Родител на българин – ПРОБЛЕМИ с разрешение за пребиваване

Родител на български гражданин, пребиваващ незаконно на територията на Република България МОЖЕ да узакони престоя си. Същият може да получи статут на продължително или постоянно пребиваващ чужденец в Република България (РБ).

Къде е уредена възможността за предоставяне на статут на продължително пребиваващ?

Чести са проблемите при получаване на разрешение за продължително пребиваване в РБ.

Възможността е уредена ЕДИНСТВЕНО на европейско ниво. Съгласно последователната европейска практика на чуждестранен гражданин, родител на малолетни деца, български граждани, който има задължение за издръжка на тези деца, следва да се предостави разрешение за пребиваване в Република България, което да му дава възможност да се грижи за тях и да им осигурява издръжка, като работи.

Къде в националното право е уредена тази възможност?

В българско законодателство така възможност НЕ е уредена. Независимо от това обаче, в конкретната хипотеза, във връзка изложеното в предходния абзац, административния орган следва да издаде искания статут, с което действие ще обезпечи приложението на Общностното право (също и приложимите междунарадони договори, по които РБ е страна), като издаде разрешение за пребиваване, съответстващо на европейското законодателство и практика.

За повече информация вижте и: Брак между българин и чужденец.

27 thoughts on “Родител на българин – ПРОБЛЕМИ с разрешение за пребиваване

 1. Здравейте!

  входящи на данни:
  -ако родителят е пенсионер;
  – не притежава гражданство на ЕС;
  – син и дъщеря , притежават българско гражданство,

  по кой чл. от закона може да кандидатства за виза Д и на продължително пребиваващ чужденец в Република България (РБ)? и може ли?

  благодаря!
  хубав ден!

  1. Здравейте,
   Родителят (пенсонер) на български гражданин може да кандидатства за виза Д и право на продължително пребиваване по чл.24, ал.1, т.7 от ЗЧРБ. Възможно е да се кандидатства и по чл.24, ал.1, т.10 от ЗЧРБ. И в двата случая следва да се докаже по недвусмислен начин, че кандидатът разполага с достатъчно финансови средства или съответно е финансово осигурен.
   С уважение,
   Екипът на Адвокати.net

   1. Здравейте,
    Възможно ли е да се кандидатства за постоянно пребиваване при по- долу описаните условия:
    – ако родителят е пенсионер;
    – не притежава гражданство на ЕС;
    – дъщеря притежава българско гражданство

    Благодаря!

    1. Здравейте,
     При описаната хипотеза, родителят може да кандидатства за продължително пребиваване (не за постоянно).
     Ако имате допълнителни въпроси, сме на ваше разположение.
     Адвокати.net

 2. I’m student in Bulgaria and a father of a new born babe ( Bulgarian ). Because the mother is Bulgarian. Can I change my student status for that purpose. Because I’m a father of European citizens and they are in my charge ( my fiancee and my babe ) its difficult for me because I can work. Is it possible for me ? Can you help me please I’m desperate

  1. Hello,
   You are eligible to change your status indeed. Please note that the procedure is complicated. You can contact http://www.posolstvo.eu for assistance as they are the best in the field to assist you.
   Regards,
   Адвокати.net

 3. Здравейте,
  Интересува ме дали е нужно един чужденец да декларира че е способен да издържа семейството си за да може да пребивава в страната и ако да каква е сумата, която трябва да декларира.
  Благодаря

  1. Здравейте,
   Зависи по кой точно член от ЗЧРБ е решил да кандидатства?
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Здравейте,
    Решил е да кандидатства за продължително пребиваване. Не съм сигурна точно кой е членът.
    Поздрави

    1. Здравейте,
     Необходимите документи, които трябва да подготви, зависят от това по кой член ще кандидатства. Ако не знаем по кой член ще подава, няма как да отговорим на въпроса ви.
     Поздрави,
     Адвокати.net

  1. Това е общият член за кандидатстване за виза Д за всички видове разрешение за пребиваване.
   Ако знаете какво точно желаете, можете да се свържете директно със специалистите от Posolstvo.eu, които могат да ви окажат професионално съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 4. имам сключен граждански брак в България с албански гражданин издаден ми е триезично свидетелство за сключен брак но не се признава в Европа понеже са вписали името му с превод на български Deray a e Derraj.как да докажа че е едно и също лице

  1. Здравейте,
   Нямате ли свидетелство за брак на български от България?!
   Поздрави,
   Адвокати.net

 5. Здравейте.Преди повече от 3 години синът ми сключи брак с девойка от Украйна.Роди им се детенце,което март месец става на 2 годинки.Няколко пъти вече уреждахме статута на снаха ми,като всяка година доказвахме доходи за издръжка,жилище,медицинска застраховка и др.Детето все още не е в системата на СО и не му се полагат детски надбавки и др,защото майката няма ЕГН и съответно не може да си направи адресна регистрация по местоживеене.Идва момента да кандидатства за ПОСТОЯННО пребиваване като родител на български гражданин и e законно пребивавала повече от 3 години в България. Моля ако можете да ми отговорите след като подадем документите в краят на януари,какво ще получи девойката.Какъв вид документ ,за какъв срок валидност,ще има ли вече българско ЕГН,ще може ли да работи.Колко време след това е необходимо да мине за да стане български гражданин.

  1. Здравейте,
   Въпросите ви са многобройни и няма как да отговорим в рамките на безплатна консултация. Ако желаете можете да се свържете с Posolstvo.eu , които най-добре биха могли да ви съдействат по темата.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Всички отговори на въпросите ги знам.Просто исках потвърждение и всеки друг да може да прочете и информира за това..Като росител на български гражданин снаха ми ще получи ПОСТОЯННО пребиваване за срок от 3 години,ЕГН и права да си направи постоянен адрес.Така вече ще може да си взема детски ,първа помощ за детето при раждане,След 2 години може да подаде документи за българско гражданство.За жалост процедурата ще отнеме над 2години ,но така е в България.Това се случва след указ на Президенството и става бавно отнема от 2 до 6 години.

    1. Здравейте,
     В общи линии написаното от вас е вярно, но има определени неща, които не са. Препоръчваме на читателите си да се консултират с имиграционен адвокат ако желаят да получат напълно компетентна информация по интересуващия ги конкретен казус.
     Поздрави,
     Адвокати.net

 6. здравейте!
  имали изискване при кандидатстване за виза д с трудов договор да има кандидата сметка с 5000лв.наличност.

  1. Здравейте!
   Въпросът ми е снаха ми е рускиня имат сключен брак със синът ми имат и детенце, което е родено тук.Тя настоява за двойно гражданство за детето за да взимала децките на детето от Русия. Имали вероятнос ако му се направи двойното гражданство майката да го изведе без знанието на бащата.
   Благодаря!

   1. Здравейте,
    Такава опасност съществува теоретично.
    Ако детето има и българско и руско гражданство, при излизане от България, то трябва да се идентифицира с българския си паспорт. В този случай детето може да напусне България само със съгласието и на двамата родители (например придружавано от майката, но при наличието на нотариално заверено пълномощно от бащата). Обаче ако, в разрез с правилата, майката идентифицира детето на границата само с руския му паспорт, то ще е възможно детето да напусне България. Разбира се това няма да е никак лесно, защото съществуват други механизми за контрол – например как детето е влязло в страната, с какъв паспорт, контрол по конвенциите относно Русия и т.н.
    Пишете ни ако ви е нужно съдействие.
    Поздрави,
    Адвокати.net

 7. Здравейте, бразилски гражданин, който е баща на българче може ли да кандидатства за пребиваване в страната и ако да по каква процедура?
  Благодаря

  1. Здравейте,
   Да, може. Бразилският гражданин има право да кандидатства за виза Д и след това за разрешение за продължително пребиваване като член на семейство на български гражданин (в случая – баща на българче) по чл. 24, ал. 1, т. 18 от ЗЧРБ.
   Пишете ни ако ви е нужно съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 8. Здравейте.Сирийски гражданин ,който е баща на две българчета,с постоянно пребиваване от 20години, живеещ на семейни начала (без брак), Може ли да кандидатства за българско гражданство и ако да по каква процедура? Благодаря !

  1. Здравейте,
   Ако притежава разрешение за постоянно пребиваване, най-вероятно може да кандидатства за българско гражданство. Има разбира се ред други условия, които трябва да бъдат изпълнени.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 9. Здравейте.

  Бихте ли изяснили. След развод (чужденци сме – не са граждане ЕС) ще има ли родител (имаме малко дете) право пак да кандидства за продължително пребиванане (беше получено като събиране на семейството) като родител за дете, ако настойник е друг родител с официално право за пребиваване тук (работа).
  Първ родител ще се пази право да види детето всяка седмица според решение от българския съд.
  Благодаря!

  1. Здравейте,
   За подобен сложен казус е най-добре да се свържете с Posolstvo.eu , които може би ще могат да Ви помогнат.
   Поздрави,
   Адвокат.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *