Българско гражданство за особени заслуги

Мираж ли е вече получаването на българско гражданство

автор: Александър Добринов

Получаването на българско гражданство става все по-трудно. Понякога имаме усещането, че има някаква „тайна уйдурма“ или евро директива, която инструктира българските власти да пазят вратата към българското гражданство, така както Джанлуиджи Буфон пази вратата на Скуадра адзура.

Но въпреки неистовото желание на българските власти да опазят българския етнос от „чужда кръв“, възможности все още съществуват. Днес ще разгледаме знаменития чл. 16 от Закона за българското гражданство (ЗБГ), който позволява да се даде българско гражданство на почти всеки. Или по-скоро на никой.

Лице, което не е български гражданин, може да придобие българско гражданство, без да са налице условията по чл. 12, ако Република България има интерес от натурализацията му или ако лицето има особени заслуги към Република България в обществената и икономическата сфера, в областта на науката, технологията, културата или спорта.

чл. 16 от ЗБГ

Гражданство за всеки

Български гражданство за особени заслуги – дори и за осъдени престъпници

Първото, което прави впечатление от разпоредбата на чл. 16 от ЗБГ е, че гражданство за особени заслуги се предоставя на лица, които не отговарят на нито едно от изискванията на чл. 12 от ЗБГ. А едно от тези условия е кандидатът за българско гражданство да не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер от български съд и срещу него да няма образувано наказателно производство за такова престъпление.

С други думи, дори закоравели престъпници, осъждани или дори обвиняеми в момента, стига българските власти да решат, че са подходящи, могат да получат българско гражданство незабавно. А след това, по новата ни конституция, ще могат и да ни управляват. Не знам защо, но се сещам за някой си Джон Пол Фрийман, който макар и че бе убил българин, беше номиниран (впоследствие и оттеглен) за „Човек на годината“. Чудя се дали демократичната общност, която го предложи за тази „висока награда“ няма да го предложи и за българско гражданство за особени заслуги? Джон безусловно отговаря на всички законови изисквания да стане български гражданин по чл. 16 от ЗБГ.

Българско гражданство за особени заслуги, ама друг път

Съгласно ЗБГ, за да се задейства процедурата за получаване на гражданство за особени заслуги:

Предложение за придобиване на българско гражданство по чл. 16 се прави от министъра, отговарящ за съответната област, в която Република България има интерес от натурализацията на лицето или в която то има особени заслуги.

чл. 30, ал. 1 от ЗБГ

Предложението се отправя до министъра на правосъдието, а след това той прави предложение до Президента на РБ.

Необходима е супер сглобка

А сега си представете каква супер сглобка ще е необходима за да имаме пълна „синергия“ между институциите – министър, министър на правосъдието и президент. Сещам се за една друга „синергия“, май беше със „стратегическия дневен ред на САЩ“. Заради тази „синергия“, казват, че политиците ни често сънували покойния Магнитски. Но синергия за издаване на указ за българско гражданство между всички в супер сглобката? Едва ли…

Повече за българското гражданство за особени заслуги можете да научите на https://bglaw.eu/citizenship-for-special-merits/.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *