Кой се отказва от българското си гражданство?

Българският паспорт – по-желан от всякога (или не съвсем?)

Българското гражданство стана често дискутирана тема по средствата за масова информация през последните няколко години. Българите, най-общо казано разбраха, че страната ни ограничава силно възможностите за получаване на гражданство. Отменена беше възможността за получаване на гражданство за инвестиции. Процедурите за получаване на гражданство по произход са затегнати до неузнаваемост. Записването за интервю за получаване на гражданство е сериозен проблем и някои кандидати съобщават, че първите свободни дати са за 2026 г(?). Българската държава сякаш осъзна с каква „ценност“ разполага и реши да я пази само за най-най-„заслужилите“ да се нарекат „граждани на ЕС“.

Защо българският паспорт и гражданство са толкова желани сме писали многократно (и не само ние). Но има ли българи, които искат да се откажат от българското си гражданство? И ако има такива, какви са мотивите им? Защо желаят да се откажат от нещо, за което други дават мило и драго да придобият?

Българите, които желаят да се откажат от българското си гражданство

Честно казано, желаещите да се откажат от българския си паспорт са изключително малко. Но все пак, от време на време, ние се срещаме с българи, които по една или друга причина, желаят да се откажат от гражданството си. Ако трябва да ги разделим на групи, от нашия професионален опит, можем да определим следните четири категории:

  • 70% – българи, които желаят да се освободят от гражданството си, за да получат друго гражданство;
  • 10% – българи, които не могат да заемат определени позиции в чужбина ако имат българско гражданство;
  • 5% – българи, които искат да избягат от правосъдието в България;
  • 15% – „комплексари“ (с извинение), които просто не желаят да са българи.

Нека видим какви са мотивите на всяка от горните категории.

Освобождаване от българско гражданство с цел получаване на друго такова

Това е причината номер едно, не само в България, но и в много други държави. След като България стана член на ЕС през 2007, вече не е необходимо освобождаване от българско гражданство за да се получи друго гражданство на страна от ЕС. Някои други държави обаче, макар и рядко, изискват от българските граждани да се освободят от гражданството си ако желаят да придобият тяхното гражданство. В случай, че българският гражданин се е установил и желае да живее постоянно в тази държава е напълно логично някои наши сънародници да са готови да пожертват българския си паспорт.

Освобождаване от българско гражданство с цел заемане на определени позиции в чужбина

Това е случаят, в който Кирил Петков се отказа от канадското си гражданство, с цел да стане министър във временното правителство на Президента Радев. Понякога и наши сънародници се оказват в подобна ситуация в чужбина. Някои от тях решават да пожертват майчиното си гражданство, в името на кариера, пари и т.н.

Желание да се избяга от правосъдието в България

Някои български граждани, които са притеснени, че могат да бъдат привлечени под наказателна отговорност в България, наивно смятат, че ако се откажат от българското си гражданство, ще могат да избягат от правосъдието. Наистина, съгласно чл. 4, ал. 1 от Наказателния Кодекс, той се прилага към българските граждани и за извършените от тях престъпления в чужбина. Само че за извършено престъпление до отказа от българско гражданство, лицето ще бъде наказателно отговорно, дори ако престъплението е извършено в чужбина. За престъпления извършени в България, винаги са отговорни както българи, така и чужденци.

Нежелание да са българи

О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин…

Паисий

Тези времена отминават и мнозинството българи вече гордо пътешестват из далечни земи и се чувстват „граждани на света“. Има обаче все още една прослойка наши сънародници, които мразят всичко българско. И то дотолкова силно, че те не харесват дори себе си. Те наивно смятат, че като се отрекат от българското си гражданство, ще се отрекат и от българския си произход. Много от тях се чудят как така Кирил Петков се отказа от Светия Граал – канадския си паспорт, само за да стане министър в България. Те разбира се тайно се надяват, че той все пак е останал канадски гражданин, противно на изискванията на българската Конституция.

За тази категория българи най-страшното не е това, че много истински българи ги считат за безродници. Голямата им трагедия е в това, че техните идоли, най-често на запад, никога няма да ги приемат за „едни от тях“. Независимо че са се отрекли от българското си гражданство и произход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *