Родител на българин – ПРОБЛЕМИ с разрешение за пребиваване

Родител на български гражданин, пребиваващ незаконно на територията на Република България МОЖЕ да узакони престоя си. Същият може да получи статут на продължително или постоянно пребиваващ чужденец в Република България (РБ).

Къде е уредена възможността за предоставяне на статут на продължително пребиваващ?

Чести са проблемите при получаване на разрешение за продължително пребиваване в РБ.

Възможността е уредена ЕДИНСТВЕНО на европейско ниво. Съгласно последователната европейска практика на чуждестранен гражданин, родител на малолетни деца, български граждани, който има задължение за издръжка на тези деца, следва да се предостави разрешение за пребиваване в Република България, което да му дава възможност да се грижи за тях и да им осигурява издръжка, като работи.

Къде в националното право е уредена тази възможност?

В българско законодателство така възможност НЕ е уредена. Независимо от това обаче, в конкретната хипотеза, във връзка изложеното в предходния абзац, административния орган следва да издаде искания статут, с което действие ще обезпечи приложението на Общностното право (също и приложимите междунарадони договори, по които РБ е страна), като издаде разрешение за пребиваване, съответстващо на европейското законодателство и практика.

За повече информация вижте и: Брак между българин и чужденец.

14 thoughts on “Родител на българин – ПРОБЛЕМИ с разрешение за пребиваване

 1. Здравейте!

  входящи на данни:
  -ако родителят е пенсионер;
  – не притежава гражданство на ЕС;
  – син и дъщеря , притежават българско гражданство,

  по кой чл. от закона може да кандидатства за виза Д и на продължително пребиваващ чужденец в Република България (РБ)? и може ли?

  благодаря!
  хубав ден!

  1. Здравейте,
   Родителят (пенсонер) на български гражданин може да кандидатства за виза Д и право на продължително пребиваване по чл.24, ал.1, т.7 от ЗЧРБ. Възможно е да се кандидатства и по чл.24, ал.1, т.10 от ЗЧРБ. И в двата случая следва да се докаже по недвусмислен начин, че кандидатът разполага с достатъчно финансови средства или съответно е финансово осигурен.
   С уважение,
   Екипът на Адвокати.net

   1. Здравейте,
    Възможно ли е да се кандидатства за постоянно пребиваване при по- долу описаните условия:
    – ако родителят е пенсионер;
    – не притежава гражданство на ЕС;
    – дъщеря притежава българско гражданство

    Благодаря!

    1. Здравейте,
     При описаната хипотеза, родителят може да кандидатства за продължително пребиваване (не за постоянно).
     Ако имате допълнителни въпроси, сме на ваше разположение.
     Адвокати.net

 2. I’m student in Bulgaria and a father of a new born babe ( Bulgarian ). Because the mother is Bulgarian. Can I change my student status for that purpose. Because I’m a father of European citizens and they are in my charge ( my fiancee and my babe ) its difficult for me because I can work. Is it possible for me ? Can you help me please I’m desperate

  1. Hello,
   You are eligible to change your status indeed. Please note that the procedure is complicated. You can contact http://www.posolstvo.eu for assistance as they are the best in the field to assist you.
   Regards,
   Адвокати.net

 3. Здравейте,
  Интересува ме дали е нужно един чужденец да декларира че е способен да издържа семейството си за да може да пребивава в страната и ако да каква е сумата, която трябва да декларира.
  Благодаря

  1. Здравейте,
   Зависи по кой точно член от ЗЧРБ е решил да кандидатства?
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Здравейте,
    Решил е да кандидатства за продължително пребиваване. Не съм сигурна точно кой е членът.
    Поздрави

    1. Здравейте,
     Необходимите документи, които трябва да подготви, зависят от това по кой член ще кандидатства. Ако не знаем по кой член ще подава, няма как да отговорим на въпроса ви.
     Поздрави,
     Адвокати.net

  1. Това е общият член за кандидатстване за виза Д за всички видове разрешение за пребиваване.
   Ако знаете какво точно желаете, можете да се свържете директно със специалистите от Posolstvo.eu, които могат да ви окажат професионално съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 4. имам сключен граждански брак в България с албански гражданин издаден ми е триезично свидетелство за сключен брак но не се признава в Европа понеже са вписали името му с превод на български Deray a e Derraj.как да докажа че е едно и също лице

  1. Здравейте,
   Нямате ли свидетелство за брак на български от България?!
   Поздрави,
   Адвокати.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *