Демографски срив, но разрешителни за пребиваване на чужденци се издават все по-трудно (а българско гражданство – почти никога)

Преброяването от 2021 – стряскащи цифри

По информация на Darik News, населението на страната ни към 07.09.2021 г. наброява 6 520 000 души. Това е заявил директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ Магдалена Костова, пишат от Дарик.

Справка в сайта на НСИ показва, че българите са били най-много при преброяването през 1985г., а именно 8 948 649 души. Новите данни от 2021г. показват, че българите са намалели с повече от 27% от 1985г. до сега. Звучи стряскащо, но българите в момента са толкова, колкото са били между преброяванията през 1934г. (6 077 939) и 1946г. (7 029 349).

Според нас никакви ценности и придобивки, които България несъмнено получи след идването на демокрацията през 1989г., не могат да компенсират „загубата“ на почти два милиона и половина българи от 1985г. до сега.

Същевременно, ние се питаме, има ли държавна политика за реално насърчаване на раждаемостта? Също така, при недостига на работна ръка в много отрасли, защо държавата ни създава такива проблеми на чужденци, които искат честно да работят и плащат данъци в страната ни? Защо България дава по-трудно гражданство от почти всички други държави в ЕС? Все въпроси, на които нямаме отговор.

Разрешения за пребиваване и българско гражданство – мисията (полу)възможна

През 2021г. се запази тенденцията за все повече административни пречки при издаване на разрешения за пребиваване на чужденци в България. За да се осъзнае сериозността на проблема е достатъчно да се прочете за неволите на Гергана – българското момиче, което вече почти пет години се бори със системата за да може да живее заедно с детето и съпруга си.

За най-голямо наше съжаление, визи и разрешителни за пребиваване се отказват масово и на членове на семейства на български граждани. Стига се и до крайности, като депортация на чужденец, баща на дете – български гражданин.

Получаване на българско гражданство – трудно, почти невъзможно

Натурализацията на чужденци се прилага все по-често от всички цивилизовани държави. Квалифицирани кандидати от чужбина, доказали своето изрядно поведение в страната, често получават възможност да получат гражданство и паспорт от новата си родина. Тези натурализирани граждани често допринасят за икономиката на страната, а и нерядко я прославят. Достатъчно е да погледнем състава на националните отбори по футбол на държави като Франция, Германия, Швейцария за да осъзнаем, че ние българите имаме съвсем различна „политика“ по отношение на натурализацията на чужденци.

България в сравнение в другите страни членки на ЕС – д*пе давам, паспорт НЕ!

Далеч сме от мисълта да прокламираме, че страната ни трябва да дава гражданство на всеки, който го поиска. Но и ситуацията в момента не е нормална. Процедурите по получаване на българско гражданство, противно на общоприетото мнение, са изключително сложни и бавни. Страната ни предоставя толкова рядко гражданство на чужденци, че при сравнение с другите страни от ЕС, резултатите изглеждат като математическа грешка. Оказва се, че страната ни предоставя 114 пъти по-малко паспорти (пресметнато на човек от населението), отколкото например Люксембург. Сравнението с Франция и Германия е съответно 16 и 14 пъти по-малко. Средностатистически за целият Европейски Съюз, България дава 15 пъти по-малко паспорти на чужденци. Това е най-малкото странно, особено ако се има предвид убийствения демографски срив на населението. За повече информация ви препоръчваме статията (на английски) – българско гражданство, quo vadis?

Българско гражданство за инвестиции – мразено от всички и неразбрано от никой

Особена процедура съществува за предоставяне на гражданство за инвестиции на чужденци от страни извън ЕС. И макар, че страната ни сериозно промени релевантното законодателството през месец Март 2021, критиките към българската програма не спират. Най-странното е, че от всичко, което сме прочели в пресата, просто лъха на тотално непознаване на правната рамка и откровена ксенофобия. Държави-„джуджета“ като Малта, за последните години, успяха да привлекат милиарди инвестиции със аналогични програми, докато нашите власти по всякакъв начин възпрепятстват чуждестранните инвеститори.

In Memoriam

професор Божидар Димитров

Като заключение, нека си спомним за професор Божидар Димитров (1945-2018). Той беше един истински радетел на института за българско гражданство, включително за инвестиции. Какво ли щеше да си помисли той ако видеше резултатите от последното преброяване и отношението на държавата ни към предоставяне на българско гражданство.

Страната ни има нужда от повече радетели на българщината, като проф. Димитров. Дано не ни се наложи да чакаме още прекалено дълго, защото броячът на населението неумолимо цъка назад…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *