.

  Благодаря предварително

  1. Здравейте,
   Мъжът ви трябва да отговаря и на ред други изисквания, основното от което е да има доход или финансови средства за времето на престоя си в България. Препоръчваме ви да се свържете с добър имиграционен адвокат или с офиса на Posolstvo.eu за съдействие.
   С уважение,
   Адвокати.net

   1. Благодаря много за бързия отговор.
    Само още едно нещо, бърза ли е процедурата при доказване на доход или става мудно?

    Благодаря отново 🙂

    1. Здравейте,
     Процедурата е лесна, не се притеснявайте.
     Поздрави,
     Адвокати.net

 41. Здравейте,
  Жена с руско гражданство, 33 години постоянно пребиваване в България, брак с български гражданин повече от 3 години, но в момента безработна и е на издръжка на съпруга си.
  Как това обстоятелство (отсъствие на собствени доходи) се кореспондира с изискването:
  4. има доход или занятие, което му дава възможност да се издържа в Република България;

  1. Здравейте,
   Не кореспондира никак. Чисто формално, руската гражданка няма да получи българско гражданство при тези обстоятелства. За съжаление дори да има доход, получаването на българско гражданство е изключително трудно без стабилна правна поддръжка. Препоръчваме ви статията https://posolstvo.eu/blog/bulgarian-citizenship-quo-vadis/
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Правилно ли Ви разбрах, че отсъствието на собствени доходи и това, че руската гражданка е на издръжката на съпруга си, независимо, че всички останали изисквания на закона са изпълнени, няма да и́ даде възможност за придобиване на българско гражданство?

 42. Правилно ли Ви разбрах, че отсъствието на собствени доходи и това, че руската гражданка е на издръжката на съпруга си, независимо, че всички останали изисквания на закона са изпълнени, няма да и́ даде възможност за придобиване на българско гражданство?

  1. Здравейте,
   Абсолютно правилно ме разбрахте. Разпоредбата на чл.12, ал.1, т.4 от Закона за българското гражданство изисква кандидатът да:
   – има доход или занятие, което му дава възможност да се издържа в Република България;
   Неизпълнението на това условие задължително ще означава, че кандидатът няма да бъде одобрен за българско гражданство.
   Повече информация относно процедурите за придобиване на българско гражданство, можете да намерите на https://www.bulgarian-citizenship.org/
   Поздрави,
   Адвокати.net

  2. Здравейте моята приятелка е Руска гражданка живее от 10 години в България има постоянно пребиваване и сега иска да кандидацтва за Българско гражданство какво трябва да направи и към кого да се обърне

   1. Здравейте,
    Най-добре е да се обърне към квалифициран имиграционен адвокат или кантора, които ще могат да и съдействат.
    Алтернативно, може да се опита сама да подготви всички документи и да ги подаде, но това не е по силите на всеки.
    Поздрави,
    Адвокати.net

 43. Здравейте,
  живея в Англия и имам статут за уседналост. Искаме да сключим брак с приятеля ми, който е англичанин. Какви са разликите при сключване на брак в България и Англия за мен и за него? Той ще има ли двойно гражданство, или трябва да се кандидатства отделно след брака? Къде мога да прочета за имуществените права след сключване на брак в едната и в другата държави?

  1. Здравейте,
   Няма съществени разлика от това къде сте сключили брака.
   Приятелят ви няма да получи гражданство автоматично след като се ожените. Ако иска да придобие българско гражданство, той ще трябва да получи виза Д, след това продължително пребиваване, след няколко години – постоянно пребиваване и след още няколко години евентуално ще може да кандидатства за гражданство. Всичко относно това как може да се придобие българско гражданство може да прочетете на http://www.bulgarian-citizenship.org.
   Имуществените права са отделна тема, като ви препоръчваме да започнете от „Семейния кодекс“.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 44. Здравейте. Бъдещият ми съпруг е от Аржентина и искаме да сключим брак тук в България. Има право на престой в България до 90 дни. След сключване на брак през тези 90 дни в какъв срок трябва да кандидатстваме за виза Д. Къде ще му бъде издадена виза Д?

  1. Здравейте,
   Виза Д може да му бъде издадена в посолството ни в Аржентина. По принцип, той трябва да напусне България и да кандидатства за виза оттам. Няма срок, той може и никога да не кандидатства за виза Д, в случай, че не възнамерява да живее в България.
   Има в момента възможност да получи право за пребиваване и без да напуска страната, но процедурата е сложна. Ако искате се обърнете към колегите от Posolstvo.eu, които евентуално ще могат да ви съдействат.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 45. Здравейте!Искам да сключа граждански брак със гражданин на Република Косово.Бих искала да Ви попитам какви документи са необходими от негова страна за сключване на брак в България.И какъв най-краткия срок в който можем да сключим брак.Благодаря предварителни!

  1. Здравейте,
   Основните документи, които ще са му необходими са:
   – документ, показващ, че той не е женен в Косово;
   – документ, удостоверяващ, че бракът му с вас ще се признае в Косово.
   Останалите документи са като при брак между български граждани.
   Можете да сключите брак по всяко време, стига да сте набавили необходимите документи.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Благодаря Ви за бързия отговор който ми дадохте!Искам да Ви попитам още нещо,кой е най-бързия начин за получаване на виза за влизане в България от негова страна.И какъв период от време отнема издаването и?Предварително Ви благодаря!

 46. Здравейте, съпругът ми е Алжирец, живее в България от 2019г,има карта за продължително пребиваване в България, като член на семейството на български гражданин от 3г.Предстой ни подмяна на нова карта за 3-ти път. Бракът ни е от 2018г.Въпросът ми е кога може да кандидатства за българско гражданство.
  Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   Ако имате дете/деца, които са на негова издръжка, ще може да кандидатства за постоянно пребиваване 3 години след като е получил продължително пребиваване. След това, след още 3 години, ще може да кандидатства за гражданство. Има ред условия обаче, на които трябва да отговаря и да обърне специално внимание.
   Ако нямате деца, сроковете са 5 години + 5 години.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 47. Здравейте,

  Българска гражданка съм, а съпругът ми е гражданин на Република Турция. Предстои му кандидатстване за Д виза. Бракът е сключен в Турция, а в момента подготвяме процедурата за регистрацията му в България в общината по моя постоянен адрес.
  От прочетеното разбирам, че категорията чужденци, кандидатсващи за Д виза на основание брак с бългаски гражданин са освободени от някои изисквания /мед. застраховка, осигурена издръжка, настаняване и транспорт/.
  Въпросът ми е: Има ли риск съпругът ми да получи отказ за визата, ако въпросните изисквания, за които се твърди, че са освободени тази категория чужденци не бъдат представени?
  Може ли да споделите вашата практика в подобни случаи? Не е ли по-добре да се подготви пълния набор от документи, за да има гаранция, че няма да получим отказ.

  Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   От практиката ни, значително по-вероятно е да получите отказ, отколкото да получите виза Д. Каквото и да направите, гаранция няма да имате.
   Недоумяваме защо решихте, че сте освободени от медицинска застраховка и др.
   Ако искате да увеличите шансовете си за успех ви препоръчваме да се свържете с отдела за бизнес имиграция на http://www.ey.com или http://www.posolstvo.eu .
   С уважение,
   Адвокати.net

 48. Здравейте,
  Съпругът ми е гражданин на Чили и в момента от една година има карта за продължително пребиваване. Има ли право да кандидатсва за българско гражданство и какви са изискванията?
  Благодаря!

  1. Здравейте,
   Съпругът ви евентуално ще получи право да кандидатства за българско гражданство, но най-вероятно ще трябва да почака още известно време.
   За повече подробности относно получаване на българско гражданство ви препоръчваме да прочетете информацията на https://www.bulgarian-citizenship.org/ , където ще намерите отговори на почти всичките си въпроси. Ако все пак имате нужда от съдействие, моля да ни пишете.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 49. Здравейте!С моят приятел искаме да сключим граждански брак,той е албанец ,аз имам дете,но нямам брак с бащата на детето си.Какво ни е необходимо за нашият брак?

 50. Здравейте!
  Моят приятел е Руски гражданин искаме да сключим брак в България и да се установим тук. Имам нужда от детайлно обяснение относно Д визата, стъпките нужни да се поемат след сключването на брака както и правото на работа на бъдещият ми съпруг на територията на страната. Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   Препоръчваме ви да се свържете с колегите от Posolstvo.eu за да си запишете час за консултация.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 51. Здравейте,съпругът ми е алжирски гражданин, но живее в България от 2019г. Притежава карта за продължително пребиваване в република България като член на семейството на български гражданин.
  Въпросът ми е кога може да подадем документи за карта за продължително пребиваване. Бракът ни е сключен 2018г.
  Благодаря предварително

  1. Здравейте,
   Съпругът ви, както пишете, вече притежава карта за продължително пребиваване.
   Най-вероятно сте искали да попитате кога той може да получи карта за постоянно пребиваване? За такава може да се кандидатства след 3 или 5 години, в зависимост от това дали имате деца и т.н.
   Ако ви е нужна допълнителна информация, моля да ни пишете.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 52. Здравейте искам да попитам за сключване на граждански брак с молдовка какви документи са необходими от моя и нейна страна и че ,аз работя и живея от 6 години във Чехия. И във Посолство ни в Прага ли трябва да се подадат . И за каква виза и къде трябва да подаде заявление в българското посолство или на друго място.

  1. Здравейте,
   Не става ясно в коя държава ще сключвате брак.
   Относно получаване на виза Д и разрешение за пребиваване, ви препоръчваме да прочетете информация на http://www.posolstvo.eu. Имайте предвид, че процедурите по получаване на виза и право на пребиваване са доста сложни.
   Ако имате нужда от допълнителна помощ ни пишете.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 53. Здравейте. Българин съм и имам сключен еднополов брак в Испания с гражданин на Мексико. Той е с 90 дневна туристическа виза. Как може да се узакони неговоят престой в България?

  1. Здравейте,
   Казусът ви е труден, защото тази възможност не е директно предвидена в българското законодателство. За целта ви е нужно съдействие на ниво СЕС. Ако искате може да се свържете с posolstvo.eu (офисът в кв. Лозенец в белгийското посолство), които евентуално ще могат да ви помогнат.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 54. Здравейте! Аз съм българка и съм омъжена за италиански гражданин от почти 10 години и живеем и работим в Италия! Каква е процедурата за получаване на българско гражданство за съпруга ми , при условие че нашият постоянен адрес е в Италия? И още един въпрос, ако получи българско гражданство трябва ли да се откаже от италианското?? Благодаря предварително!

  1. Здравейте Христина,
   За съжаление, ако съпругът ви не е живял в България и не е получавал карта за пребиваване, той все още не може да кандидатства за българско гражданство. За да получи това право той най-напред трябва да получи легален статут в България. Ако искате да задействате необходимите процедури, моля да ни пишете.
   Също така можете да прочетете огромно количество информация на специализирания сайт – https://www.bulgarian-citizenship.org/.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 55. Здравейте,
  Приятелят ми е в България вече 4 години с виза като представител на компания. Въпросът ми е дали след като сключим брак в България ще може да се издаде работно разрешително, за да работи в България без да се налага да е само на основата на визата, която има в момента.

  Благодаря Ви предварително

  1. Здравейте,
   След като сключите брак, той ще има право да работи при когото пожелае в България. Уловката е, че това право не се получава автоматично, а трябва да се преминат определени процедури. Препоръчваме ви да се свържете с info@posolstvo.eu за повече информация.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Здравейте отново,

    Благодаря Ви за отговора.

    Имам още един въпрос. При получаване на карта за пребиваване, която е валидна за 5 години на основата на това, че чужденеца вече е живял 5 години в страната въз основа на виза издадена поради това, че е бил представител на фирма в България – възможно ли е издаване издаване на същото работно разрешително?

    1. Здравейте,
     Целта на този форум е да се обменят мнения между нашите читатели, както и да даваме съвети по казуси, които са ясно дефинирани. Във вашия случай дори не знаем за гражданин на коя държава питате. Имайте предвид, че имиграционните власти могат да „презумират“, че чужденците получили право на пребиваване по старите разпоредби на ЗЧРБ като търговски представители, са използвали тази законова вратичка единствено с цел легализиране на престоя си.
     С уважение,
     Адвокати.net

 56. Здравейте! Женена съм за гражданин на Йордания, но живеем в Бахрейн. Искаме да подадем заявление за виза Д. Акредитираното посолство към Бахрейн е в Саудитска Арабия. Въпросът ми е можем ли да подадем в посолството в Йордания (посолство по гражданство) или се налага да е в Саудитска Арабия (посолството по местоживеене).

  1. Здравейте,
   Можете, но след съгласуване с МВнР.
   Ако получите отказ, можете да се свържете с нас за съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 57. Моля, посъветвайте дали чужденците с продължителна виза за престой в България, получени по силата на зЧл. 24, ал. 1, т. 7 от ЗЧРБ , могат да получат идентификационен номер на чужденец и дали могат да работят в България и да получават помощи за майки на български граждани. благодаря ви предварително – teodor

  1. Здравейте,
   Това е изключително сложен казус, за който липсва константна практика на съдилищата. Препоръчваме ви да се свържете с VD&A Bulgaria за съдействие по конкретната тема.
   С уважение,
   Адвокати.net

 58. Здравейте,

  Аз съм от Турция. Имам постоянно пребиваване от България заради склучен граждански брак
  (2017) и имаме деца. Миналата август 2021г. Кандидаствах за бългърско гражданство. Кога ще имам ресултат и колко време проседурата ?
  Благодаря!

  1. Здравейте,
   Много зависи от това как точно сте подали документите и доколко сте спазили необходимите процедури. В случай, че сте допуснали и най-малките пропуски, най-вероятно ще получите отказ. За процедурите и правните изисквания за получаване на българско гражданство ви препоръчваме http://www.bulgarian-citizenship.org.
   С уважение,
   Адвокати.net

 59. Здравейте! Въпроса ми след като сключа брак с чужденец от страна,която не е в европейския съюз,ще може ли той да пребивава в страната без виза Д и ако е така колко време е това?
  Благодаря!

  1. Здравейте,
   Българското законодателство не предвижда такъв стандартен вариант. Съществуват определени правни изключения, но определено ще ви е необходима професионална помощ за да убедите имиграционните органи, че имате такова право. Горещо ви препоръчваме да прочетете статиите за това как пакистански гражданин, член на българско семейство, най-накрая получи право на пребиваване без виза Д:
   https://posolstvo.eu/bg/blog/gergana-dobrich-pobeda/
   Поздрави,
   Адвокати.net

 60. Здравейте,моля ако знаете да ми кажете какви документи са необходими за сключване на граждански брак между гръцки гражданин и бълг.Същият ще бъде сключен в РБ.

  1. Здравейте,
   На този въпрос сме отговаряли вече многократно.
   Моля да прочетете статиите и коментарите по повода. Най-накратко, ще ви е нужен документ, удостоверяващ, че чужденецът не е женен/омъжен и че бракът му ще бъде признат в неговата държава.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 61. Здравейте, аз съм чилийски гражданин женен за българка от 4 години, израснах и живях в България до 23 годишна възраст, имах тогава ЕГН и редовни документи , напуснах България и заминах за Испания от където имам постоянно пребиваване. Преди 4 години се върнах в България оженихсе тук и живея без виза Д нито никакви български документи. Има ли възможност да се легализира моето положение без напускане на страната? Предварително благодаря за отговора.

  1. Здравейте,
   Препоръчваме ви да пишете на visa@posolstvo.eu за евентуално съдействие във вашата ситуация.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Благодаря много. Има ли възможност да се свържа лично с тях или правилната процедура е първо да опиша казуса ми на мейл ?

    1. Здравейте Клаудио,
     Всичките им контактни данни са на https://posolstvo.eu/bg/kontakti/
     Най-добре им се обадете по телефона или им напишете имейл.
     Поздрави,
     Адвокати.net

 62. Здравейте,имам приятелка от Москва.
  Не плануваме за момента да сключване брак на територията на РБ.
  Какви са вариантите тя да заживее дългосрочно в страната ни.
  Благодаря.

  1. Здравейте Николай,
   А имате ли намерение да сключите брак въобще?
   Поздрави,
   Адвокати.net

 63. Здравейте отново,
  да го кажем,така:“Приятели сме,не се познаваме толкова добре,че да предлагам брак за момента…,има ли друг начин да й помогна да влезе,да живее и работи в страната ни.?Пък,ако е рекъл Господ след време може и брак да сключим.

  1. Без брак ще ви бъде много трудно,
   В България не съществува правна възможност да поканите партньора си за да се опознаете и след това евентуално да сключите брак.
   Ако искате момичето да остане дълго, а дори и да има право да работи, можете да се свържете с офиса на Posolstvo.eu за професионално съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 64. Добър ден. Българин съм, живеещ и работещ в Нидерландия, приятелката ми е рускиня с която искаме да се оженим във България , но ще живеем в Нидерландия. Въпроса ми е следния:
  1. Какви процедури са необходими след сключване на брака,за да живее,учи и работи при мен в Нидерландия.
  2. Тъй като ще смени фамилията си може ли да подаде документи за паспорт в посолството в България или трябва да се подадат в Русия. Има ли срокове за подмяна на документите.
  3. Тя има туристическа виза за България, която е валидна до края на лятото
  4.Необходима ли е друга виза за нея и къде трябва да подаде документи.

 65. Може ли ако истече срока на деиствителнос на картата за постояно пребиваване да се одължи по късно с глоба или се отнемя напълни ако лицето е в чужбиба

  1. Здравейте Иво,
   Възможни са и двата варианта. Нямаме достатъчно конкретни данни за вашия случай за да можем да ви отговорим по-точно.
   Поздрави,
   Адвокат.net

 66. Ако чужденец е задържан под арест, докато бъде изведен от държавата с подкрепа на дирекция Миграция, без извършено престъпление, в такъв случай има ли право на свиждане по време на задържането?

 67. Здравейте,
  ВСъпруга ми е турчин. Омъжих се преди няколко дена. Има временно пребиваване, беше студент. След брака ще му дадат постоянно но за колко години? Има ли вероятност да е за повече от 1год. В България е от 7 години

  1. Здравейте,
   Това че сте сключили брак не означава, че ще му дадат постоянно пребиваване. Всъщност такова няма да му дадат сега, защото като студент времето на пребиваване в България се признава само за 50%, т.е. той има статут на пребиваващ за 3,5 години.
   За повече въпроси ви препоръчваме да се свържете с професионалисти по имиграционно право, като Posolstvo.eu или EY.com
   Поздрави,
   Адвокати.net

 68. Здравейте, приятеля ми е сръбски гражданин. Желаем да сключим брак в България, какво ще ни е нужно като документи и след брака може ли да кандидатства за българско гражданство или документ за постоянно пребиваване? Благодаря много

  1. Здравейте,
   За постоянно пребиваване или гражданство ви е още доста рано. Ако нямате брак и за продължително пребиваване ви е рано, но ако искате можете да се свържете с колегите от Posolstvo.eu , които ще могат да ви съдействат най-добре.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 69. Здравейте! Ако български гражданин и чужденец вече имат 3 години брак, и след подновяване на карта за продолжително пребиваване следва развод, значи ли това, че чужденец автоматично се лишава статуса на продолжително пребиваване? И значи ли това, че при получаване на статус по ново основание, 5-годишен срок до получаване на постоянно пребиваване ще се смята отново, от нула?

  1. Здравейте,
   Имиграционните казуси са изключително сложни. Във вашия случай е важно например дали от брака има деца и т.н. Освен това отнемане правото на пребиваване има различни особености. Поради това, за имиграционни казуси ви препоръчваме да се обърнете към колегите от Posolstvo.eu или към други вещи в областта на имиграционното право специалисти.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 70. Здравейте,

  аз съм българска гражданка и от 5 години съм омъжена за сърбин като бракът беше сключен на територията на РБ. Тъй като живея в Германия той получи документ за пребиваване в Германия като съпруг на гражданка на ЕС.(не сме подавали никакви документи за престой в Бг).
  Сега ще получи документ за постоянно пребиваване в Германия на същото основание.
  Обмисляме обаче завръщане в България и въпросът ми е каква е процедурата в България, за да може той да пребива там повече от 3 месеца и може ли изобщо да се позовем на документите,които той има от Германия или цялата процедура в Бг започва отначало? Кои закони важат в този случай-националните или европейските директиви?
  Благодаря за отговора!

  1. Здравейте,
   За съжаление трябва да преминете процедурата от начало – виза Д, право на продължително пребиваване.
   Пишете ни ако ви е нужно съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 71. Здравейте, от Македония съм сключих брак с българин и добавих неговата фамилия която съдържа буквата Ъ, като промених македонския паспорт издадоха ми го с буквата А вместо Ъ, след това подадох за разрешение за постоянно пребиваване и ми написаха фамилията със А , приложих и акта за брак където съм със Ъ тъй като на всякъде в системата в България съм със Ъ какво мога да направя за да ми преиздадат разрешение със буквата Ъ както си е във фамилията на съпруга? Мерси

  1. Здравейте,
   Трябва да минете през съда за да промените името си. Евентуално е възможно да опитате и по административен път, но е най-добре да се свържете с добър адвокат, който да ви съдейства.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 72. Здравейте!
  2009 г. имам сключен брак в България с турски гражданин, в началото живяхме в България и за 1 година бяхме взели документ за пребиваване в страната! Роди ни се дъщеря, която също е с българско гражданство.
  В момента от около 10 години пребиваваме в Турция, но имаме намерение да се настаняваме в България. Пак по горе изброените точки ли трябва да кандидатства съпруга ми, за да получи документ за пребиваване в страната?
  Това, че има дъщеря родена в България дава ли някакви предимства за бащата за получаването на разрешението за пребиваване и съответно за получаване на Бг лична карта занапред? Благодаря предварително! Хубав ден!

  1. Здравейте,
   За съжаление ще трябва да минете процедурата отначало сега. Това, че имате дъщеря няма да улесни получаването на право за пребиваване, но може да скъси срока за получаване на постоянно пребиваване и след това вторият срок до възможността да кандидатства за българско гражданство.
   Ако ви е нужно съдействие, можете да ни пишете.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 73. Здравейте!
  Имам връзка с гражданин на Сирия който е със постоянно пребиваване в Турция. Мина дълго време от връзката ни и обмисляме да сключим брак. Но трябва да стане в Турция и ми трябва малко повече информация към кого да се обърна и възможен ли е този брак.

  1. Здравейте,
   Бракът е възможен разбира се!
   Можете да се обърнете за съдействие към посолството ни в Анкара/Истанбул с молба да сключите брак в посолството. Вероятно е те да ви откажат и да ви пренасочат към турските власти, които ще ви информират за това какви документи ще са ви необходими за сключването на брака в Турция.
   Ако ви е нужна допълнителна информация или съдействие, моля да ни пишете.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 74. Добър ден – аз съм български гражданин (с втори американски паспорт), който има малък син, роден също в България, с момиче от Украйна. След раждането на бебето успешно успяхме да получим за нея разрешение за дългосрочно пребиваване в България по Правно основание Чл. 24, ал. 1, т. 7 от ЗЧРБ „Финансово осигурени родители на български гражданин“

  Ние НЕ сме женени. Служителите в Дирекция „Миграция“ в нашия град бяха супер отзивчиви и сами ни предложиха да подадем молба за промяна на статута на майката на бебето на Правно основание Чл. 24, ал. 1, т. 18 от ЗЧРБ „Член на семейството на български гражданин“.

  Имам няколко въпроса по тази тема:

  1) Ще се счита ли тя за член на моето семейство (нямаме брак) или за член на семейството на бебето (тя е негова майка, както е записано в удостоверението за раждане)

  2) Дали Чл. 24, ал. 1, т. 18 от ЗЧРБ дава по-големи граждански права на чуждестранния гражданин? Ще може ли тя да работи (не може по Чл. 24, ал. 1, т. 7 от ЗЧРБ) или да получи медицинска помощ по ЗЗО (задължителна здравна застраховка за спешна помощ се изисква по Чл. 24, ал. 1, т. 7 от ЗЧРБ)

  3) Не на последно място, дали промяната на статута ще се отрази по някакъв начин на нейните законни права върху бебето – последната част е по-скоро за планиране на бъдещето – за всеки случай, ако се разделим по-късно в живота. Абсолютно планирам да задържа бебето при мен в България. В момента бебето има български и американски паспорти (същите като на баща му), а неомъжената му майка има само украински паспорт.

  Планираме да останем и да живеем в България дългосрочно, следователно въпросът ми не оказва влияние върху евентуалните планове за имиграция в САЩ. Фокусираме се само върху България.

  Благодаря ви предварително

  1. Здравейте,
   Въпросите ви са многобройни и комплексни. Целта на този форум е да дава отговор на запитвания от по-общ характер. За комплексни имиграционни казуси ви препоръчваме да се обърнете към колегите от Posolstvo.eu
   С уважение,
   Адвокати.net

 75. Здрсвейте!

  Можете ли да ми кажете колко време отнема процедурата по регистрация на брак, сключен в чужбина между български и чуждестранен гражданин? Свързах се с българското консулство в държавата, където живеем в чужбина и ми препоръчаха да подам съответните документи лично в общината в града, където съм родена. Благодаря Ви предварително!

  1. Здравейте,
   Зависи от това дали ще го регистрирате сама или ще използвате услугите на някой, който знае процедурите. Зависи и от това къде е сключен бракът, какво е гражданството на съпруга ви и т.н.
   Ако имате проблеми с регистрацията или ви е нужно съдействие, можете да ни пишете за съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 76. Здравейте, имам приятелка рускиня, с която искаме да се оженим в България и да останем да живеем в България..Какво трябва да направим?

  1. Здравейте,
   След като се ожените тя трябва да кандидатства за виза Д от Русия и ако я получи, след това трябва да кандидатства за право за пребиваване в България. В момента, поради политическата обстановка, тези задачи са изключително сложни.
   Поздрави,
   Адеокати.net

 77. А възможно ли е да дойде в България като турист , да сключим брак тук и след това да кандидатства за виза тип Д ? Какви документи трябва да представи тя България за да може в краткия срок на туристическата виза да сключим бързо брак , след което тя да се прибере в Русия и да кандидатства за виза Д.. ?

  1. Здравейте,
   Целта на този форум е да се обменя обща правна информация. Ако искате задълбочен правен анализ на ситуацията ви и съвет или съдействие, моля да се обърнете към специалист в имиграционното право за съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 78. Здравейте,

  Има ли шанс за получаване на Виза Д без брак, но с дете от български гражданин?

  Благодаря предварително.

  1. Разбира се, ако детето е български гражданин (а то би трябвало да е), вие можете да кандидатствате за виза Д като член на семейството на български гражданин.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 79. Здравейте аз съм афганистанец и имам брак с българка и все още не са ми дали документи в България ама некакви

  1. Здравейте,
   Най-добре е да се свържете с колегите от Posolstvo.eu, които имат огромен опит с подобни казуси и евентуално ще могат да ви съдействат.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 80. Здравейте, съпругът ми е алжирски гражданин, има карта за временно пребиваване в България от 2019г,която я подменяме всяка година в определен срок. Въпроса ми е, може ли да посети семейство си в Алжир за 1 месец и отново да се върне в България? .Какви документи ще са му необходими за пътуване, освен алжирски паспорт? И има ли изискване за прекачване от 1 самолет на друг, тъй като няма директни полети? Ще пътува с една и съща авиокомпания? Благодаря

  1. Здравейте,
   Няма проблем да отсъства от страната за 1 месец. Относно необходимите документи, зависи през кои други държави ще мине, както и конкретните изисквания от страна на Алжир.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 81. Здравейте!
  Адмирации и благодарности за хората, които поддържат и отговарят на въпросите ни в този великолепен сайт.Български гражданин съм/плюс турско/ и съм женен за туркиня, която е само турски гражданин.Живея в България, а жена ми в Турция.Тя няма никаква карта за пребиваване.
  Предлагат ми работа в Швеция.Трябва ли жена ми да си извади българска лична карта за пребиваване, за да може да дойде с мен и да работи в Швеция.
  Благодаря.

  1. Здравейте,
   Препоръчваме ви да се обърнете за съдействие към колегите от Posolstvo.eu, които най-добре ще могат да ви съдействат по дадения казус.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 82. Здравеотв аз сим с българско гражданстео съпругатми е с турско гражданство имамае брак от 4 години и живем в германиуа искам и него дагонаправяа с българско гражданст. Какви документи са необходими

  1. Здравейте,
   Съдейки по написаното от вас, няма как да го направите български гражданин сега. Препоръчваме ви да прочетете повече за възможностите за натурализация и получаване на българско гражданство на https://www.bulgarian-citizenship.org/.
   Пишете ни ако ви е необходима допълнителна информация.
   Поздрави,
   Адвокат.net

 83. Добър ден.
  Жена ми е от 3 държава не членка на Европейският съюз, като се оженихме тя добави фамилното ми име към имената си. Според законите на нейната държава тя не е длъжна да сменя то един от документите и, и те са валидни. Въпросът ми е като на сегашният и паспорт не е написано, че е добавила и моето фамилно име, като кандидатстваме за друга виза, като и изтече сегашната това проблем ли е? Трябва ли да си смени паспорта като само е добавила фамилното име? Има ли срок за подобна крачка? Може ли да не си сменя паспорта и просто да си кандидаства с иметата, които са си на сегашният, има ли глоба ако не си ги смени или изобщо проблем ли е ?

  1. Здравейте,
   Без да знаем какво гражданство има жена ви и за какви точно визи говорите (български или чуждестранни), няма как да ви дадем компетентен отговор.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. От Мадагаскар е жена ми. Визата която визирам е за брак с чужденец тип Д дългосрочен престой.
    Визата ще е за България.

    1. Здравейте,
     Съветваме ви да смени паспорта за да избегне проблеми при кандидатстването за виза Д.
     С уважение,
     Адвокати.net

 84. Здравейте,

  Съпругът ми е с турско гражданство и статут на постоянно пребиваващ от 2018г. Имаме сключен брак от 2016г в България, издадено му е и ЕГН, работи на трудов договор от 2014г до сега в България. Въпросът ми е: Може ли да получи българско гражданство без да се откаже от турското си гражданство?

  Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   Да, може да кандидатства за българско гражданство без да се откаже от турското си. Друг е въпросът разбира се дали ще го получи. Препоръчваме ви статията https://posolstvo.eu/blog/bulgarian-citizenship-quo-vadis/
   Поздрави,
   Адвокати.net

 85. Здравейте
  Как да проверя дали съм омъжена в Германия
  имам ли сключен брак

  1. Здравейте,
   Извинете ни за директния въпрос, но Вие не знаете ли?!
   Поздрави,
   Адвокати.net

 86. Здравейте, колко време след развода си има право да пребивава в страната гражданин на трета страна (не ЕС)? Основанието за пребиваване е било брак. Благодаря!

 87. Здравейте! Синът ми иска да сключи брак с анголка. Но в Ангола няма Българско посолство, което да издаде виза Д, има в Претория и ѝ е сложно да отиде до там. Възможно ли е тя да получи виза за друга държава в ЕС и там да сключат брак, който да се признава в България? Например в Португалия, защото тя може да пътува до там без виза или в Нидерландия (синът ми отива да работи за известно време там) ? Предварително благодаря за отговора!

  1. Здравейте,
   Много малко са държавите, където младоженците могат да сключат брак, ако нито единият от тях няма нищо общо с определената държава (нито е гражданин нито живее там с разрешение за пребиваване).
   Имайте предвид, че виза Д не може да бъде издадена без бракът реално да бъде сключен. С други думи, синът ви първо трябва да се ожени за момичето от Ангола и чак след това тя може да кандидатства за виза Д. Друг вариант е тя да кандидатства за виза C за България. След това, ако я получи, да пътува до България, където да сключат брак.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 88. Здравейте, имам двойно гражданство македонско и българско и сега искам да сключа брак с български гражданин в България. Въпросът ми е дали някой знае каква е процедурата дали ми трябват някакви документи от Македония (пример: акт за раждане, никога не съм си изкарвала в България не знам дали въобще е възможно?) или при положение че съм също български гражданин бракът се сключва както в случая на двама български граждани? Благодаря предварително.

 89. Здравейте!

  Аз съм с унгарско гражданско и постоянно пребиваване в България от десетки години. Имам следните три въпроса:
  1. При сключване на брак в България, дали бихме могли с бъдещата ми жена да си изберем друга фамилия, различна от моята и нейната? Знам, че има такава възможност, ако и двамата са български граждани.
  2. Има ли вариант аз да взема нейната фамилия, или трябва да се мине през Унгарския съд за това?
  3. Ако тя вземе моята фамилия при брака, а аз след това реша да я сменя чрез съда в Унгария (ако това въобще е възможност), дали автоматично тя ще вземе новата?

  Благодаря предварително.

  1. Здравейте,
   Това е сложен казус, който изисква допълнителна информация от ваша страна. Можете да се свържете с колегите от VD&A, които най-добре ще могат да ви съдействат.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 90. Здравейте! Със моят приятел който е Сирийски Гражданин но от 16 години живее и има собствен бизнес в Република Кипър ще сключим брак в Кипър, той освен Сирийски паспорт има също и Кипърска ARC card със нея може да пътува във Европа, та въпроса ми е след като сключим брак тук и регистрираме брака в България, как той може да пътува и прибивава за 4-5 дни в България! Благодаря

  1. Здравейте,
   Той и сега може да посещава краткосрочно България с картата си за пребиваване от Кипър. Ако желаете след брака си, можете да кандидатствате за българска виза Д и разрешение за пребиваване, което ще му даде повече права, както и възможността да получи българско гражданство на един по-късен етап.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 91. Здравейте! Преди 10г сключих брак с китаец в Кипър, от 5г съм България. Със сегашният ми приятел българин, искаме да сключим граждански брак в България, извадих документ от общината, и пише че съм неомъжена. Бракът от Кипър не е регистриран в България, ще мога ли да се омъжа в България?

 92. Здравейте имам приятел от Алжир той е вдовец иска да дойде тук в България и да се ожени за мен и след това ще заминем за Алжир може ли да ми кажете какви документи ще трябват за скючванена брака тук

  1. Здравейте,
   На приятеля ви ще му е необходима най-напред българска виза за да може да влезе в България. Ако я получи, за сключване на брака в България, ще му е необходим документ, който указва, че е вдовец (семейното му положение), както и такъв, в който се потвърждава, че Алжирската държава ще признае брака му, който той ще сключи в България.
   Пишете ни ако ви е нужно съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 93. здравей те аз съм български гражданин и имам брак с виетнамец сключен в България и имам адресна регистрация в Германия и също така се водия там на работа но ние не сме заедно и аз искам да отида там да живея с децата ми може ли номер за връзка за за още информация

 94. Здравейте: Аз съм от Ирак, женен съм за български гражданин от 5 години, влязох в България с виза Д.Имам карта, продължително пребиваване от 4 години, но сега искаме да се разведим. , какво ще се случи с моята карта за продължително пребиваване?

  1. Здравейте,
   Съгласно разпоредбите на ЗЧРБ, ако бракът е прекратен преди изтичане на 5 годишен срок, разрешението за пребиваване подлежи на отнемане.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. бракат ми и 5 години и 6 месеца. тъй като сме разведен, имам ли право да кандидатствам за постоянно пребиваване, защото след още 4 месеца стават 5 години откакто имам картата?

 95. Очаквам вашия отговор, моля, имам нужда от информация . Блгадария ви

 96. Здравейте! Аз съм арменска гражданка, с постоянно жителство в България от 3 години. Имам брак от 8 години с български гражданин. Искам да кандидатствам за българско гражданство.
  Трябва ли да се откажа от арменското гражднаство, или мога да го пазя и да имам двойно гражданство, когато имам брак с български гражданин?
  Благодаря.

  1. Здравейте,
   Не е необходимо да се отказвате от арменското си гражданство, но се пригответе за тежка и дълга процедура по натурализация.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 97. Здравейте, омъжена съм за сърбин. Имам два въпроса:
  1. За кандидатстване за получаване на виза Д необходимо ли е да сменя личната си карта (доколкото разбрах трябва да бъдем със съпруга ми на един адрес) или мога да бъда само регистрирана с настоящ ия адрес, където живеем заедно без смяна на адреса ми по лична карта?
  2. Трябва ли му свидетелство за съдимост?

  Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   Не е необходимо да сменяте постоянният си адрес, може да смените само настоящия. Свидетелство за съдимост ще му е необходимо задължително.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 98. Здравейте,
  Българка съм но живея в Италия от много години и имам двойно гражданство.
  Моля ви да ми кажете как мога да направя на сина ми, 24 годишен и роден в Италия c баща италианец) българско гражданство? Той говори много добре български език, често ходи в България и би искал да притежава двойно гражданство като мен.
  Благодаря ви.

 99. Здравейте с моя приятел се запознахме на екскурзия.Той е от Мароко,но аз не искам да се ожениме там,а в България с виза за пребиваване може ли да си търси работа.Къде е по-добре да се ожениме така,че като дойдеме в България да може да си хване работа по бързо.

  1. Здравейте,
   За да може да работи приятелят ви, след като се ожените, той трябва да получи виза Д, а след това и разрешение за продължително пребиваване.
   За съжаление, процентът на отказите напоследък е смущаващ.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 100. Здравейте искам да попитам, дъщеря ми роди в чужбина и детето е признато от бащата (албанец), но нямат брак и не живеят заедно, при издаване на акт за раждане на детето в България , при наличие че не живеят заедно и нямат брак пак ли се пишат имената на бащата.

  1. Здравейте,
   От правно значение е кой е бащата на детето, а не с кой живее майката и дали има сключен брак.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 101. Zdraveite kazvamse yulian vkliucilsam brak sas hirlanka vav kipar jiviaxme nasemeini nacela kam pet meseca ise razdelixme vece hes sedem godini sam si vav balgaria predi dva dena rehix dasi prodam licnia aftomobil i nemojax zahtoto i tia triabvalo dae sas men. Bila dohla vav bg i bes men napravila niakakvi dokomenti za braka. Kak moga da se razdelia sas tazi jena.

  1. Здравейте,
   От уважение към читателите ни ще ви помолим да пишете на български език.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 102. Здравейте . Аз съм от Ирак, имам постоянен пребиван в България с иракски паспорт. Нямам брак . Мога ли да пътувам до Европа или не? Благодаря за разбирането

  1. Здравейте,
   Зависи какво точно разрешение за пребиваване имате. Препоръчваме ви да потърсите Posolstvo.eu за най-професионален съвет относно визовите въпроси за България и ЕС.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 103. Съпругътми е босненски гражданин. Живееме в Австрия. Имаме ли основание за получаване на българско гражданство, след като не живееме в България, а в държава в ЕУ?

  1. На база на казаното от вас, нямате основание да получи съпругът ви българско гражданство. Ако ви е нужна по-подробна информация, можете да се обърнете към Bulgarian-citizesnhip.org
   Поздрави,
   Адвокати.net

 104. Здравейте,
  Сключих брак в Сащ с американец преди години. Какви документи трябва да представя в България и кои институции трябва да уведомя за това?
  Благодаря предварително

  1. Здравейте,
   Трябва да уведомите властите ва законоустановения срок. Съветваме ви да се свържете с българското посолство в САЩ за съдействие или да си наемете адвокат да ви съдейства, ако желаете.
   С уважение,
   Адвокати.net

 105. Здравейте
  аз съм българка и имам сключен брак с сирийец от 11 години и имаме деца как може да вземе продължително пребиваване той в момента е с виза с

  1. Здравейте,
   За съжаление с виза C няма как да получите разрешение за продължително пребиваване. Съществува една правна възможност, а именно:

   При наличието на извънредни обстоятелства на членовете на семейството на продължително, дългосрочно или постоянно пребиваващ чужденец и на членовете на семейството на български гражданин по чл. 2, ал. 6, т. 1, 2 и 3 може да бъде издадено еднократно самостоятелно разрешение за продължително пребиваване по ред, определен с правилника за прилагане на закона.

   Получаването обаче на подобно разрешение е изключително трудно (вижте този материал).
   Поздрави,
   Адвокати.net

 106. Здравейте,
  Аз съм сърбин и подадох документи за произход. Исках да питам от къде трябва да си извадя ЛНЧ от общината или от друго място?

  1. Здравейте,
   Разликата между „подаване на документи за произход“ и „изваждане на ЛНЧ“ е като разликата между „на кафе с колежка“ и „избиране на име за бебето“ 🙂
   Ако ви е нужно съдействие, моля да обясните по-точно вашата ситуация.
   Поздрави,
   Адвокат.net

   1. Здравейте, отново
    Имам в предвид, че чакам да ми излезе виза Д и да ме одобрят (нямам брак, имам български произход) , доколкото разбрах трябва да си извадя личен номер на чужденец, но не съм сигурен дали е в общината или на друго място?

    1. Здравейте,
     Ако искате можете да се свържете с Posolstvo.eu , които евентуално ще могат да ви съдействат.
     Това, което пишете не е много логично и предполагаме, че е възможно някой да ви е давал погрешна информация за процедурите.
     Поздрави,
     Адвокати.net

 107. Здравейте! Аз съм украинска гражданка, сключила съм брак с българин в Украйна през 1997 год. Тук вписха брака в общината преди седмица.
  От коя дата се води, че е сключен същият?
  Със съпруга ми придобихме апартамент в България през 2007 (нот. акт е само на негово име). Аз собственик ли съм или не?

  1. Здравейте,
   При покупката на апартамента в България съпругът ви би трябвало да е декларирал семейното си положение като женен, както и да е отбелязал датата или годината, на която сте сключили брака си.
   Пишете ни ако имате нужда от съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 108. Здравейте, женен съм за американка от 10 години и ние живеем в Америка. Тя винаги е искала да получи българско гражданство, но аз бях с впечатлението, че тя трябва да живее в България за продължителен период от време. Поради професийте ни, това е за съжаление e невъзможно на този етап.

  Наскоро почнах да проверявам пак възможностите и си мисля, че съм допуснал грешка. Въпросът ми е следния: Има ли нужда да пребиваваме в България, за да получи тя гражданство/разрешение за постоянно пребиваване? Може ли да ги получи, докато живее в Америка?

  Благодаря ви предварително и дано да ни се наложи да работим заедно! 🙂

  1. Здравейте,
   Да, за ситуацията, която ни описвате, няма как да получи българско гражданство ако не е имала статут на пребиваващ за определен период в България. Съветваме ви да го направите asap.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 109. Здравейте,
  Какво трябва да направим за да можем с приятеля ми, който е англичанин да сключим брак?

  1. Здравейте,
   Не сте казали къде искате да сключите брак, в коя държава.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 110. Здравей.
  Живея в Германия от 8 г.
  Имам връзка с мъж от Косово, който живее тук нелегално.
  Искам да сключа граждански брак с него, тук в Германия.
  Можете ли да ме информирате или опътите какво ми предстои?
  Трябва ли да се свържа с БГ. консулство?
  Каква виза ще му бъде издадена?
  От българските власти или от Немските власти ?
  Благодаря ви предварително .

  1. Здравейте,
   Опитайте да се свържете с българското посолство и ги попитайте дали ще ви съдействат да сключите брак там. Имаме съмнения, че те ще се съгласят.
   Относно визата, следа като се омъжите, съпругът ви ще има право да получи виза Д за България. Ако ви е нужно съдействие можете да ни пишете.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 111. Здравейте,
  Тя е рускиня с руски паспорт и руски международен паспорт но живее от 3 години в Грузия с детето си на 9 години.Ще си извади документ че е грузински гражданин.
  Иска да дойде в България с детето и да сключим брак и да остане постоянно в България.
  Какви документи трябва да подготви, ще я пуснат ли в България заради санкцийте срещу Русия.
  Виза ще трябва ли?

  1. Здравейте,
   Не разбираме как ще извади документ, че е грузински гражданин, след като пишете, че е рускиня с руски паспорт. Но това не е от значение наистина. За да дойде в България, както тя, така и детето и, ще трябва да получат виза. След като сключите брак, ще трябва отново да се върне в Русия (или евентуално Грузия), откъдето да кандидатства за виза Д. Ако получи тази виза, едва тогава ще може да се върне в България, където ще трябва да кандидатства за разрешение за продължително пребиваване за себе си и за детето.
   Пишете ни ако ви е нужна помощ.
   С уважение,
   Адвокати.net

 112. Добър ден.Приятелят ми е украинец ,но живее в Полша от 2 години.искаме да сключим брак в България.Какви документи ще са нужни? Трябва ли да ходи до Украйна предвид ситуацията,или може да получи нужните документи в посолството на Украйна в София?

  1. Здравейте Светлана,
   Ще му е необходим документ от Украйна, който удостоверява, че не е женен, както и че бракът му сключен в България, ще се счита за законен в Украйна. Възможно е от украинското посолство да му съдействат за издаването на тези документи. Ако имате затруднения можете да ни пишете или да се свържете с колегите от Posolstvo.eu , които най-добре биха могли да ви помогнат.
   Поздрави,
   Адвокати.net

    1. Здравейте,
     Имам запитване относно включване на брак на български гражданин с гражданин на Казахстан в страната. След включването на брака обаче следва преместване в старана извън ЕС (Англия). Възможно ли е получаване на виза тип Д за двамата. Знам, че на чужденеца ще му бъдат нужни най-малко 3 години за гражданство, но може ли да се кандидатства за съответната виза, след като вече бъдат семейство?

     1. Здравейте,
      Препоръчваме ви за този казус да се обърнете към Posolstvo.eu
      Поздрави,
      Адвокати.net

 113. Живея и работя във Франция. Искам да се омъжа за алжирец. Каква е процедурата . И в кое консулство трябва да се отиде за виза .Благодаря ви

  1. Здравейте,
   Много зависи от това дали алжирският гражданин има разрешение за пребиваване във Франция?
   Поздрави,
   Адвокати.net

 114. Здравейте.на 19.02.2023 скочих религиозен брак в Уганда,съпругата ми е от Уганда ,искам да кандидацвам за виза Д, но нямаме посолство в Уганда.и Решихме да се срещнем в гр.Истанбул за да подадем заявление (молба) и да кандидацваме за виза,защото аз живея в гр.Бургас и е по лесно да пътувам до Истанбул ,ако е възможно издаването на виза,
  Моля за информация ; какво трябва да направя за да докарам съпругата си….?
  Благодаря предварително за оказаната помощ.

  1. Здравейте,
   Съгласно чл. 46, ал. 1 от Конституцията на Р България – „Законен е само гражданският брак.“
   Доколкото разбираме Вие такъв не сте сключили, което означава, че няма как „съпругата“ ви от Уганда да кандидатства за получаване на виза Д.
   Пишете ни ако Ви е нужно съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 115. Здравейте, аз съм гражданин на Афганистан и имам удостоверение за приемане на политическо убежище от Италия Искам да се оженя за моята българска приятелка и да живея в България.Аз съм партньор във фабрика за облекло в България, в която работят повече от десет души.Какви документи са ми необходими за сключване на брак и към коя организация да се обърна Възможно ли е да живея в България?

  1. Здравейте,
   Съветваме ви да се обърнете към Posolstvo.eu, които най-добре ще ви съдействат по този казус.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 116. Здравейте, съпругата ми е гражданин на страна извън ЕС и от четири години живее в България с разрешение за продължително пребиваване, което обновяваме ежегодно.
  Тази година ни се роди дете, и бихме желали да подадем документи за постоянно пребиваване по правно основание ЗЧРБ: Чл. 25, ал.1, т.4 от ЗЧРБ.
  Съпругата ми не работи, но аз имам достатъчни по размер доходи да издържам нея и детето ни.
  По правно основание ЗЧРБ: Чл. 25, ал.1, т.4 от ЗЧРБ се чете, че се издава ако родителя чужденец осигурява дължимата по закон издръжка на детето си.
  Проблем ли ще е фактът, че аз издъжам съпругата си?
  Виждам и необходимост за свидетелство за съдимост (при първоначално подаване). При положение, че съпргата ми има предоставено разрешение за продължително пребиваване, за което първоначално е дала свидетелство за съдимост, необходимо ли е да даде такова отново?

  1. Здравейте,
   Въпросите ви са изключително многобройни и няма как да отговорим в рамките на безплатна консултация. Съветваме ви да се обърнете към Posolstvo.eu, които най-добре ще могат да ви съдействат, както с консултация, така и със съпровождане по всички необходими процедури.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 117. Здравейте, аз съм българка но живея в Испания. Годеникът ми е турчин и искаме да се оженим и да заживеем заедно в Испания. Къде ще е най-удобно да се оженим в такава ситуация? Благодаря.

  1. Здравейте Вержиния,
   Ние не можем да знаем къде Ви е най-удобно да се ожените, защото не сме брачни консултанти, а оказваме правни услуги. Ако ви е необходима помощ в оформлението на разрешение за пребиваване, можете да се обърнете към Posolstvo.eu, които предполагаме, че ще могат да ви съдействат.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 118. Здравейте, аз и съпругата ми отидохме до Сърбия за да кандидатстваме за Виза Д, тъй като бяхме одобрени от МВнР след като отправихме молба към тях тя да кандидатства през консулството в Ниш с аргумента че е женена за български гражданин. Когато подадохме документите ни казаха че до 35 дни ще се обадят да отидем да си я вземем, но в законът за чужденците на България пише, че одобрението и трябва да стане до 15 календарни дни от датата на подаването ако е подадено на основа брак с български гражданин. Можете ли да ми кажете кое от двете в случая е вярното? До 35 дни ли е нормално да ни се обадят или до 15? Защото ако не ни се обадят до края на седмицата – трябва да излезе от България, защото сегашната и туристическа виза изтича в петък? Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   Съветваме Ви да се свържете с Posolstvo.eu , от където най-компетентно ще могат да ви съдействат. Във всички случаи бъдете подготвен, че сроковете е възможно и да не бъдат спазени от държавните институции.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 119. Здравейте.Когато сключа брак с турски гражданин след колко време той ще получи българско гражданство и кои са процедурите за това? Благодаря предварително.

  1. Здравейте,
   Сключването на брак с български гражданин не е основание за получаване на българско гражданство. Процедурите са сложни, най-напред трябва турският гражданин да получи виза Д, след това разрешение за продължително пребиваване и най-накрая разрешение за постоянно пребиваване. За гражданство можете да се обърнете към колегите от Bulgarian-citizenship.org.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 120. Здравейте.А за виза Д къде се подават документи и колко време се чака за да излезе тази виза?Къде се кандидатства точно за продължително и постоянно пребиваване в България и колко време отнема за да се издаде това разрешително? Благодаря предварително за отговора.

  1. Здравейте,
   Можете да прочетете информация за виза Д на следния адрес – posolstvo.eu/bg/visa-d/.
   Пишете ни ако ви е нужна по-конкретна информация или се свържете директно с колегите от Posolstvo.eu.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 121. Здравейте искам да попитам какви дукументи са ми нужни за включване на брак в България, моя партньор е од Ливан, а аз сьм сьс двойно гражданство Бьлгарско-Македонско гражданство и сьм родена в Македония. Благодаря предварително

  1. Здравейте,
   На този въпрос сме отговаряли безброй пъти на този форум. Трябва ви документ, показващ семейното състояние на бъдещият ви съпруг, както и документ, че Ливан ще признае бракът му, който той ще сключи с вас.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 122. здравейте, баща ми е роден в българия, но страната на раждане няма самоличност и той почина. Повечето от семейството ми са родени в българия, но нямат самоличност. Възможно ли е да получа българско гражданство?

  1. Здравейте,
   Не е ясно точно какво искате да кажете, но ако родителите ви са родени в България е вероятно да са от български произход. Съответно вие бихте могли да кандидатствате за българско гражданство по произход.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 123. Здравейте. Аз и партньора ми който е сирийски гражданин имаме дъщеря . В момента той разполага с шенгенска виза от Германия . Възможно ли е да влезе в България с нея.( искаме да сключим брак в България)

  1. Здравейте,
   Да, възможно е. Той може да кандидатства за виза Д и сега в момента, като баща на дъщеря ви, която предполагаме има българско гражданство.
   Пишете ни ако ви е нужно съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 124. Здравейте,

  Моят съпруг е италианец, а аз съм българка и сме женени от 25 години. Той има постоянно пребиваване в България от 20 години.

  Може ли той да получи българско гражданство без да се налага да се явява на изпит по български език, въпреки че го говори добре?

  Много Ви благодаря

  1. Здравейте,
   Най-добре се обърнете към Posolstvo.eu за въпроси относно придобиване на гражданство.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 125. Здравейте аз съм български гражданин и съм умъжена с турски гражданин който има българско постоянно пребиваване. Може ли заедно да пътуваме във Норвегия без виза

  1. Здравейте,
   Зависи от това какво точно разрешение за постоянно пребиваване притежава съпругът ви. Съветваме ви да се обърнете към посолството на Норвегия или към Posolstvo.eu за повече информация.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 126. Zdravejte,
  Az sam ot Bulgaria, s Bulgarsko i US grazhdanstvo i zhiveja postojanno v USA veche 23 godini. Saprugat mi e amerikanec i sme zheneni veche 15 godini. Taka i ne sam registrirala braka v Bulgaria. Preporachvate li da go registriram ili da ostavja neshtata taka? Ne sam smenila i imeto si sashto… Moga li da posocha sapruga si kato moj naslednik na imushtestvoto mi v Bulgaria, vapreki fakta, che braka ni ne e registriran v BG?
  Blagodarja vi!

  1. Здравейте,
   Вие сте задължена да регистрирате брака си в България. Относно наследствените му права, той ги има, но ако бракът не е регистриран едва ли ще може да ги упражни безпроблемно.
   Ако имате допълнителни въпроси, моля да се свържете с нас.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Blagodarja vi za barzija otgovor. Dali shte mi napravjat problem, che tolkova dalgo ne sam registrirala braka v BG? Ima li njakakvi nakazanija/globi? Ot mnogo godini ne sam se zanimavala s BG administracija i ne sam chuvala xubavi neshta izobshto za neja…
    Trjabva da predostavja US marriage certificate s apostil i zaveren prevod na bulgarski, nali samo tova se iziskva da registriram braka v BG?
    Oshte edin barz vapros… razbiram, che trjabva da registriram i US grazhdanstvoto (US Citizenship) si v BG… zapoznati li ste s procedurate i dokumentite, koito sa neobxodimi za tova. Ako ne, mozhe li da me nasochite kam dobar iztochnik za tazi informacija?
    Oshte vednazh, blagodarja mnogo za otdelento vreme!

    1. Здравейте,
     Най-добре е да се обърнете към колегите от Posolstvo.eu, тъй като въпросите ви са многобройни и ние няма как да отговорим изчерпателно на всички въпроси.
     Поздрави,
     Адвокати.net

 127. Здравейте, Съпругата ми е от Казахстан.Бракът ни е сключен тук в България.Виза Д и беше отказана.Спечелихме два пъти дело .Едното пред административен а другото пред върховен съд .Тя се върна в Казахстан подаде документи за виза ,но пак и беше отказана.Как се процедира в тази ситуация и към кого мога да се обърна?
  Благодаря!!!

  1. Здравейте,
   Ситуацията Ви е много тежка. Ако искате обърнете се към Posolstvo.eu, едва ли друг би могъл да Ви помогне.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 128. Здравейте,

  Какви права получава един финландски гражданин в България при сключен граждански брак с български гражданин?

  Поздрави

  1. Здравейте,
   Финландският гражданин получава привилегията да има български/а съпруг/а. Какви други права очаквате да получи финландският гражданин?
   Поздрави,
   Адвокати.net

 129. Здравей имам граждански брак (2017) с турчин подписан в Германия имаме 2 прекрасни деца български граждани мислим да се прибираме в България въпросът ми е може ли съпругът ми да има право на българско гражданство чрез децата ни за да не се занимаваме с процедурата по права чрез подписан брак защото той не знае и Български език.
  Очаквам отговора ви с нетърпение хубав ден.

  1. Здравейте,
   Ако съпругът Ви не е имал разрешение за пребиваване в България, няма как да получи гражданство само на основание, че има деца – български граждани. Ако желаете можете да се обърнете към колегите от Posolstvo.eu, които най-добре ще могат да Ви съдействат.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 130. Здравейте,
  Аз съм българка и искам да се омъжа за турчин. Той има второ постоянно пребиваване за 5г, учил е за зъболекар в България.
  Когато сключа брак с него, той има ли право да получи българско гражданство, при какви условия и след колко време може да стане официално това?
  И трябва ли да се откаже от турското си гражданство или може да има двойно гражданство?

  1. Здравейте,
   Самият факт, че той се е оженил за Вас няма директно отношение към българското му гражданство. Важно е колко години той има постоянно пребиваване, като срокът е 3 години ако е женен за Вас и 5 години ако не е. Самият процес за получаване на гражданство е сложен и изисква не малко усилия от негова страна. Като Ваш съпруг няма да е необходимо да се отказва от предишното си гражданство.
   Съветваме Ви ако искате той да получи гражданство да се обърнете към Posolstvo.eu, които най-добре ще знаят как да Ви съдействат.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 131. Здравейте,
  Постоянно пребиваване издадено да срок от 5 години и валидно до 2026 г може ли да стане невалидно, ако собственикът му не е пребивавал в България повече от една година?
  И като цяло, има ли условия и срокове, които трябва да бъдат спазени, за да не стане невалидно постоянното пребиваване

 132. здравейте искам да подпиша брак с Английски гражданин как стоят нещата и може ли да ни съдействате благодаря

  1. Здравейте,
   С английски гражданин или гражданка? Напоследък ни търсят и за двата вариянта, затова питаме.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 133. Здравейте,приятелката ми е от Колумбия и бихме искали да сключим брак в България,какво е нужно за да пребивава тук и за сключването на брак?Без виза за колко време има право да пребивава?

  1. Здравейте,
   Гражданите на Колумбия имат право да пребивават до 90 дена в България без виза. През това време можете да сключите брак. След това, бъдещата Ви съпруга ще трябва да пътува до посолството ни в Бразилия, откъдето да кандидатства за виза Д. Ако Ви е необходима помощ и евентуално да се избегне пътуване до Бразилия, можете да се свържете с Posolstvo.eu или друга професионална организация с опит в имигрантското право, която евентуално би могла да ви помогне.
   За сключването на брак ще Ви е нужен документ, който да удостоверява, че приятелката Ви е неомъжена, както и такъв, който потвърждава, че бракът Ви в България ще се признае в Колумбия.
   Поздрави,
   адвокати.net

   1. Благодаря Ви от сърце за бързия и изчерпателен отговор.Бъдете жив и здрав,останалото е лесно.

 134. Здравейте!Имам сключен граждански брак с алжирец през 2018г. ,но виза Д му беше отказана,въпреки отказа мъжът ми се върна в БГ .Какво трябва да направим за да пребивава той нормално в Бг?

  1. Здравейте,
   За да „пребивава нормално“ в България, той най-напред трябва да получи виза Д. Можете да се обърнете към колегите от Posolstvo.eu , които ще ви съдействат най-добре.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 135. Здравейте, имам склюучен брак с жена от Сърбия, можеме ли заедно да живееме в България, и тя да няма проблеми да работи и пребивава в България?

  1. Здравейте,
   Съпругата Ви може да кандидатства за виза Д, а след това и за разрешение за продължително пребиваване. Ако ги получи ще може да живее в България и да работи без да е необходимо да получи разрешение за работа. Повече информация за разрешение за работа (на английски) – https://posolstvo.eu/blog/who-needs-work-permit-bulgaria/.
   Пишете ни ако Ви е нужно съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 136. здравей искам да питам баща ми е сключил граждански брак с украинка дали тая наследява след негова смърт става въпрос за имущество купено преди брака. Защото ми казаха, че наследява 175 процента че дали и купено преди брака няма значение дали е вярно.

  1. Здравейте,
   Наследява, независимо от това кога е придобил имуществото.
   Не знаем за какви 175% говорите, но украинските съпруги често усвояват имуществото приживе.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 137. Здравейте, дъщеря ми има сключен граждански брак в Англия с англичанин. В документа за граждански брак тя е с моминската си фамилия. В Англия казват, че не могат да и сменят фамилията, така че да носи същата на съпруга си, защото не е английски гражданин. В България казват, че също не могат да и сменят фамилията, защото нямала документ, според който тя приема неговата фамилия. Омагьосан кръг. Какво може да се направи, че при легализирането на брака в България да и се смени и фамилията?

  1. Здравейте,
   Най-добре е да се обърнете към специалист адвокат, който ще може да Ви съдейства. Можете да опитате да се свържете с VD&A, които работят с подобни международни казуси.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 138. Здравейте . Аз съм български гражданин , а приятелката ми е рускиня , гражданин на Руската федерация . Тя е в България от една година и е със статут на ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕБИВАВАНЕ като пенсионер с „достатъчно средства за издръжка в България „. По тази програма след още 4 години тя ще има право да кандидатства за постоянно пребиваване . Възнамеряваме да сключим граждански брак . След три години непрекъсваем брак приятелката ми ще има право да кандидатства за получаване на българско гражданство по програмата за натурализация . Въпросът ми е следния :
  При евентуално прекъсване на гражданския брак ( развод , починал съпруг ) приятелката ми запазва ли правата си по програмата ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕБИВАВАНЕ ? Тази програма прекратява ли се при сключване на брака . Може ли приятелката ми да следва тази програма ( ежегодно подновяване ) и по време на брака , паралелно с брака ? Благодаря Ви за отговора .

  1. Здравейте,
   Нейното продължително пребиваване в момента е на основание осигурен пенсионер. Ако след като сключите брак желаете, тя може да промени основанието си на „член на семейството на български гражданин“. Тази промяна ще и даде допълнителни права, въпреки че според нас дори това не е необходимо – https://posolstvo.eu/bg/blog/razreshenie-za-rabota-chlen-na-semeystvo/
   Поздрави,
   Posolstvo.eu

 139. здравейте искам да питам. При сключване на граждански брак жената наследява ли имуществото на съпруга придобито от него преди сключване на брака.

 140. Здравейте! Имам следния казус. Сключих брак с украйнка, която преди брака беше много мила, скромна и свестна жена. Дойде да живее при мен със сина си, който е на 15 г.от предишен брак, майка и уж на гости, но остана за постоянно.
  Няколко месеца по- късно жена ми се превърна в безкруполна, арогантна, нагла.
  Явно нещата отиват към развод.
  Съветват ме да не го правя, тъй като Украйнците в България са “ строго защитени“ , както се изказа един юрист, дори можело да се окаже, че тя ще ме изхвърли от апартамента ми, нищо че е от преди брака ми.
  Но как се живее с човек, който е недоволен от всичко, не го интересува нищо освен да пазарува?!
  Дари има доза истина в това и изобщо как да процедирам?

 141. Здравейте,
  Поздравявам ви за усилията, които сте положили и продължавате да полагате относно създадената от Вас страница, която е в полза на много обикновени хора като нас. 🙂
  Можете ли да ми отговорите дали е нужно българският гражданин, оженен за казахстански (брак сключен в България), трябва да докаже доходи, че издържа жена си, от порядъка на 30 хил. лева, за да може жена му да кандидатства за виза тип Д, или това са митове останали от едно време?

  1. Здравейте,
   В отговор на въпроса Ви, колегите от Posolstvo.eu ще напишат в най-скоро време специален материал, в който ще се обяснят всички законови разпоредби, митове и т.н. Препоръчваме Ви да преглеждате редовно най-новите статии на Posolstvo.eu за повече информация относно това дали е необходимо доказването на доходи.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 142. Здравейте, ако отговарям на всички условия да подам документи, но съпругата ми е болна и не знаем какво е бъдещето й, в случай, че тя почине докато трае процедурата, какво ще стане?
  Означава ли това, че трябва да кажа на Министерството и от там, документите ми ще бъдат спрени?

  1. Здравейте,
   При смърт процедурата се прекратява, в момента, в който властите бъдат информирани за настъпилото събитие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 143. Здравейте, можете ли да ме насочите към адвокат, който може да ми каже какви права бихме имали ако се сключи брак между българка и португалец? Най-вече ме интересува относно името на бебето, дали като се роди в България е задължително второто име да е бащиното и да завършва на -ов или бащата ще има право да избира друго. Както и за фамилията дали ще има някакви стриктни правила или не?

  1. Здравейте,
   Може да опитате да се свържете с адв. Христо Василев, който според нас е доста компетентен по подобни казуси.
   С уважение,
   Адвокати.net

 144. Здравейте, искам да сключа брак в Мароко. Аз живея в Австрия и ми трябва Адвокат, който да ми изкара документи. Бихте ли ми препоръчали адвокат.

 145. Здравейте,
  Аз съм българка с двойно гражданство. Съпругът ми е европейски гражданин и има разрешение за постоянно пребиваване в България.
  Въпросът ми е: Колко дни в годината е необходимо, да живее в България, за да запази правото си? Какви са разрешените периоди, в които може да е извън страната?
  Благодаря.

 146. здравейте омъжена съм от 15 години в турция имаме граждански брак с съпруга ми скучен и в турция и в България как може съпругът ми да кандидатства за Българско гражданство от консулството…какви документи трябват

  1. Здравейте,
   На базата на това, което сте написали, съпругът Ви няма как да кандидатства за българско гражданство. За повече информация можете да посетите http://www.bulgarian-citizenship.org .
   С уважение,
   Адвокати.net

 147. Здравейте имам сключен брак със египтянин от 2019гд . Бракя е подписан в Египетското посолство в Гърция. Но вече е приет и в българските регистри.Калво трябва да направим за да се регистрира и да може да получи документи за законо пребиваване съпругът ми в България. Каква е процедурата ,Благодаря

  1. Здравейте,
   Трябва да кандидатства за виза Д, а след това, ако я получи, да кандидатства за разрешение за пребиваване. Ако имате възможност, можете да се обърнете към Posolstvo.eu за съдействие, особено ако получите отказа за виза Д.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 148. Здравейте
  искам да попитам може ли да дойде жена от Лагер в Сирия да сключим граждански брак
  Благодаря предварително

  1. Здравейте,
   Правото на семейство и семеен живот е основополагащо. Нашият съвет е да се борите за да бъдете заедно, съответно да сключите брак и да живеете в България. В никакъв случай няма да Ви е лесно за съжаление, но ако това е, което искате – направете го. Опитайте да се свържете с Posolstvo.eu ако желаете, защото те понякога вършат чудеса.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 149. Аз съм турски гражданин и имам брак с българка от 16 години.През цялото време сме били в България. Предстой ни развод . Мога ли веднага след развода да сключа брак отново с българка
  в България? Какви документи ще ми бъдат необходими? Отново ли ще ми трябва виза Д , за да пребивавам в България?

  1. Здравейте,
   Брак може да сключите веднага. Относно това дали Ви е необходима виза Д е важно да се знае с какво разрешение за пребиваване сте в момента.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 150. Здравейте, синът ни, български гражданин, иска да сключи брак с турска гражданка. Въпросът ми е кой вариант според вас е по-удачен (по-малко документи, по-кратко време за издаване на виза Д, по-голям шанс за взимане на същата) – да сключат граждански брак в консулството ни в Истанбул или да сключат граждански брак пред турските власти. Младите искат втория вариант, аз смятам, че директно български граждански брак е по-добре, но се чудя има ли голяма полза или да им угодим.

  1. Здравейте,
   Няма почти никакво значение. Нека сключат брака, както те предпочитат.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 151. Моето положение е следното: аз съм гражданин на Украйна. През 2015 г. тя се омъжи за български гражданин. През 2021 г. получих постоянно пребиваване. Разведохме се през 2024 г. и вече получихме съдебно решение. Фамилията остана след това на съпруга. нямаме деца. Свързах се с миграцията, за да изпратя копие от съдебното решение за развод, където ми беше казано, че постоянното пребиваване може да ми бъде отнето, поради факта, че след получаване на постоянно пребиваване трябва да съм женена поне 5 години. Моля, кажете ми какво трябва да направя в тази ситуация. Живея тук от 8 години, официално работя от първите дни на преместването ми. Имам ли право да се оженя втори път и да запазя постоянното си пребиваване?

  1. Здравейте,
   Да се омъжите отново имате право, но вероятността да Ви бъде отнето правото на пребиваване е голяма, поради развода.
   Ако желаете професионално съдействие, опитайте да се свържете с Александър Добринов от Posolstvo.eu, ако имате такава възможност.
   Поздрави,
   Адвокати.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *