Виза Д – по-трудна за получаване от всякога досега

Всеки чужденец от страна извън ЕС, който желае да се установи в България, следва да получи предварително специална имигрантска виза. Тази виза е регламентирана в чл.15 от Закона за чужденците в България и е често наричана „Виза Д“.

Няма разрешение за пребиваване без виза Д

Много чужденци от страни, които не се нуждаят от виза за България, често ни питат защо им е необходима виза Д за да получат карта за пребиваване в България.

Отговорите на този и други подобни въпроси можете да прочетете в материала – Виза Д за България.

Защо се увеличават отказите?

Отказите за издаване на виза за дългосрочно пребиваване в България се увеличават стремглаво през последните години. Това е не само поради рязкото увеличение на заплатите в България. Основната причина е, че България става все по-привлекателна дестинация за чужденци от цял свят. Страната ни предлага безпрецедентно низки данъчни ставки, относително стабилна икономическа ситуация, и най-вече възможност за предоставяне на легален статут в ЕС.

Защо кандидатстването за виза Д е толкова трудно?

Българската администрация е тромава – това сякаш не е тайна за никой. Законодателната ни база, съобразена и с европейските директиви, е изключително комплицирана и рестриктивна. И като цяло, обществото в България не е готово да приеме голямо количество чужденци. Всичко това тежи на административните органи и като резултат, процедурите за получаване на разрешение за пребиваване са изключително усложнени.

Възможно ли е обжалване на отказ за издаване на виза Д?

В определени случаи, отказът подлежи на съдебен контрол. Сроковете за обжалване обаче са кратки и най-често чужденците, докато се ориентират след шока от отказа, пропускат сроковете и остават без никаква правна възможност да докажат правотата си. А това е жалко. В някои случаи, един такъв отказ може да раздели семейства и да принуди български граждани да напуснат страната си за да живеят с половинките си в чужбина, извън България и ЕС.

Ако ви е нужно съдействие да кандидатствате за виза Д или да обжалвате отказ, моля да се свържете с нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *