Украински граждани в България – неясно бъдеще за мъжете в наборна възраст

Какво ще стане с украинците в България ако (когато) Украйна предприеме мерки за връщането им в Украйна

Войната в Украйна с руския нашественик не върви съвсем гладко. Но докато западната помощ в пари и оръжие бе възобновена, един друг проблем ще трябва да бъде решен възможно най-скоро. А именно липсата на жива сила, която да спре агресията от изток. Видни западни политици, като френския президент Макрон, вече намекват, че ЕС може да изпрати войски в Украйна. Но възможно ли е това да се случи докато украинските мъже живеят в ЕС? Как ще възприеме европейското общество факта, че европейци загиват на фронта в Украйна, докато украинските мъже пазаруват на Шанз-Елизе? Ще се съгласят ли и българските граждани да воюват в Украйна, докато украинците живеят в България със статут на временна закрила? Отговорът според нас е очевиден. Което означава, че следващата стъпка ще бъде връщането на украинските мъже в наборна възраст в Украйна за да попълнят редиците на ВСУ.

Украйна вече предприема мерки за връщане на мъжете си от ЕС и България

Украйна вече направи първи стъпки да прибере мъжете си от Европа. Неотдавна беше решено, че Украйна няма да предоставя консулски услуги на мъже в наборна възраст. Това означава, че тези момчета и мъже, на които украинският им паспорт изтича, ще могат да го подновят само от Украйна и след военна регистрация. А това на практика означава изпращане на фронта.

Промяна на статут на временна закрила

Украинските граждани разбират много добре, че статутът им на временна закрила виси на косъм. На практика този статут може да бъде както отнет на ниво ЕС, така и направен безпредметен, ако Украйна реши да обяви паспортите им за невалидни. Или, както Украйна вече прави, да откаже да поднови изтичащите украински паспорти. Именно затова, както съобщават от Posolstvo.eu, през последните месеци се наблюдава огромен интерес от украински граждани, желаещи да променят статута си от временна закрила на продължително пребиваване. Но, както се оказва, това съвсем не е лесно.

От жертви на войната до нелегални имигранти

Какво всъщност ще се случи с украинските мъже в България, ако те нямат валиден украински паспорт? Най-просто казано, те стават нелегални имигранти. А при другата хипотеза, ако бъде отменен статутът на временна закрила, положението на украинските мъже става още по-плачевно.

Подробности относно това защо украинските граждани без валидни украински паспорти стават нелегални имигранти в България, можете да прочетете в материала на Posolstvo.eu.

Отказ от временна закрила – мисия (почти) невъзможна

За съжаление, както се оказва, отказът от временна закрила се оказва почти невъзможен. От друга страна, алтернативата е несигурно бъдеще и съвсем реална опасност за украинските мъже на възраст от 18 до 60 години да бъдат върнати в Украйна и изпратени на фронта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *