Руски граждани – затруднения при издаване на визи за България

Ще започнем с един вече утопичен текст, а именно чл. 2 от Декларацията за правата на човека:

Всеки човек има право на всички права и свободи, провъзгласени в тази Декларация, без никакви различия, основани на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение.
Освен това, няма да се допускат никакви различия, основани на политическия, правния или международния статут на държавата или територията, към която човек принадлежи, без оглед на това, дали тази страна или територия е независима, под попечителство, несамоуправляваща се или подложена на каквото и да е друго ограничение на суверенитета.

Член 2 от ВСЕОБЩА ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Право или привилегия?

За съжаление, правото на гражданите на свободно придвижване отдавна не е право, а привилегия. Поне за гражданите на определени страни. Това вече се потвърждава официално и на най-високо ниво в ЕС:

Посещението в Европа е привилегия, екстра, а не човешко право, време е да прекратим туризма от Русия, сега.

Качя Калас – премиер министър на Естония

Същевременно и Европейската Комисия се надява България да намали издаването на визи за руски граждани. Това заяви неотдавна еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Е ли това краят на издаването на български визи за руснаци?

Формално погледнато, отговорът е „НЕ“. На практика обаче, предполагаме, че в най-скоро време, получаването на българска виза от граждани на Русия ще стане изключително трудно, на границата с невъзможното.

Разбира се, издаването на визи отдавна е и политически процес. В зависимост от състава на следващото ни правителство ще се определи и „визовата политика“ към руските граждани. Във всички случаи обаче, натискът от ЕК и евроатлантическите ни партньори ще е от изключително голямо значение.

Има ли решение?

Ние всички се надяваме конфликтът в Украйна да приключи най-бързо. Докато това не стане обаче, нас ни очакват по-хладни зими, а руснаците – по-малко пътувания.

За визови казуси, можете да се обръщате към специалистите от Posolstvo.eu, които ще могат да ви съдействат професионално.

15 thoughts on “Руски граждани – затруднения при издаване на визи за България

 1. Имаме ученичка в 10клас на Спортното училище- от руски произход.Иска да стане български гражданин.Пребивава вече над 4 години.Учи и има успехи в спорта.Какви документи са нужни?

  1. Здравейте,
   Всичко зависи от статуса и в България в момента. Препоръчваме ви да се свържете с колегите от Posolstvo.eu за съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 2. Здравейте!Руски гражданин ,пенсионер желае да получи виза Д.В българското консуклство в Москва са му дали списък с нужните документи за подаване.Въпросът ми е -медицинската застраховка в България ли трябва да се направи или се оформя и заплаща в консулството в Москва.Дали са му формуляр за попълване на пълномощно за откриване на банкова сметка в България.Очакваме да ни го изпрати и да внесем нужната сума.Какви са шансовете да се осъществи всичко това.Готови сме да му станем гаранти.Благодаря за съвета.

  1. Здравейте,
   Ще сме честни с вас. Считаме, че шансовете му са 0,00%. Най-лошото е, че от посолството също го знаят, но те са длъжни да ви пратят за „зелен хайвер“. Още на първата стъпка ще ви „спрат“. Пробвайте с пълномощно да откриете банкова сметка в България на руски пенсионер. След като минете през 4-5 банки, ще разберете какво имаме предвид. Всъщност още със заверката на пълномощното ще усетите за какво става въпрос.
   Пишете ни ако ви е нужно съдействие. Можем да ви препратим към специалисти, но не очаквайте процедурата да е нито лесна, нито евтина.
   Поздрави,
   Адвокати.net

   1. Много Ви благодаря!Говорих със служител в МВР в София,Визов отдел,който ме увери,че получават документи за открита банкова сметка за руски граждани.Аз също много се съмнявам,ще опитам,но е доста хубаво уверението им,за да е истина.Ще опитам и ще Ви пиша за резултата.

 3. Здравейте! Приятелката ми пристигна преди около 2 месеца с туристическа виза от Русия в България и миналата седмица се оженихме. Сега вече тя е в брак с български гражданин, но проблемът е че е с туристическа виза, а тя изтича след месец. Какви са опциите ни да удължим нейният престой максимално дълго в България и какви аргументи имаме в наша полза? Благодаря предварително!

  1. Здравейте,
   Най-добре се обърнете към колегите от Posolstvo.eu, тъй като те най-добре биха могли да ви помогнат с казуса (гражданин на РФ).
   Поздрави,
   Адвокати.net

 4. Здравейте има ли някакви ограничения във връзка с ограниченията към Русия от ЕС, с оглед подаването на документи за българско гражданство от руски гражданин, който пребивава в страната вече повече от 10 години /5 от тях с постоянно пребиваване/ има българска диплома за средно образование от гледна точка на езика, както и диплома за висше образование от български университет. Как стои въпросът с отказването от руското гражданство, предвид, че нямаме спогодба с Русия в тази насока, какво следва да се предостави като документ, за да се избегне оставането на лицето без никакво гражданство, ако стартира процедурата преди да е придобило българско?
  Благодаря

  1. Здравейте,
   Въпросите ви са многобройни и няма как да ви отговорим еднозначно в рамките на този форум. Най-общо можем да ви кажем, че с руските граждани има проблеми. Съветваме ви да се обърнете към колегите от Posolstvo.eu (това не е ПОСОЛСТВОТО, с което се съгласуват назначенията в Държавата, съгласно изтеклите записи), които евентуално биха могли да ви помогнат.
   С уважение,
   Адвокати.net

 5. Здравейте , приятелката ми е от Русия за колко време може да извади виза за България? Вие можете ли да съдействате и колко е таксата ви? Благодаря ви предварително.

  1. Здравейте,
   В създалата се ситуация в момента е най-добре да се свържете с Posolstvo.eu за съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 6. Здравейте,
  Имам приятелка която иска да дойде при мен във България . Визата е за 3 месеца и искат сумата от 4500евро (9000 лв. ) . За какво е тази сума ? Нито един от двата няма тази финансова възможност. Искат удостоверение,че притежава тази сума. Тя няма да бъде на хотел,ще живее във вкъщи. Може ли да ми обясните по-подробно ? Защо са тези пари? След като имат моят адрес,имена всичко.
  Благодаря!

  1. Здравейте,
   Според нас става въпрос за класически случай на измамата булка-менте. Ако Ви е нужно съдействие, можете да се обърнете къm Posolstvo.eu , които имат специален отдел, който съдейства в подобни ситуации.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 7. Здравейте,
  Съпруга ми е руснак с постоянно пребиваване в България. Въпросът ми е, дали от 01.04.2024 ще може да излиза в Европа без мое присъствие? Ще започва работа като международен шофьор и не знаем дали ще трябват някакви допълнителни документи.

  1. Здравейте,
   Имайте предвид, че има огромна разлика между това да има право да пътува до Европа безпроблемно и това да работи като шофьор. Съветваме Ви да прочетете статията България в Шенген на колегите от Posolstvo.eu
   Поздрави,
   Адвокати.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *