Право и криптовалути

Може ли да се определи със сигурност кой е реалният собственик на биткойните на определен адрес?

Както пише Александър Добринов, нито от техническа, нито от правна гледна точка, не е възможно да се определи кой е реалният собственик на биткойните, асоциирани с определен адрес в блокчейна. Авторът на статията прави интересен паралел с принципа на несигурността в квантовата физика.

Основният проблем произтича от това, че криптовалутите не се притежават физически, не дори и като файл в бинарен вид. Всъщност, реалният собственик на криптовалутата може да бъде определен със сигурност, едва след като той се разпореди с нея. Авторът на статията предполага, че е необходим специален закон в България, който да определя реда за държане на криптовалути от държавата. Това разбира се е едиснтвено в случай, че държавата желае да притежава криптовалути, което в момента е технически и правно неосъществимо.

В статията също така можете да прочетете за слуховете, че Българското правителство е иззело и притежава повече от 200 000 биткойна. Проблемът, според автора е, че дори това да е истина, то държавата ни няма правната и техническа възможност да съхранява криптовалутата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *