Пътувания в чужбина – защо ви е нужен адвокат?

Донякъде изненадващо, но докато светът беше замрял по време на коронавирусната пандемия, много българи откриха за себе си нови туристически дестинации. До началото на 2020г., малко наши сънародници бяха чували за о-в Занзибар, а екскурзия до Доминиканската Република звучеше прекалено екзотично и съвсем „не по джоба“.

Промени в туристическия пазар в България и откриване на нови дестинации

Пазарът на туристически услуги преживя немалко промени и сътресения по време на пандемията. Всичко вече беше започнало с фалита на Томас Куук в края на 2019, който след по-малко от година сякаш възкръсна от пепелта. Остатъците от компанията бяха изкупени от Китайски инвеститор, което учуди анализаторите в туристическата индустрия. Някои български туристически компании бързо се преориентираха в създалата се ситуация, в която много западни туристи престанаха да пътуват до познатите им екзотични дестинации. Отворената ниша бе бързо заета и българите разшириха значително хоризонта на своите туристически дестинации.

Нови проблеми за туристите поради ограниченията от пандемията

Но с отварянето на новите, далечни и екзотични дестинации, се появиха и ред нови проблеми, казва г-жа Кристина Коларова от Лале Тур и 4Posoki.com. Усложнената ситуация поради пандемичните ограниченията, съчетана с новооткритите за българският туристически пазар дестинации, изисква едно по-внимателно отношение към организацията на всяко пътуване, допълва г-жа Коларова.

Отменени полети заради пандемията от ковид

Разпространението на ковид протича неравномерно в световен мащаб. Ужасяващата ситуация в Китай, от началото на 2020г., бързо се прехвърли към Италия, след това в САЩ, Бразилия и т.н. И тъкмо, когато всичко изглеждаше, че ще приключи след създаването на редица ваксини, се появиха Индийски, Южноафрикански, Делта и други щамове. Индия пламна, а след нея и Русия – доскоро отличникът в борбата с коронавируса.

Поради непредвидимото разпространение на вируса и динамичните мерки, които държавите предприемат за да защитят населението си, сме свидетели на значително по-голям обем от „извънредни“ ситуации за нашите туристи, казва г-жа Коларова. При отменени полети, най-често трябва да се справяме със следните ситуации:

Възстановяване на парите или ваучер при отмяна на полета за целия маршрут

По принцип, пътниците могат да избират между заплатената сума за самолетния билет или ваучер за полет на друга дата. Това е разбира се в случай, че отмяната на полета е станала поради действия (или бездействия) на авиокомпанията. Това следва от определени насоки на Европейската комисия във връзка с Регламент (ЕО) № 261/2004. В контекста на регламента, авиокомпанията трябва да предложи на пътниците този избор.

За да е приложим регламента обаче, пътниците трябва да заминават от летище, което се намира в държава членка на ЕС. В този случай авиокомпаниите са обвързани от регламента, но мрежата ECC-Net може да съдейства само ако превозвачът е регистриран в страна-членка на ЕС. Пътниците могат да се възползват от разпоредбите на регламента и в случай, че излитат от трета страна и кацат в страна-членка, но само ако полетът се изпълнява от компания от ЕС.

При отмяна само на първия полет (билетът от началната дестинация)

Ако резервацията е включвала и обратен полет, то пътникът следва да получи същите права, както и в случай на отменяне на полетите за целия маршрут. Това правило е приложимо, дори и ако авиокомпанията, която изпълнява различните полети, не е една и съща.

При такава ситуация, пътникът може да получи ваучер с минимална валидност от една година. Допълнително, в случай че ваучерът не се използва, заплатената сума трябва да се възстанови от авиокомпанията. За упражняването на тези права е възможно да е необходимо подписването от пътника на определен набор от документи, които не винаги са разбираеми и ясни без съдействието на адвокат.

Ако искате да пътувате след изтичане на срока на издадения ви ваучер

Ваучерът може да бъде използван за полети, които са планирани и за след датата на валидност на ваучера. Важно условие е резервацията за съответните полети да е направена в рамките на валидността на издадения ваучер. На практика полетът може да бъде резервиран и за значителен период след срока на валидност на ваучера, стига съответната авиокомпания да предлага резервации за такъв дълъг период. Ваучерът трябва да посочва ясно и недвусмислено периода на валидност, дори ако е изпратен по имейл и не е отпечатан на хартиен носител.

Нерядко валидността на ваучерите се удължава едностранно от авиокомпаниите, като по този начин те насърчават използването им, вместо възстановяване на платените суми от пътниците.

Какво да правите ако от авиокомпанията ви насочат към посредник?

В случай, че самолетният ви билет е резервиран през посредник, а не от авиокомпанията, правото на избор при отменен полет е също така приложимо. В този случай обаче, пътуващият трябва да отправи претенцията си към посредника, а не към авиокомпанията директно. Посредникът на свой ред ще отправи заявка към авиокомпанията, при което има право да таксува потребителя за тази посредническа услуга.

Сгрешени данни

Много от клиентите ни съобщават за допуснати грешки при оформяне на претенциите си или на други съпровождащи документи. При подобни проблемни ситуации, съветваме да се свържете с авиокомпанията или посредника (задължително писмено).

Ако полетът ви е отменен преди повече от 12 месеца

В случай, че сте чакали дълго и не сте предприели никакви действия, няма място за паника. Съветваме ви да съберете всички документи, релевантни към отменения полет и да се свържете с надежден адвокат, който ще може да ви съдейства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *