Наемане на спортисти в България

Български спортни клубове вече наемат спортисти от западна Европа

България вече не е бедната държава от 90-те години, от която спортисти „бягаха“ в чужбина, в търсене на по-добър живот. България се трансформира в държава, която привлича добри атлети от цял свят, предлагайки добри възможности за спортна кариера и добро заплащане.

Разрешение за пребиваване на спортисти от ЕС и от трети страни

Дотолкова доколкото наемането на граждани на други държави от ЕС е лесно, когато става въпрос за оформяне на разрешение за пребиваване на граждани от трети страни, ситуацията е съвсем различна. На сайта на Posolstvo.eu, е разгледан случай, в който български спортен клуб наема спортист – гражданин на ЕС. Особеното в ситуацията е, че съпругата на спортиста е от държава извън ЕС. В материала се обсъждат различните варианти, при които чуждестранното семейство може да узакони престоя си в България. Анализират се също и предимствата, които се получават при прилагането на Директива 2004/38/ЕО.

Интересното е, че в България, гражданинът на ЕС и неговото семейство получават повече права, отколкото в собствената си страна. Същото важи и за случаите, в които български гражданин се установява в друга държава членка на ЕС. Там той може да легализира значително по-лесно престоя на членовете на семейството си от страни извън ЕС, отколкото в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *