Законът за чужденците (ЗЧРБ) – основни понятия

ЗЧРБ или Законът за чужденците в България се превърна през последните години в един от най-четените закони в България. Все повече и повече чужденци желаят да живеят в страната ни, а много българи дори възстановяват българското си гражданство.

Граждани на Германия искат да си получат българските паспорти отново

Най-често българки, получили германско гражданство, преди България да се присъедини към ЕС, предприемат сега стъпки да възстановят българското си гражданство. Да припомним, съгласно германското законодателство, българските граждани трябваше да се отказват от българските си паспорти за да получат немско гражданство (до преди България да се присъедини към ЕС).

Шенген е отново горещият картоф, Нидерландия – против

Ще се присъедини ли България към Шенген от 01.01.2023г.? Най-вече Нидерландия, но и Австрия и Швеция имат резерви, стана ясно през последните седмици. Само че основанията за тези резерви са, меко казано, странни. Единственото, което може да притеснява държавите от Шенгенското споразумение е колко разрешения за пребиваване издава България на чужденци от трети страни. Това е така, защото тези чужденци ще могат да влизат без допълнителен паспортно-визов контрол от България в другите шенгенски държави (правата на българите са и си остават същите, със или без Шенген). Но тези разрешения за пребиваване, България издава трудно, много трудно. Честно казано, гледайки футболния отбор на Нидерландия (а и на други шенгенски държави) и знаейки имиграционната политика на българските власти, не се учудвам, че футболът ни е в такава сериозна криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *