Предстоят ли сериозни промени в процедурите по получаване на българско гражданство?

Българското гражданство очевидно не е „лъжица за всяка уста“

През изминалата седмица, българският парламент прие на първо четене няколко законопроекта за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. На сайта на Posolstvo.eu е публикуван подробен анализ от Александър Добринов на направените предложения:

Какви са основните моменти в предложенията на вносителите

Прави впечатление, че някои от предложените текстове показват (поне за нас) силно непознаване на материята на българското гражданство от страна на вносителите.

Владеене на български език за (почти) всички кандидати за българско гражданство

Може би основният елемент на предложенията е, че занапред най-вероятно дори българите по произход ще трябва да владеят български език. Това е интересно предложение, което ще повлияе значително на процесите по натурализация. Не е тайна, че много от българите зад граница не говорят български език, макар да са действително от български произход. Същевременно някой който не говори български, как би се интегрирал в българското общество? Надяваме се, че парламентът ни ще намери баланс в тази ситуация.

Въвеждане на „изпитателен срок“ за натурализирани български граждани

Друго предложение, което честно казано ни шокира, е да се въведе 5-годишен изпитателен срок за натурализираните чужденци. През тези 5 години, ако вече българският гражданин не създаде „трайни връзки“ с България, то натурализацията му подлежи на отмяна (отнемане на българското му гражданство). Вносителите на законопроекта обаче отиват и по-далеч. Те предлагат гражданството да се отнема и ако българският гражданин заобикалял имиграционните режими и пребивава в чужбина!!! Четем и не вярваме на очите си! Доколко трябва човек трябва да е далеч от демократичните принципи и елементарната правна логика за да предложи такова нещо….

Българското гражданство да не може да се възстановява след отказ от него

Тази промяна е логична и според нас правилна. Не би трябвало някой, който се е отрекъл от българското си гражданство, впоследствие да го възстанови. Много са случаите на българки, понастоящем германки, които са се отказали някога от българското си гражданство за да получат немско. А сега искат възстановяване на българското си гражданство. Трябва ли българската държава да ги „реабилитира“? Въпросът е и морален.

Предложени са и ред други промени, които няма да коментираме в този материал. Тези предложения са обстойно анализирани в материала на Posolstvo.eu (линк в началото на статията).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *