Дискриминация на украинска съпруга на български гражданин (обновена 13.08.2023г.)

Когато силата на любовта надделее над любовта към силата, тогава в света ще има мир!Махатма Ганди

Дискриминират ли българските власти украински граждани докато официално се декларира пълна подкрепа за народа на Украйна?

В интересен материал на Posolstvo.eu се разказва за историята на украинска гражданка, която е получила отказ на молбата си да подаде документите си за виза Д в българското посолство в Сърбия. Най-интересното в случая е, че подобна молба на гражданин на Русия е била удовлетворена от МВнР. Двойни стандарти или фатална грешка на некомпетентен чиновник? Това тепърва ще се изяснява.

Евроатлантическа солидарност или защита на българското правителство

Докато скандалът набира обороти, предстои да видим и реакцията на българските медии. От една страна те би трябвало обективно да отразят случилото се, още повече, че болшинството от тях са декларирали подкрепата си за „украинската кауза“. От друга обаче, „раздухването“ на скандала в никакъв случай няма да носи червени точки за сегашното ръководство на МВнР.

Международните медии също са на ход

По неофициални и непотвърдени засега данни, големи международни медии са проявили интерес и скоро ще отразят скандала. А всичко това е жалко, защото това едва ли ще е добро за имиджа на България. Всички българи, както и международните ни партньори, очакваме по-хуманно отношение към украинските жертви на руската агресия.

Предварително одобрение за кандидатстване за виза Д в държава, различна от държавата на кандидата – законно или не?

Всъщност основният въпрос по този казус е дали въобще българските дипломатически мисии имат право да изискват от кандидата за виза да е получил предварително одобрение от МВнР да кандидатства от чужда (за него) държава. Според Posolstvo.eu такова законово изискване – няма. В най-скоро време, на сайта на Posolstvo.eu, ще се публикува подробен правен анализ на този казус. След това разбира се ще очакваме и реакцията на Външно Министерство.

Липса на реакция от МВнР

От материала, публикуван от EURACTIV България става ясно, че и те са изпратили запитване до българското външно министерство с въпрос защо украинската гражданка е получила отказ. За съжаление, повече от месец отговор не е получен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *