Кой се отказва от българското си гражданство?

Българският паспорт – по-желан от всякога (или не съвсем?)

Българското гражданство стана често дискутирана тема по средствата за масова информация през последните няколко години. Българите, най-общо казано разбраха, че страната ни ограничава силно възможностите за получаване на гражданство. Отменена беше възможността за получаване на гражданство за инвестиции. Процедурите за получаване на гражданство по произход са затегнати до неузнаваемост. Записването за интервю за получаване на гражданство е сериозен проблем и някои кандидати съобщават, че първите свободни дати са за 2026 г(?). Българската държава сякаш осъзна с каква „ценност“ разполага и реши да я пази само за най-най-„заслужилите“ да се нарекат „граждани на ЕС“.

Защо българският паспорт и гражданство са толкова желани сме писали многократно (и не само ние). Но има ли българи, които искат да се откажат от българското си гражданство? И ако има такива, какви са мотивите им? Защо желаят да се откажат от нещо, за което други дават мило и драго да придобият?

Българите, които желаят да се откажат от българското си гражданство

Честно казано, желаещите да се откажат от българския си паспорт са изключително малко. Но все пак, от време на време, ние се срещаме с българи, които по една или друга причина, желаят да се откажат от гражданството си. Ако трябва да ги разделим на групи, от нашия професионален опит, можем да определим следните четири категории:

 • 70% – българи, които желаят да се освободят от гражданството си, за да получат друго гражданство;
 • 10% – българи, които не могат да заемат определени позиции в чужбина ако имат българско гражданство;
 • 5% – българи, които искат да избягат от правосъдието в България;
 • 15% – „комплексари“ (с извинение), които просто не желаят да са българи.

Нека видим какви са мотивите на всяка от горните категории.

Освобождаване от българско гражданство с цел получаване на друго такова

Това е причината номер едно, не само в България, но и в много други държави. След като България стана член на ЕС през 2007, вече не е необходимо освобождаване от българско гражданство за да се получи друго гражданство на страна от ЕС. Някои други държави обаче, макар и рядко, изискват от българските граждани да се освободят от гражданството си ако желаят да придобият тяхното гражданство. В случай, че българският гражданин се е установил и желае да живее постоянно в тази държава е напълно логично някои наши сънародници да са готови да пожертват българския си паспорт.

Освобождаване от българско гражданство с цел заемане на определени позиции в чужбина

Това е случаят, в който Кирил Петков се отказа от канадското си гражданство, с цел да стане министър във временното правителство на Президента Радев. Понякога и наши сънародници се оказват в подобна ситуация в чужбина. Някои от тях решават да пожертват майчиното си гражданство, в името на кариера, пари и т.н.

Желание да се избяга от правосъдието в България

Някои български граждани, които са притеснени, че могат да бъдат привлечени под наказателна отговорност в България, наивно смятат, че ако се откажат от българското си гражданство, ще могат да избягат от правосъдието. Наистина, съгласно чл. 4, ал. 1 от Наказателния Кодекс, той се прилага към българските граждани и за извършените от тях престъпления в чужбина. Само че за извършено престъпление до отказа от българско гражданство, лицето ще бъде наказателно отговорно, дори ако престъплението е извършено в чужбина. За престъпления извършени в България, винаги са отговорни както българи, така и чужденци.

Нежелание да са българи

О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин…

Паисий

Тези времена отминават и мнозинството българи вече гордо пътешестват из далечни земи и се чувстват „граждани на света“. Има обаче все още една прослойка наши сънародници, които мразят всичко българско. И то дотолкова силно, че те не харесват дори себе си. Те наивно смятат, че като се отрекат от българското си гражданство, ще се отрекат и от българския си произход. Много от тях се чудят как така Кирил Петков се отказа от Светия Граал – канадския си паспорт, само за да стане министър в България. Те разбира се тайно се надяват, че той все пак е останал канадски гражданин, противно на изискванията на българската Конституция.

За тази категория българи най-страшното не е това, че много истински българи ги считат за безродници. Голямата им трагедия е в това, че техните идоли, най-често на запад, никога няма да ги приемат за „едни от тях“. Независимо че са се отрекли от българското си гражданство и произход.

31 thoughts on “Кой се отказва от българското си гражданство?

 1. Това е изкшючително обидна статия. Личи си арогантността от всяко едно изречение. Тъжно е,че такива статии изобщо се публикуват,с такъв негативен изказ. Дори да има хора,които просто искат да се откажат от българско гражданство,вместо да им бъде показано,че си струва да останеш български гражданин,вместо да се покаже интерес защо биха го напрсвило и как да бъдат разубедени,на тях им се показва байганьовска злоба и умраза. И как това би върнало когото и да било в България,как с умраза се създава обич?

  1. Здравейте,
   Къде видяхте омраза, обида, арогантност??? Може да споделите Вашите виждания по проблема и по този начин да внесете „корекции“ по дискутираните теми.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 2. Какво общо има гражданството с това да си българин. Това е само един документ. След като цял живот живееш в чужбина е много по-лесно да имаш гражданството на държавата в която пребиваваш. Вашия коментар по отношение на комплексираност, злоба и още какво ли не е арогантен. Ето заради такива българи бих се отказала от българското си гражданство.

  1. Здравейте,
   Нашият коментар отразява нашето мнение. Вие може да имате друго и ние ви даваме възможност да го изразите като коментар. Вие обаче пишете за „лесно“, а ние за „ценности“ в малко по-широк смисъл.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Знам че има българи които обичат България, аз пък нищо хубаво не видях от тази държава освен страдание. Манталитет, ако не прецакаш си прецакан или ако не си тарикат си балък „всеки разбира за какво говоря тука“. аз никога не успях да се почуствам като част от това общество, вероятно не съм българин по днк. което доста би ме зарадвало, понеже не съм такъв човек по корен, и не мога да бъда такъв, това беше и причината да се махна от там. Има много хора като мен, а вие си се жабуркайте в ада който сами си създавате като ви харесва, не ме и интересува, но не се и учудвам че хората които харесват да живеят там са само хора които проблемите на останалите и не ги засягат, с хонорар от няколко хиляди лесно се живее. 2 милиона цигани 1 пенсионери кой знае колко милиона зад граница, единствените пари дето влизат в тази държава са така или иначе от хората зад граница. изобщо за каква държава ми говорите, струва ми се че нямате връзка с реалността България не е само София. добре че е ЕС. и ЕС. е причината хората да искат паспорт не напиканата ви България Държавата е не е само София Пловдив и Бургас вижте какво се случва и зад тези градове ако успеете да стигнете до там че то и пътища няма. не знам в каква реалност живеете но аз дори не мога да намеря логика в думите ви

    1. Здравейте Добри,
     Има много болка и гняв в думите Ви. Може би някой или нещо Ви е наранило, което е разбира се много жалко.
     Не разбрахме и за какъв хонорар от няколко хиляди лева говорите, ако искате пояснете.
     Поздрави,
     Адвокати.net

     1. Мислех че сте адвокат но ниама значение. все се надявах тази държава да се оправи и много би ме зарадвало с гордост да кажа че съм българин, но възглед няма но държа да спомена че има и свястно хора там това е единствената причина да запазя уважение.

     2. Наистина не можем да разберем какво искате да кажете? Адвокат? Няма значение? Уважение? Може би там, където сте се изразявате по по-различен начин.
      Ако искате да Ви се съдейства за отказ от БГ гражданство можете да ни пишете. След това, което написахте е наистина най-добре да се „разделите“ с българския си паспорт за да Ви е по-спокойно и комфортно в живота занапред.

 3. Колко дълга е процедурата? Аз няма никога да се връщам в българия и не желая нищо общо с държавата.

  1. Здравейте Нанси,
   Времетраенето на процедурата зависи основно от това как Вие ще успеете да се подготвите с необходимите документи. Вие може да не желаете да имате нищо общо с държавата, но дори и Нанси Рейгън да се кръстите, докато българският Президент не подпише указа за освобождаване от гражданство – Вие сте български гражданин.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Това звучи като любов на сила. Любовта трябва да е от двете страни. Документите са почти готови. Аз влизам някъде в четвъртата категория от хора който искат да се откажат от българско гражданство, но за мене това се равнява на развод. Защо трябва да се подпише президента? Все пак сме 21ви век и човек трябва да има право да се откаже от определена държава ако не я харесва.

    1. Защото Вие сте се ползвали от определени права и блага, които Ви дава българското гражданство. От такива предполагаме се ползвате и в момента. А указът се подписва от президента, защото такъв е законът. Между другото такъв е законът и в почти всички други държави. И не само това, но има и ред условия, на които трябва да отговаряте за да е въобще възможно да се откажете от българското си гражданство.

     1. Не, не съм се възползвала от българското гражданство, дори и не съм го искала. Родена съм в българия но на 3 месечна възраст заминахме за САЩ. Навсякъде пътувам със Американският паспорт и в живота ми съм идвала в българия само два пъти и не ми харесва. Едно раждане не прави човека.

      Какви са тези условия?

      Аз вече имам :

      1. Молба попълнена
      2. Акт за раждане
      3. Документ който ще докаже че имам друго гражданство (от САЩ).
      4. Документ за постоянно пребиваване в САЩ (сметки с моето име и адрес)
      5. Декларациите са готови
      6. Документ който доказва промяна на имената.
      7. Автобиографията е готова
      8. Имам паспортна снимка
      9. Имам документи за самоличност, паспорт и шофьорска книжка от САЩ.

      Нещо друго нужно ли е?

     2. Здравейте,
      Няма как да Ви съдействаме безплатно в рамките на този форум. Съветваме Ви да се обърнете към специализирана фирма и/или адвокат, които ще могат да Ви помогнат най-добре. Ако искате да не плащате нищо ще трябва да комуникирате директно с българското посолство.
      Поздрави,
      Адвокати.net

    2. И аз мисля така не ти и дават да се отречеш от тях, а самата държава се е отрекла от нас от самото ни раждане, но не по документи по документи ни държи затворници.

     1. Да, точно така е. българското гражданство е белезница.

      Ако мислиха логично :

      Роден в българия – Трябва да обича българия и да живее там цял живот.

      Роден в кола – трябва цял живот да е шофьор

      Роден в болница – трябва да е доктор

      Роден в ресторант – трябва да е сервитьор

     2. Нанси, не разбираме с какво Ви пречи българското гражданство? Вие нямате никакви задължения към България, нито да живеете в България, нито да плащате данъци в България. За разлика от американците, които имат задължение да плащат данъци и да се отчитата в САЩ, дори да живеят в Папуа нова Гвинея.

 4. какви са ви хонорарите за помощ по процедурата, отказване от гражданство?

  1. Здравейте,
   Хонорарите зависят от конкретната ситуация на отказващия се от гражданство. Съветваме Ви да се свържете с компаниите, които посочихме в предишен коментар, с цел да получите най-професионално съдействие. Ако искате да не плащате нищо, можете да се свържете с Министерство на правосъдието, в случай, че имате търпение, здраво сърце и нормално кръвно налягане.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 5. Аз изпаднах в следната небивала ситуация. Живея в чужбина майка ми сестра ми също, с баща ми контакт нямам от дете, баба дядо починали, но в документите по отказване от гражданство трябва да им дам адрес за киреспонденция в България, аз им обяснавам нямам никой там, те седят и повтарят ми намери все някой. Аз не съм се прибирал в българия от 12 години кой да намеря? дават все различни отговори но един еднозначен не дават, казват напиши адрес по ЛК, после казват не пиши нищо, най на края казват намери някой. Ако адвоката има съвет за ситуацията ще съм много благодарен. става въпрос за декларация „съгл. приложение номер 4 към наредба номер 1 /19.02.1999 г.“

  1. Съветваме Ви да заплатите на някой професионалист за да Ви съдейства с отказа Ви от гражданство.

   1. ами аз не успявам да намеря данните ви за контакт с вас дайте имеил или телефон моля!?

 6. И на мен не ми харесват бюрократичните им небивалици, едно последно нещо искаш от държавата, да свършат за теб и това не могат да свършат като хората без да те занимават с белогични пречки и проблеми. Но трябва да им се играе по свирката това е положението.

 7. когато държавата издевателства над теб и няма закони , които да те защитят. Когато магистратите не носят отговорност за взлоумите си, и накрая ти хвърлят едни 20хиляди лева, за това че си бил с обвинение 10 години, за това може да си хвърлиш тъпият паспорт с кеф. айде бъкалъм

  1. Здравейте ИННО,
   И като си „хвърлите“ паспорта повече пари ли ще Ви платят? Съжаляваме, че сте били с необосновано обвинение 10 години, което е наистина ужасно. Но в „белите“ държави, към които много от отказващите се се стремят, хора седят по затворите и по-дълго дори без обвинение. За справка – Гуантанамо. Други ги обвиняват за „изнасилване“ през 1995г, за което сега са се сетили. За справка Жерар Депардийо. Така че не си разваляйте кефа – хвърлете си паспорта и вярвайте, че извън България е раят.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 8. Здравейте, противозаконно ли е да изгоря българският си паспорт и лична карта? Имам Американско гражданство, никога не съм искала българското. Заминах за САЩ на 3-месечна възраст. Била съм в българия само два пъти в живота си и не ми харесва, и не искам нищо общо с държавата.

  1. Не разбираме защо занимавате читателите ни с коментари, изпълнени с омраза. Имате си живот, живейте си го, отказвайте се от каквото искате, нямате ли си друга работа за да пръскате омраза по форумите…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *