Българско гражданство – quō vādis?

Или как България упорито спъва издаването на българско гражданство, въпреки ужасяващия демографски срив през последните 30 години и големите български малцинства зад граница.

В обществото ни битува мнение, че страната ни предоставя българско гражданство на буквално всеки, който реши да кандидатства за такова. Редица медии тиражират скандални „новини“ как гражданство за инвестиции или за особени заслуги получават хора „от кол и въже“ и как държавата ни не упражнява никакъв контрол. Но истина ли е това?

Българско гражданство – друг път

По данни на Евростат за 2018г. (към момента това изглежда е най-новата публикувана информация), България е наистина шампион по предоставено гражданство, само че отзад напред. От всички 27 държави-членки на ЕС, плюс Великобритания, Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия, България е на четвърто място отзад напред по издадено гражданство (да не се бърка с четвъртото място на българските футболисти на световното 1994, защото там бяхме наистина четвърти, отпред назад). От всички тези 32 държави, само Полша, Словакия и Литва са издали по-малко паспорти от България.

придобито гражданство в ЕС
Получено гражданство на 1000 души население (източник: Евростат)

Смазващата статистика за България

Видно от статистиката, средно за ЕС на хиляда души население, получилите гражданство са 1,5 човека. За България този показател е 0,1 човека. Това означава, че България издава 15 пъти по-малко паспорти от средното за Европейския Съюз.

За центъра на европейските ценности – Белгия, цифрата е още по-смразяваща. Оказва се, че България издава 32 пъти по-малко укази за придобиване на гражданство отколкото Кралство Белгия. А за шампионът по издадени паспорти Люксембург, сравнението е въобще неуместно – 114 пъти по-малко български паспорти са издадени на глава от населението отколкото в малкото херцогство Люксембург.

България издава 15 пъти по-малко паспорти отколкото е средното за ЕС, 32 пъти по-малко отколкото издава Белгия и 114 пъти по-малко отколкото Люксембург. България издава 16 пъти по-малко паспорти от Франция и 14 пъти по-малко от Германия. И забележете, 50 пъти по-малко от иначе толкова консервативната Швейцария.

по данни на Евростат за 2018г.

Ужасяваща демографска криза в България, но издаването на българско гражданство е на практика мисия невъзможна

По данни на авторитетния Business Insider, България е на първо място в света по спад на населението. В класацията, в която на България е отредено позорното първо място, изданието пише:

България: Предвижда се, че населението ще спадне от 6.9 милиона през 2020г. до 5.4 милиона през 2050, спад от 22.5%.

А ние от своя страна следва да напомним, че през далечната 1985г. населението на България беше почти 9 милиона.

Защо българските власти нямат желание да привличат нови българи?

Това е въпросът за един милион лева. Защо се постановяват правно абсурдни откази за предоставяне на българско гражданство? Защо на всяка крачка, администрацията спъва процесът по натурализация?

И най-вече защо непрекъснато се тръби колко било лесно получаването на български паспорт и как всеки можел да стане българин? И съответно в парламента се водят дебати как да се усложни още, и без това сложният до безумство процес по придобиване на гражданство.

Какво искаме ние? Чиста нация? Ами тя нацията ни и сега е най-„чиста“ в Европа, ако се вземе в предвид на практика преустановеният процес по издаване на българско гражданство. Само че с естествения ни „прираст“ и нежеланието да „побългаряваме“, дали скоро няма да останем без нация…

Ако ви е нужна помощ

Ако ви предстои кандидатстване за българско гражданство или вече сте получили отказ. Или ако процесът по кандидатстване е „замразен“ и не получавате никаква информация от властите относно процесът по натурализацията ви, ви съветваме да се свържете с колегите от VD&A за максимално компетентно съдействие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *