Какво става с българското гражданство на изселените български евреи и техните наследници?

В българското общество често се водят дискусии относно съдбата на българските евреи по времето на втората световна война. Историци и юристи са коментирали многократно срамния за държавата ни „Закон за защита на нацията„. Но има ли нещо, което България е в състояние да направи сега, 80 години по-късно, за да възстанови поне отчасти справедливостта. Оказва се, че има.

Необходимост от закон за възстановяване на българското гражданство на изселените по време на войната евреи и техните наследници

В статия (виж линк към статията в края на този материал) на Александър Добринов се анализират проблемите, които стоят пред изселените български евреи и техните наследници, които желаят да получат българско гражданство. Сегашните процедури се оказват изключително тежки и тромави. За съжаление, за евреите, които са били изгонени от страната ни е вече прекалено късно. Най-младият, който е бил изселен още като бебе, е сега на около 80 години. Но за техните наследници трябва да има значително по-лесен начин да получат българско гражданство.

Обща натурализация – прекалено тромава и с много условности

Сегашното законодателство предполага преминаване на процедура по (обща) натурализация. А имайки предвид законодателния вакуум относно това кой се счита за българин, български гражданин и българин по произход, резултатът от процедурата в никакъв случай не е ясен.

За повече информация

За повече информация можете да прочетете статията на Александър Добринов (на английски) – необходими са спешни законодателни промени за да могат българските евреи да получат българско гражданство по ускорена процедура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *