Как да узакониш престоя си в Република България?


По официални данни относно миграционната обстановка, в страната ни през периода 01.01-11.08.2019 г. са върнати общо 545 незаконно пребиваващи граждани на трети страни, разпределени както следва:  314 са върнати принудително;  46 с наложени принудителни административни мерки са напуснали доброволно страната със собствени средства;  48 са върнати със съдействието на дирекция „Миграция“ в изпълнение на програми за подпомогнато (асистирано) доброволно връщане;  81 са напуснали доброволно без наложени принудителни административни мерки;  17 са предадени на други държави членки на ЕС, при изпълнение на процедурите за обратно приемане, съгласно Регламент 604/2013 ЕО (Регламента Дъблин);  34 са върнати по опростена процедура; 5 са върнати на ЕС. Сред върнатите граждани на трети страни преобладават лицата от Ирак – 20,9%.

Трудно ли е да узакониш престоя си?

На фона на медийната вълна по повод това колко е лесно да получиш българско гражданство, в работата ни, продължаваме се сблъскваме с противоположната действителност. След редица успехи на наши клиенти и съдебни решения във връзка с узаконяване на престоя им в Република България или разрешаване на влизане в страната ни, административните органи продължават да погазват правата на чуждестранните граждани и българските такива, включително и на българските деца.

Какво се случва на практика?

Повод за написване на настоящата статия стана нигерийски гражданин, женен за българка, имащи дете български гражданин. Чужденецът е влязъл законно в страната ни, но е останал тук повече от 10 години, в които е бил незаконно пребиваващ. Единственото желание на семейството, когато дойде при нас за съдействие, беше да се узакони престоя на чуждестранния гражданин. Разбира се, още на първоначалната консултация им казахме, че това е тежка процедура, тъй като българските административни органи не са запознати с европейското законодателство, което във всеки един случай има примат над българското такова. Поехме случая и подготвихме документите им.

При представяне на заявлението за продължително пребиваване обаче административните органи веднага предприеха незаконосъобразни действия. Клиентите ни бяха разпитвани повече от 3 часа от служители на Дирекция „Миграция“ – гр. София. Беше поставен печат в паспорта на чуждестранния гражданин, съгласно който на последния се дава срок от един месец да напусне пределите на страната, въпреки че вече е в процедура по получаване на продължително пребиваване. Поставеният щемпел може да бъде възприет като административен акт и като такъв подлежи на обжалване в съответния срок.

Какви са правата Ви в случай на незаконосъобразни действия на административните органи?

Описаните действия по-горе са незаконосъобразни. Важно е да знаете, че в този случай имате права, но следва да предприемете активни действия като се обърнете към консултантско дружество или опитен адвокат, специализиран в областта на миграционните въпроси. Важно е да се действа веднага, тъй като срокът за оспорване на предварителното изпълнение е кратък. В някои случаи може да има и разпореждане за предварително изпълнение. В последната хипотеза срокът за обжалване е 3-дневен, считано от връчване на акт. Това е и още една от причините да имате консултант, който да Ви съдейства при цялостната процедура.

За повече информация ТУК.

2 thoughts on “Как да узакониш престоя си в Република България?

    1. Съжаляваме, ако ви е нужно съдействие за да обжалвате отказа, можете да се обърнете към добър имиграционен адвокат или Posolstvo.eu
      Поздрави,
      Адвокати.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *