Обжалване на отказ за виза Д или кандидатстване наново?

Изборът, който трябва да направите

За съжаление, отказите за издаване на виза Д стават все по-чести. След приемането на България в Шенген, властите за пореден път „вдигнаха летвата“ за да „успокоят“ европейските ни партньори. Като резултат, получаването на виза Д стана, меко казано, проблематично. А ако кандидатът е и от „рискова“ държава, отказът е почти гарантиран. Затова, все по-често, пред нашите клиент стои въпросът:

Да обжалват ли постановен отказ за виза Д или да кандидатстват отново?

Обжалването се прави в 14-дневен срок

При постановен отказ за издаване на виза Д, кандидатът има само 14 дена да обжалва този отказ в съда. Това време често се явява изключително кратко. Кандидатите-чужденци не познават български адвокати, не познават правната ни система, а и шокът от отказа за виза е често толкова голям, че са им нужни няколко дена само за да осъзнаят какво се е случило. Именно затова е изключително важно, при отказана виза Д, веднага да се потърси помощ от имиграционен адвокат. Трябва да се има предвид и, че самата подготовка на жалбата за съда изисква време. Чужденецът няма как да очаква, че на 13-тия ден ще отиде при адвокат, който ще напише достатъчно добра жалба и ще я подаде в срок в съда.

Защо трябва да обжалвате отказа за издаване на виза Д

Най-просто казано, ако отказът не бъде обжалван, то чужденецът на практика се съгласява с мотивите на административния орган, с които му се отказва издаване на виза. А това съответно е пречка за последващо издаване на такава. Нека все пак видим защо ние смятаме, че отказът (почти) винаги трябва да се обжалва в съда.

Необходима е качествена промяна в обстоятелствата за да се кандидатства отново

Какво става ако кандидатът, получил отказ не го обжалва в съда? Най-напред, това означава, че той се съгласява с мотивите за отказа. А ако той е съгласен, това означава, че отказът е правилен. Съответно, към момента, кандидатът не следва да получи виза Д и съответно да бъде допуснат да пребивава в България. Ако чужденецът реши да кандидатства повторно, то тогава трябва да има някаква качествена промяна в обстоятелствата му, за да счетат властите, че може да му бъде издадена виза Д. А такава промяна рядко се наблюдава.

Страх за издаване на виза след отказ

Най-големият проблем след постановен отказ за издаване на виза е, че чиновникът, който ще разглежда едно евентуално последващо заявление, вероятно няма да смее да го одобри! При вече постановен отказ, ние лично не познаваме български чиновник, който ще си сложи подписа за одобрение на виза Д за чужденец, който вече е получил отказ. Страхът от обвинение в корупционни практики е сковал българската администрация. Никой държавен служител няма да рискува да одобри виза Д, след като друг държавен служител вече е постановил отказ преди него.

Само този факт, сам по себе си, е достатъчен за да се стигне до извода, че след влязъл в сила отказ, последваща виза едва ли ще бъде издадена.

Ако имате постановен отказ за издаване на виза Ви съветваме незабавно да се обърнете към нас или към друг професионален имиграционен адвокат. Срокът за обжалване е кратък и е необходима незабавна реакция за да можете да обжалвате отказа успешно в съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *