Синя Карта на ЕС

Наемане на чужденци в България по трудов договор

Неотдавна писахме за трудностите, които българските работодатели срещат при наемането на нискоквалифициран персонал в България. Изразихме мнение, че са необходими законодателни промени, които да улеснят наемането на чужденци за заемане на определени работни позиции в страната. Днес ще разгледаме възможността за наемане на висококвалифицирани чужденци от страни извън ЕС.

Индустрията ни – гладна за чуждестранни специалисти

В България, не само IT специалистите намират работа лесно. А работа се намира лесно, когато липсват кадри. Не е тайна, че българският бизнес би се възползвал с удоволствие от висококвалифицирани чуждестранни кадри в много области на икономиката. Но лесно ли се наемат висококвалифицирани чужденци в България?

Какво е Синя карта на ЕС

Синята карта на ЕС в вид разрешение за работа и пребиваване, което се издава на чужденци от страни извън ЕС. Това разрешение дава ред права на чужденеца, между които и правото да работи в съответната държава.

Синя карта на ЕС в България

В България, синя карта на ЕС могат да получат чужденци, които отговарят на ред условия, като най-важните са:

  • да получават заплата, която е с 50% по-висока от средната заплата за България;
  • да имат висше образование, получено след обучение в университет, което е продължило не по-малко от три години.

Синята карта на ЕС се издава за срок до 4 години, което е голямо улеснение за чужденеца. Освен това, работодателите нямат квота за наемане на чужденци, притежатели на синя карта. За неквалифицирани чужденци, квотата е 20% (или 35% за големи предприятия).

Макар на пръв поглед, получаването на синя карта на ЕС да изглежда достатъчно лесно, това не е така. Работодателят и кандидатът за работа трябва да изпълнят ред административни условия, преди чужденецът да може да живее и работи в България. Необходимостта от добър адвокат или имиграционен консултант са от изключителна важност за успешното получаване на разрешението.

Повече за условията за издаване на Синя Карта на ЕС и нейните преимущества, можете да прочетете на https://posolstvo.eu/eu-blue-card-bulgaria/ (на английски).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *