Виза Д и право на пребиваване за руски граждани

Руснаци отчаяно търсят възможност да получат право на пребиваване в България

Войната в Украйна продължава. Киев е без ток и под обстрел. Във всички области на Украйна продължават да падат ракети, които сеят смърт. В Русия положението също е нетърпимо. Най-вече поради това, че държавата продължава мобилизацията и много млади руснаци се изпращат на фронта. Логично, много от тях не желаят да се бият за кауза, които те самите не смятат за своя. И тези хора отчаяно се нуждаят от държава, в която да останат, докато войната приключи. Много от тях избират Турция и Сърбия, за където не им е необходима виза. Други започват нов живот в Индия, Дубай и дори Куба. За да влязат в България им е необходима или Шенгенска или българска виза. За да останат обаче за по-дълго време те следва да имат виза Д или право на пребиваване.

Възможности за получаване на право на продължително пребиваване

За да получат възможност да получат виза Д, руските граждани най-напред трябва да имат правно основание да останат в България. Такова основание традиционно е регистрацията на търговско представителство, но след последните законодателни проблеми, тази възможност загуби популярност. Друг вариант е получаване на разрешение за упражняване на дейност с нестопанска цел, което е също основание за получаване на имигрантска виза и право на пребиваване.

По-младите руснаци често избират да се запишат в български университет, а по-заможните закупуват имот за 600 000лв. Всичко това е също така основание за получаване на виза за дългосрочно пребиваване.

Проблеми с получаване на виза Д

Тези, които са намерили правно основание да получат право на пребиваване в България обаче се срещат с още един проблем. А именно, за да получат виза Д, те следва да кандидатстват в българското посолство в Русия. Но за да я получат, те трябва да се завърнат в родината си, където вероятността да да бъдат мобилизирани е огромна.

В българското законодателство съществува възможност, по хуманитарни причини, виза Д да бъде получена от трета страна, т.е. не от Русия. Най-често руските граждани желаят да кандидатстват от Турция или Сърбия, поради безвизовия им режим с тези държави. За съжаление обаче, българските власти често отказват да разрешат това да се случи, което напълно обезсмисля получаването на разрешение за пребиваване за руснаците, бягащи от мобилизация.

За съдействие

Ако вие или ваши близки, граждани на Руската Федерация, желаете да получите виза Д и право на пребиваване, можете да се обърнете към нашите адвокати за съдействие. Ако ние не сме в състояние да ви помогнем, ще можем да ви насочим към професионалисти, които ще се справят и с най-сложния казус.

11 thoughts on “Виза Д и право на пребиваване за руски граждани

 1. Приятел пенсионер от Москва е подал всички документи в бълг.консулство в Москва с изключение на документ за открита банкова сметка в България.Целта е получаване на виза Д.В консулството са му казали,че няма проблем,взели са му необходимата такса за заверка на пълномощно и до там.След запитване в МВР в София ,визов отдел какво следва след отказ от банките отговорът беше-Пратете му покана за гостуване и няма да има проблем лично да открие банкова сметка.Звучи несериозно и некомпетентно.Какво ще ни посъветвате?

  1. Здравейте,
   Препоръчваме ви да се обърнете към Posolstvo.eu, които евентуално ще могат да ви съдействат. Имайте предвид, че задачата ви е много по-трудна отколкото най-вероятно предполагате.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 2. Женен българин за рускиня, трябва ли да има банкова сметка, за давземе виза Д.

  1. Здравейте,
   Да.
   Ако ви е необходима повече информация, можете да ни пишете, но опишете ситуацията по-подробно.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 3. Здравейте,
  Има ли специални изисквания каква точно трябва да бъде здравната застраховка, която е необходима при кандидатстване за виза Д и има ли значение в кое застрахователно дружество в България ще бъде сключена? В случая става въпрос за руска гражданка, която е пенсионер и която има собствен имот в България.

  1. Здравейте,
   Здравната застраховка трябва да е с минимално покритие от 30000 евро. Може да бъде сключена с всяко застрахователно дружество, което е лицензирано за целта.
   За руската гражданка, най-трудният документ ще бъде този от българска банка, където тя ще трябва да превежда пенсията си.
   Поздрави,
   Адвокати.net

 4. Здравейте,аз съм българска гражданка ,не притежаваща имот и високи декларирани доходи.Имам леля -руска гражданка (Северна Осетия),която желае да ми гостува в България.Какво тя би могла да предприеме и какви документи да подготви за целта.Предварително ви благодаря.

  1. Здравейте,
   Леля Ви трябва да кандидатства за виза за краткосрочно пребиваване. Нека се свърже с българското посолство, откъдето трябва да и окажат съдействие.
   Поздрави,
   Адвокати.net

    1. Ако получи отказ за визата, което е много вероятно, можете да се свържете с Posolstvo.eu за обжалването (ако решите да обжалвате).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *