Скандалите със „Златните паспорти“ могат да лишат България от милиардни инвестиции

Реномирани консултантски фирми вече пренасочват многомилионни чуждестранни инвестиции към Португалия, която предлага предвидими и устойчиви алтернативи на потъващите български „златни паспорти“

„Златните паспорти“ – ябълката на раздора в парламента, за сметка на българския народ

През последните седмици бяхме свидетели на ожесточени обвинения на политическата сцена относно така наречените „златни паспорти“. Терминът „златни паспорти“ се използва за българското законодателство, което позволява на инвеститори да получат българско гражданство посредством ускорена процедура. Последната е предвидена в ЗЧРБ и ЗБГ, като чужденци (на теория) могат да кандидатстват за българско гражданство, една година след като са извършили инвестиция в размер на минимум 2 милиона лева.

Нулева подкрепа от страна на българската държава

За съжаление, до момента, и за разлика от други европейски срани, Българската държава по никакъв начин не подпомага процедурите по получаване на инвестиционно гражданство. Като резултат, получилите „златни паспорти“ през последните десетина години могат да се съберат в два автобуса. Но и тези два автобуса се сториха прекалено много на управляващите ни. Дори се заговори, че тези два автобуса са пречката ни пред Шенген и безвизова Америка, което според нас е пълен абсурд.

Български фирми вече пренасочват инвестициите на чужденците към Португалия

Към момента вече се очаква стотици милиони евро да бъдат пренасочени от България към Португалия. Правителството в Лисабон, за разликата от това в София, приветства желанието на успели граждани на трети страни да се установят в ЕС и да прехвърлят капиталите си в Португалия. Португалската програма „Златна виза“ позволява на инвеститори да придобият право на пребиваване в страната, което им дава и неограничен достъп до всички Шенгенски държави. След 5 години, програмата предвижда и предоставяне на португалско гражданство на чужденците.

Българските политици за съжаление охулиха и обругаха програмата за българско гражданство за инвестиции. Те дори забравиха, че програмата ни бе основно преработена през месец март 2021г. Вместо това, те заявиха ясното си намерение да я прекратят. За съжаление те дори не осъзнаха, че новият закон от 2021г. дори не успя да заработи, преди да бъде обявен за „вреден“ и „корупционен“. Като резултат, многомилионните инвестиции които новият закон целеше да привлече, ще заминат за….. Португалия. А през това време страната ни ще емитира дълг, който ще завещаем на децата ни за да помнят как изгонихме едни лоши чужденци с много пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *