ШЕНГЕН – кой печели, кой губи?

От Холандия към Нидерландия, за да забравим червените фенери и зелените треви

През последните седмици се изписаха хиляди страници относно евентуалното присъединяване на България към шенгенското пространство. Вчера 02.12.2022г., стана ясно, че Холандия ще гласува против това България да „влезе“ в Шенген.

Всъщност, не Холандия, а Нидерландия – страната, в която нито „химията“ нито „биологията“ имат проблем със закона, „обвини“ България за липса на „върховенство на закона“. Да се чуди човек, като си смениха името на държавата през 21 век, защо не си смениха и чипа, както казваше един български Цар.

Но какво всъщност е Шенген

Това, което малко българи осъзнават е, че Шенген няма нищо общо с правата на българските граждани. Гражданите на България в момента имат абсолютно същите права, както и гражданите на другите държави в ЕС.

Дали България е в Шенген или не – за 99,99% от българите няма никакво значение!

За да илюстрираме по-ясно защо (не)присъединяването към Шенген няма нищо общо с правата на българските граждани, ще коментираме някои от най-разпространените митове.

Митове за Шенген

# 1

Докато България не е в Шенген, българите не могат да пътуват свободно в ЕС

Това е най-разпространеният мит. Много българи смятат, че докато България не е в Шенген, българските граждани имат по-малко права за пътуване в ЕС от гражданите на другите страни членки. Това е 100% заблуда.

Дали България е в Шенген или не, българските граждани имат абсолютно същите права за пътуване и пребиваване в ЕС, каквито и гражданите на другите държави от ЕС!

Единствената разлика е, че съществуват гранични проверки между България и държавите от Шенгенското пространство. Това няма нищо общо с българите и българското гражданство. Ако един български гражданин и (например) един французин пътуват заедно в ЕС, по какъвто и да е маршрут, те ще подлежат на абсолютно същите проверки и ще имат абсолютно същите права на влизане и пребиваване в държавите-членки.

# 2

Не ни искат в Шенген, защото дадохме много паспорти на руснаци и китайци

Най-напред, България в никакъв случай не е „раздала“ много паспорти. Напротив, България е държавата в ЕС, която предоставя гражданство най-трудно. Проучване на Posolstvo.eu, показва, че България е издала 15 пъти по-малко паспорти от средното за ЕС. Това може да се наблюдава дори и на световното по футбол, ако се вгледаме в етническото разнообразие на европейските отбори.

На следващо място, както вече написахме по-горе, Шенген няма нищо общо с българското гражданство. Ако някой лош руснак или китаец е придобил българско гражданство, то за него Шенген няма никакво значение. Като български гражданин, той има безусловно право да се придвижва и пребивава във всички държави от ЕС.

# 3

Когато България влезе в Шенген, всички Българи ще имигрират в западна Европа

Това също е изключително разпространен мит. Мнозина смятат, че всички социално саби и безработни българи, след приемането ни в Шенген, ще „хукнат“ в посока на запад. Това е напълно невярно. Всички българи граждани и в момента имат това право и това им право няма ни най-малко да се промени след приемането на страната ни в Шенген.

# 4

Българското гражданство е по-малко желано от чужденци, защото България не е в Шенген

Тук отново проблемът е в неправилното разбиране, че Шенген има нещо общо с правата на българските граждани. Шенген означава единствено гранични проверки на границите на България – нищо повече. За притежателите на български паспорти, Шенген не е от значение. От значение е (макар и не голямо) за тези, които пътуват между България и шенгенското пространство, независимо какво гражданство имат.

Кои печели от Шенген?

И все пак, членството на България в Шенген ще има определена полза за българските граждани. Например, опашките на границата с Гърция ще изчезнат, въпреки че този проблем може да се реши и сега, с назначаването на допълнителен персонал на граничните пунктове.

Други печеливши ще са българските пилоти на малки самолети, които ще могат да кацат на европейски (малки) летища, където няма изградена система за граничен контрол.

Истинските печеливши

За една категория граждани обаче, Шенген е жизненоважен. Това са тези чужденци от страни извън ЕС, които пребивават законно в България. В момента, те не могат да посещават страните от Шенгенското пространство без да получат предварително виза. След приемането на България в Шенген, те ще имат пълна свобода на придвижване, което ще направи и България една по-желана дестинация за легална имиграция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *