Нов успех – продължително пребиваване без Виза тип „Д“

Изключителни професионалисти,направиха невъзможното и се пребориха за нашите права там,където всички казаха ,че няма шанс да се случат нещата! Благодаря ви за всичко,препоръчвам с две ръце“ – отзив на наш клиент

На практика…

На фона на цялата информационна вълна във връзка с това колко е лесно да получиш българско гражданство, в работата ни ежемесечно се сблъскваме с противоположния ѝ аспект.

Изключително горди сме с множеството ни успехи, които са плод на познания и опит в сферата на миграционното право.

Един от казусите ни се открои със своята специфика и житейската му несправедливост.

За казуса…

Историята на клиента ни започва през далечната 2009 г., когато същият е влязъл на територията на Република България с виза тип „Д“. След изтичане срока на визата той пребивава на територията на Република България, но без да има законно основание за това. На 14.11.2017 г.,  се ражда неговата дъщеря – българска гражданка, а на 12.12.2017 г., той сключва граждански брак с майката на дъщеря си, също българска гражданка.

При първата ни среща…

Когато за първи път дойдоха при нас, клиентите ни споделиха, че са се консултирали и с други адвокати и консултантски дружества – всички били категорични – нямало как престоят му да бъде узаконен, тъй като бил нелегален. Всички адвокати съветвали, че е най-добре за тях, като семейство, да не предприемат действия. В противен случай рискуват чужденецът да бъде принуден да напусне страната, а това безвъзвратно да доведе до раздялата на семейството. Заявили им, че според българския закон, чужденецът не може да узакони престоя си, ако е нелегален.

Казахме им, че адвокатите, с които са се консултирали, не са ги излъгали, НО

Законът за чужденците в Република България и Правилникът за прилагане на Закона за чужденците в Република България уреждат реда и условията за издаване разрешение за пребиваване. Съгласно българските нормативни актове чужденец може да получи пребиваване само ако притежава валидна виза тип „Д“, както други подробно изброени документи. Валидната виза тип „Д“ обаче винаги е необходима предпоставка. В този смисъл, становището на адвокатите е било напълно правилно. Действително, според българското законодателство чужденец не може да получи пребиваване, ако същият е незаконен.

Ние обяснихме и факта, че в случая се прилага Европейското законодателство, същото е от по-висок ранг и следва да бъде приложимото право.

Въпреки че според българското законодателство няма как чужденец да получи пребиваване в България, без виза тип „Д“, на практика това може да стане, тъй като според Европейското право и практика член на семейство на български гражданин, не може да бъде принудително разделян от семейството си от държавата, в която пребивава.

Нашата мисия и визия за решаване на казуса ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *