Многобрачие – наказателна отговорност и/или отмяна на натурализацията

Засилен интерес за българско гражданство

Не е тайна, че все повече чужденци желаят да придобият българско гражданство. Това е разбираемо, тъй като българският паспорт дава достъп до редица права в България и ЕС. Много от тези чужденци сключват бракове с българи за да ускорят процеса на натурализация.

Предимства при натурализацията за съпрузи на български граждани

Предимства наистина има, тъй като съгласно Закона за българското гражданство, чужденецът може да кандидатства за български паспорт 3 години след като е получил разрешение за постоянно пребиваване. Ако не е съпруг на български гражданин, този период е 5 години. Допълнително, съпрузите на български граждани могат да запазят чуждото си гражданство, което не би било възможно ако нямат български съпруг(а).

Многобрачието, за съжаление, все по-често срещано при чужденците в България

За съжаление, при сключване на брак в България от чужденец, българските власти нямат реална възможност да проверят какво е семейното му положение. Разчита се на удостоверение за семейно положение от страната на произход на чужденеца и негова писмена декларация. Тези удостоверения обаче е лесно да бъдат фалшифицирани или издадени с невярно съдържание. Декларацията от чужденеца също може да е с невярно съдържание, още повече, че чужденецът не осъзнава реално последствията от невярно деклариране, поради недобро познаване на българското законодателство.

Наказателна отговорност и отмяна на натурализацията

Последствията от подобни действия обаче могат да са плачевни за чужденеца, а дори и за неговия български партньор. Многоженството в България се преследва и наказва със затвор, съгласно разпоредбите на НК. А придобитото българско гражданство може да бъде отнето по предвидените разпоредби в ЗБГ.

Можете да прочетете повече по темата на сайта на Posolstvo.eu (на английски).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *