България затяга санкциите за чужденци, просрочили визите си (или 90-дневния безвизов срок)

България вече е в Шенген. Това не е голяма новина за българските граждани, защото опашките на гръцката граница не са намалели. Но за чужденците с български визи или разрешения за пребиваване, членството на страната ни в Шенген е огромно облекчение. Това е така, защото считано от 31.03.2024г., чужденците, пребиваващи легално в България могат да пътуват безвизово до всички шенгенски държави. Същевременно обаче, България предприема драконовски санкции срещу чужденците, които са просрочили визата си или разрешения им срок за безвизово пребиваване.

Какво се промени в Закона за Чужденците (ЗЧРБ)

Още през месец август 2023г., в брой 67 на Държавен Вестник бяха публикувани промените в ЗЧРБ, които бяха необходими за приемането на България в Шенген. Днес ще се спрем на законовата промяна, с която се въвеждат тежки санкции за тези, които просрочат българската си (вече шенгенска) виза. А също така и за тези, които просрочат 90-дневният си разрешен безвизов престой.

Отказва се издаване на виза или влизане в страната на чужденец, когато има данни, че през последните 5 години е нарушил граничния, паспортно-визовия, валутния или митническия режим на Република България;

чл. 10, ал. 1, т. 10 от ЗЧРБ

Следва да отбележим, че подобна норма съществуваше и преди. Но тя рядко се прилагаше, а и срокът беше две, а не пет години. С тези промени, „шенгенска“ България прави ясна заявка за нулева толерантност към чужденците, не спазващи визовия режим.

Какво се случва ако чужденец просрочи визата си или 90-дневния си разрешен безвизов престой в България?

Законът е еднозначен и задължителен (императивен). Чужденецът, който е просрочил българската (шенгенската) си виза или разрешения си безвизов престой в страната, ще бъде санкциониран както следва:

  • Чужденците, които се нуждаят от виза за да посетят България/Шенген, няма да могат да получат шенгенска виза за срок от 5 години. Ако притежават валидна такава, то те няма да бъдат допуснати до шенгенското пространство, въпреки наличието на виза.
  • Чужденците, които не се нуждаят от виза за България/Шенген (например граждани на Великобритания, САЩ, Канада и др.) няма да бъдат допуснати да влязат в България или друга страна – членка на Шенген, за срок от 5 години. Този вариант е още по-неприятен от горния. Чужденецът ще бъде допуснат на борда на самолета, тъй като служителите на авиолинията ще счетат, че той има право на безвизово влизане в България. При опит да влезе в България (или друга страна от Шенген), чужденецът няма да бъде допуснат и ще бъде върнат в страната, от която пристига. А това е една изключително неприятна ситуация.

За повече информация можете да прочетете и статията (на английски) – Bulgaria tightens sanctions for overstaying in the country. При необходимост или ако имате въпроси, можете и да се свържете с нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *