Измами с онлайн запознанства – „булка менте“

Българските мъже вече са основна цел за Bride Scam (булка менте) измами

До преди 2-3 години адвокатите ни бяха регулярно търсени от западноевропейски мъже и американци, които бяха станали жертви на измама след онлайн запознанство с българки. От година-две обаче трендът се обърна. Българите започнаха да пътуват по екзотични дестинации и да харчат големи суми, което не остана незабелязано от измамниците, занимаващи се с Bride Scam схеми. Като резултат, българите станаха основна цел на измамниците, най-често от криминални групи от Русия и Украйна. Допълнително, българските мъже са изключително „примамливи“ за измамниците, тъй като нашите момчета все още не свикнали да се пазят от подобни схеми, за разлика от „жертвите на запад“.

Какво представлява измамата булка менте (bride scam)?

За да илюстрираме най-добре как работи измамната схема, ще цитираме коментар на посетител на сайта ни от днес:

Историята

Приятелката ми е украинка, има виза издадена за 180 дни за България. Също така тя идва като представител на своята украинска фирма тук в България да работи. А когато пристигне в тук в България ще живеем заедно в моето жилище. И като цяло идеята ни е тя да остане за постоянно тук в България с мен да живее и да сключим брак.

Проблемите

Дойде момента когато тръгна от Украйна, но по време на пътуването започнаха проблемите, някои ги разрешихме но сега се сблъскахме със следният който вече е непосилен за нас. Защото както вече казах възникнаха редица проблеми които трябваше да разрешим, а следователно това ни струваше и много пари.

Парите

Понеже няма полети от Украйна до България, полетът и е от Кишинев (Молдова) до Варшава (Полша) и от там вече до София. Отиде на летището в Кишинев и от там и казаха, че трябва да има налични поне 3100€ в брой или по сметката си, но за жалост тя не разполага с толкова пари и за жалост тази сума е непосилна за нас.

Съмнението

Има ли такова изискване за определена минимална сума с която трябва да разполага за да може да дойде в България? Какво може да се направи? Защото в момента тя стои в Кишинев и не може да дойде, а в същото време разходите си вървят за хотел и храна, а за жалост не разполагаме с толкова пари, че да стои там безкрайно дълго време.

Измама онлайн запознанство

Влюбването – основен елемент на измамите с онлайн запознанства

Казано накратко, измамникът, който съвсем не е задължително да е жена, за каквато се представя, играе на романтичната струна на жертвата. След като жертвата започва да изпитва определени романтични чувства, следва уговорката, че „булката“ ще дойде в България, където двамата ще заживеят дълго и щастливо.

В процеса често измамниците работят на групи. Ако е необходимо се „наема“ и жена, която да говори по телефона или провежда скайп сеанси с жертвата. На запад, измамата с онлайн запознанство е позната и като схемата „Борис и Наташа“. Това е така, защото докато жертвата се влюбва в Наташа, на практика той общува с Борис.

По какво да разпознаем измамите при онлайн запознанства?

Онлайн запознанствата, когато става въпрос за измама, се разпознават лесно. Проблемът е, че жертвата е вече толкова влюбен, че той не вижда и очевидното. Проблемът с измамата онлайн запознанство е, че измамниците имат психологическо предимство. Те създават илюзорна картина на едно прекрасно бъдеще, което очаква (онлайн) влюбените. При тази ситуация, дори жертвата да заподозре, че „нещо не е както трябва“, той просто отказва да повярва в това. Измаменият вече вижда своето щастие с „прекрасната си любима“ и това е началото на активният етап в измамния процес – плащанията.

След това схемата е почти винаги еднаква. Любимата тръгва към България, но се появяват безброй пречки. За решаването на всички тези проблеми, жертвата трябва да превежда пари. В измамата почти винаги основният елемент е, че:

„булката – менте“ не може да напусне държавата си, да премине транзит през друга държава или да влезе в България, защото трябва да покаже определена сума пари на границата!

Много често булката-менте твърди, че е принудена да чака парите в друга държава по пътя си към България. Това „задължава“ жертвата да изпраща регулярно пари за храна и хотел.

Основните признаци на измама при онлайн запознанство

Ако сте се запознали онлайн с „прекрасно момиче“ и нещата са стигнали дотам, че тя стяга куфарите за България, следете за следните признаци на измамата – онлайн запознанство:

 • искат от вас да платите пари, под каквато и да било форма, на когото и да било, например:
  • пари за билет до България;
  • пари за виза;
  • гаранция (която трябва да се плати) за пред властите, че момичето притежава достатъчно финансови средства;
  • пари за прилични дрехи за пътуването до България и др.
 • не ви се предоставя възможност вие да отидете в държавата на момичето, където да се запознаете „на живо“;
 • момичето казва, че няма мобилен телефон, защото е много скъпо за нея;
 • непрекъснато ви се внушава колко нисък е жизненият стандарт в държавата на момичето;
 • намеква ви се, че момичето е бедно и няма пари за основни неща;
 • искат от вас да плащате на различни хора (финансови мулета), които ви се обяснява, че са чичо, леля и т.н. на момичето;
 • плащанията се извършват по Western Union или MoneyGram;
 • ако поддържате връзка по телефона, момичето не винаги може да вдигне, защото живее с баба си.

Основният признак, по който измамата с онлайн запознанство може да се идентифицира с почти 100% сигурност е ако „момичето“ е уж спряно на границата, защото не може да докаже, че има пари. Тези пари разбира се трябва да платите вие.

Какво да правите в случай, че сте жертва на измама при онлайн запознанство

Проблемът е, че в самото начало на онлайн запознанството, вие нямате достатъчно информация. С развитието на „връзката“ се появяват и определени сигнали, напомнящи измама. Но през това време вие вече сте се „филмирали“ и перспективата да бъдете с това „момиче“ вече ви е запленила. И вие вече, макар че виждате пукнатини в схемата, не желаете да се откажете.

Нашата препоръка е, в първия момент, в който от вас поискат пари – да потърсите квалифицирана помощ от професионален адвокат. Ако вече сте пропуснали момента и сте извършили плащания, пазете всички доказателства за банковите преводи. Направете копие на цялата кореспонденция с измамниците, която може да бъде използвана от право охранителните органи и съда. За повече информация или съдействие, можете да се свържете и с адвокатите от VD&A.

4 thoughts on “Измами с онлайн запознанства – „булка менте“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *