Руски граждани – затруднения при издаване на визи за България

Ще започнем с един вече утопичен текст, а именно чл. 2 от Декларацията за правата на човека:

Всеки човек има право на всички права и свободи, провъзгласени в тази Декларация, без никакви различия, основани на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение.
Освен това, няма да се допускат никакви различия, основани на политическия, правния или международния статут на държавата или територията, към която човек принадлежи, без оглед на това, дали тази страна или територия е независима, под попечителство, несамоуправляваща се или подложена на каквото и да е друго ограничение на суверенитета.

Член 2 от ВСЕОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Право или привилегия?

За съжаление, правото на гражданите на свободно придвижване отдавна не е право, а привилегия. Поне за гражданите на определени страни. Това вече се потвърждава официално и на най-високо ниво в ЕС:

Посещението в Европа е привилегия, екстра, а не човешко право, време е да прекратим туризма от Русия, сега.

Качя Калас – премиер министър на Естония

Същевременно и Европейската Комисия се надява България да намали издаването на визи за руски граждани. Това заяви неотдавна еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Е ли това краят на издаването на български визи за руснаци?

Формално погледнато, отговорът е „НЕ“. На практика обаче, предполагаме, че в най-скоро време, получаването на българска виза от граждани на Русия ще стане изключително трудно, на границата с невъзможното.

Разбира се, издаването на визи отдавна е и политически процес. В зависимост от състава на следващото ни правителство ще се определи и „визовата политика“ към руските граждани. Във всички случаи обаче, натискът от ЕК и евроатлантическите ни партньори ще е от изключително голямо значение.

Има ли решение?

Ние всички се надяваме конфликтът в Украйна да приключи най-бързо. Докато това не стане обаче, нас ни очакват по-хладни зими, а руснаците – по-малко пътувания.

За визови казуси, можете да се обръщате към специалистите от Posolstvo.eu, които ще могат да ви съдействат професионално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.